Μην χασετε

Αυτοί είναι οι 5 πολιτισμένοι τρόποι για να βάλετε όρια στην πεθερά σας

Πολύ γνωστή είναι η ιστορία της πεθεράς που δεν αποδέχεται πλήρως την νύφη της ως νέο μέλος της οικογένειάς της. Πολλές ακόμη είναι και οι επικρίσεις, πικρόχολα σχόλια και άλλα που δηλητηριάζουν τις στιγμές σας κι αυτό τελικά έχει άσχημο αντίκτυπο τόσο στη σχέση με τον σύζυγο σας, όσο και στη σχέση των παιδιών με τη γιαγιά τους.

Για το καλό το δικό σου αλλά και της οικογένειάς σου άσε στην άκρη τον εγωισμό σου και προσπάθησε ήρεμα και πολιτισμένα να βάλεις όρια.

 

 

Advertisements

Κάνε μια κουβέντα όσο είναι ακόμα νωρίς

Καλό είναι να προετοιμάσεις το έδαφος πριν να είναι πολύ αργά. Αν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο και παγιωθεί, θα είναι πολύ δύσκολο να θέσεις τα όριά σου, γι’αυτό ξεκίνα… τις διαδικασίες από νωρίς!

Σε μια κουβέντα -που ιδανικά θα πρέπει να ξεκινήσει ο σύντροφός σου- εξήγησε ότι δεν γίνεται οι επισκέψεις της να είναι καθημερινές και ότι πρέπει να σεβαστεί τα ωράρια αλλά και τις μεθόδους φροντίδας και διαπαιδαγώγησης. Τόσο η συχνή της παρουσία όσο και οι παρεμβάσεις της στο νοικοκυριό σου ή στο μεγάλωμα των παιδιών σου πρέπει να περιοριστούν. Για να είναι επιτυχημένη η κουβέντα αυτή, θα πρέπει να μην γίνει σε επιθετικό κλίμα. Αντιθέτως, εξήγησέ της ότι ίσως η κούραση και η αϋπνία να σε καταβάλλουν και γι’ αυτό να γίνεσαι πού και πού κάπως απότομη. Με το να παραδεχτείς τις δικές σου αδυναμίες θα κάνεις πιο γόνιμο τον διάλογο και θα τη βοηθήσεις να καταλάβει κι εκείνη πού το ‘χει παρακάνει.

 

Μην μπεις στη διαδικασία ανταγωνισμού!  

Μπορεί να καλλιεργείται ένα κλίμα ανταγωνισμού μεταξύ σας από την πεθερά σου. Απ’ το πώς τυλίγεις το ντολμαδάκι ως το πότε και τι ταΐζεις το μωρό, όλα μπορούν στο ζύγι και να μετατραπούν σε μια άνευ ουσίας μονομαχία.

Φρόντισε να κατευνάσεις την ανταγωνιστικότητά σου, να βρεις όσο χιούμορ και υπομονή έχεις μέσα σου και να τα επιστρατεύσεις. Προσπάθησε να θυμίσεις στον εαυτό σου ότι ο ανταγωνισμός που αναπτύσσει μεταξύ σας η πεθερά σου έχει τις ρίζες του στην ανασφάλειά της. Ίσως πιστεύει ότι ο γιος της απομακρύνεται από κοντά της και προσπαθεί να του θυμίσει όλα όσα τους ενώνουν (περιλαμβανομένων και των γεμιστών της, ας πούμε). Εσύ μην πέσεις στην παγίδα, απάντησέ της ευγενικά και τυπικά ότι θα λάβεις υπ’ όψη σου τις συμβουλές της.

Advertisements

Ιδανικά, προσπάθησε να συζητήσεις και με τον σύντροφό σου, ώστε να περνάει περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί της. Αυτό σίγουρα θα βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση…

 

 

Κάνε τον σύντροφό σου συμμέτοχο

Προσπάθησε να καταστήσεις σαφές ότι είστε μία ομάδα, εσύ και ο καλός σου. Η ανατροφή των παιδιών αλλά και οι δουλειές του σπιτιού δεν είναι αποκλειστικά δική σου υπόθεση, γιατί δεν ζούμε στο 1960. Οποιαδήποτε κριτική, λοιπόν, γύρω απ’ αυτά τα ζητήματα δεν είναι δυνατόν να στρέφεται μόνο σε ‘σένα!

Ταυτόχρονα, πρέπει να καταστήσεις σαφές στο σύζυγό σου ότι κάποιες αψιμαχίες με την πεθερά σου, περιλαμβάνει κατά κάποιο τρόπο κι εκείνον. Ζήτα τη βοήθειά του. Εκείνος την ξέρει καλύτερα και μπορεί να βοηθήσει να τα βρείτε, αλλά και να τις βάλει όρια.

 

Μάθε να λες «όχι»

Ναι, θα σε κάνει δυσάρεστη. Ίσως φανείς αντιπαθητική. Όμως: κανείς δεν κατάφερε να βάλει όρια χωρίς να γίνει  και λιγάκι δυσάρεστος. Αν η πεθερά σου δεν καταλαβαίνει τα διακριτικά μηνύματα που εκπέμπεις, τότε γίνε σαφής: όχι, δεν θα μπορέσεις να την επισκεφτείτε την Κυριακή, γιατί έχετε κανονίσει κάτι άλλο. Όχι, δεν είναι εύκολο να περάσει και αύριο. Όχι, δεν γίνεται να περάσετε όλες τις καλοκαιρινές διακοπές μαζί στο χωριό.

Advertisements

 

 

Φτιάξτε ένα πρόγραμμα επισκέψεων

Προφανώς δεν γίνεται να οργανώσεις τις βδομάδες και τις ημέρες σου ρομποτικά. Γίνεται όμως να έχεις ένα -έστω χαλαρό- πρόγραμμα κατά νου, το οποίο θα γνωρίζει και η πεθερά σου. Προσπάθησε να «ισοφαρίσεις» τα όχι σου με κάποια ανώδυνα και πιο βολικά «ναι». Έχει κι εκείνη δικαίωμα να βλέπει το εγγόνι της, χωρίς όμως να επιβάλλει την παρουσία της στο σπίτι σου. Φρόντισε να της εξασφαλίσεις κάποιο χρόνο μαζί σας και να την ενημερώνεις έγκαιρα για το πότε θα μπορέσετε να βρεθείτε.

Δεν υπάρχουν εύκολες σχέσεις… Φρόντισε να κάνεις ό,τι μπορείς για να εξομαλύνεις τις δικές σας, για το καλό όλων. Θυμίσου ότι είσαι η μικρότερη κι άρα η πιο ευέλικτη. Δώσε λίγο τόπο στην οργή, πες τα «όχι» σου, κατέστησε τον σύντροφό σου ενήμερο για ό,τι νιώθεις και αποφασίζεις, κι όλα θα πάνε καλύτερα!

 

mama365.gr

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα