Μην χασετε

Αποφύγετε το Κακό: Τα 9 Σημάδια των Τοξικών Ανθρώπων

Έχετε ποτέ βρεθεί σε μια σχέση ή φιλία όπου αισθανθήκατε εξαντλημένες χωρίς φανερό λόγο; Μήπως ήταν η τοξική συμπεριφορά του άλλου να σας τραβά προς τα κάτω; Ας δούμε 9 κρίσιμα σημάδια που μπορεί να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε τους τοξικούς ανθρώπους στη ζωή σας:

  1. Αγνοούν τις ανάγκες σας: Αν διαπιστώσετε ότι οι άνθρωποι γύρω σας συχνά προσπερνούν τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας, μπορεί να είναι ένα σαφές σημάδι τοξικότητας.

 

  1. Επιμένουν ότι εσύ φταις: Κάθε φορά που υπάρχει μια διαμάχη, και η άλλη πλευρά δεν αναλαμβάνει ποτέ ευθύνη, αλλά σας κατηγορεί συνεχώς, αυτό είναι ενδεικτικό πρόβλημα.
  2. Σας κάνουν να αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας: Όταν οι άνθρωποι γύρω σας σας υποτιμούν ή σας κάνουν να νιώθετε άχρηστες.

 

  1. Ζηλεύουν τις επιτυχίες σας: Πραγματικοί φίλοι και συνεργάτες χαίρονται για την επιτυχία σας, αντί να τη ζηλεύουν.
  2. Δεν ζητούν συγγνώμη: Η αδυναμία παραδοχής λαθών και η αδιαλλαξία είναι κλασσικά σημάδια τοξικής προσωπικότητας.
  3. Παραβιάζουν τα όριά σας: Το ένστικτό σας και οι προσωπικές σας ανάγκες πρέπει πάντα να είναι σεβαστές. Όταν κάποιος αμφισβητεί τα όριά σας, είναι μια κόκκινη σημαία.

 

Advertisements
  1. Σας χειραγωγούν για να πάρουν αυτό που θέλουν: Οι τοξικοί άνθρωποι συχνά χρησιμοποιούν τη χειραγώγηση για να ελέγξουν ή να επηρεάσουν τις ενέργειες σας.
  2. Παίζουν το θύμα: Έχουν μια συνεχής αίσθηση ότι όλοι είναι εναντίον τους και ότι δεν είναι ποτέ υπεύθυνοι για τις δικές τους επιλογές.

 

  1. Σας κρίνουν: Κρίνοντάς σας και βάζοντας ετικέτες στις επιλογές σας, τα λόγια σας, ή ακόμα και τον τρόπο ζωής σας, οι τοξικοί άνθρωποι δείχνουν τη φύση τους.

Καθένα από αυτά τα σημάδια μόνο του μπορεί να μην είναι αρκετό για να κατηγορήσει κάποιον ως τοξικό, αλλά αν εντοπίσετε ένα συνδυασμό τους σε κάποιον γνωστό σας, ίσως να χρειαστεί να αναθεωρήσετε τη σχέση σας μαζί του. Ακούστε τη διαίσθησή σας, θέστε υγιή όρια και μην διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε. Το να κρατήσετε τον εαυτό σας μακριά από αρνητική ενέργεια δεν είναι εγωιστικό, είναι αυτο-φροντίδα.

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα