Μην χασετε

5 τρόποι για να βάλεις τέλος σε μία τοξική σχέση

Πρώτα από όλα, είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις ότι η σχέση έχει τελειώσει μέσα σου και να δεχτείς ότι αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Μην αρνηθείς τα συναισθήματα σου και μην προσπαθήσεις να τα αγνοήσεις.Έπειτα, είναι σημαντικό να επικοινωνήσεις ανοιχτά με τον σύντροφό σου. Εξηγήσε του πώς νιώθεις και γιατί θεωρείς ότι η σχέση έχει τελειώσει. Πιθανότατα ο σύντροφός σου έχει αισθανθεί κάποιες αμφιβολίες και ανησυχίες και αυτή η επικοινωνία μπορεί να βοηθήσει και τους δύο σας.

Είναι σημαντικό να έχεις ένα σύστημα υποστήριξης και να βρεις τρόπους για να ενισχύσεις την αυτοεκτίμησή σου, αν αισθάνεστε κολλημένη. Δεν είναι και κακή ιδέα το να μιλήσεις και σε έναν ψυχολόγο για καλύτερη υποστήριξη.

Δες παρακάτω πέντε τρόπους για να τερματίσεις μια και καλή μια τοξική σχέση:

 

Δημιούργησε ένα σύστημα υποστήριξης

Advertisements

Τα συναισθήματα που βιώνεις μετά από έναν τοξικό χωρισμό είναι παρόμοια με αυτά που βιώνεις και σε μια υγιή σχέση. Θα νιώσεις λύπη, εσωτερικές συγκρούσεις, αισθήματα αγάπης, ανακούφιση, κατάθλιψη και πολλά άλλα.

Το να εγκαταλείψεις μια τοξική σχέση είναι ακόμη πιο δύσκολο αν εξαρτάσαι οικονομικά από τον πρώην σου αλλά μην απελπίζεσαι. Εστίασε στη δημιουργία ενός συστήματος υποστήριξης που θα χρειαστείς όταν αποφασίσεις να φύγεις από αυτήν τη σχέση. Η υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων σε δύσκολες στιγμές μειώνει την ψυχολογική δυσφορία και έτσι θα διευκολύνει την ψυχολογική μετάβαση που θα περνάς.

Μείνε σταθερή στην απόφασή σου να φύγεις.

Λέγεται χωρισμός γιατί έχει όπως το λέει και η λέξη, είστε χωριστά και όχι μαζί.

Advertisements

Εάν είσαι στο σημείο να τερματίσεις τη σχέση, πιθανότατα έχεις κάνει προσπάθειες να μεταπείσεις τον σύντροφό σου να αλλάξει πορεία μέσα στη σχέση χωρίς όμως επιτυχία. Εάν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να υπενθυμίζεις συχνά στον εαυτό σου ότι δεν είναι δικό σου το λάθος.

Ακόμα κι αν ένας καταχρηστικός ή τοξικός πρώην καταφέρει να αλλάξει τρόπο, είναι πιθανό να οφείλεται στο σοκ του χωρισμού.

Αν αποφασίσετε να τα ξαναβρείτε οι πιθανότητες να επιστρέψει στις τοξικές του συμπεριφορές είναι πολύ μεγάλες. Το να φύγεις από μια τοξική σχέση θα απαιτήσει να είσαι σταθερή στην απόφασή σου.

Κόψε κάθε επαφή

Το να διατηρείς επαφή με τον πρώην σου, αυτόματα αφήνει την πόρτα ανοιχτή στο να τα ξαναβρείτε. Οι τοξικοί άνθρωποι μπορεί να είναι συναισθηματικά χειριστικοί και μπορεί να χρησιμοποιούν συναισθηματικό εκβιασμό για να σε δελεάσουν να γυρίσεις κοντά τους.

Advertisements

Όταν αποφασίσεις να αφήσεις τον σύντροφό σου καλό θα ήταν να τερματίσετε οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας μεταξύ σας.

Εκτός βέβαια και αν έχετε μαζί παιδιά. Εάν συμβαίνει αυτό, επικοινωνήστε μόνο για τα παιδιά.

Μπλόκαρέ τον στα social media

Το να βλέπεις τον πρώην σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα διατηρήσει τη μνήμη της σχέσης φρέσκια, επομένως είναι σημαντικό να τον αποκλείσεις από το τηλέφωνό σου και να βρεις τρόπους για να αποφύγεις να τον συναντήσεις από κοντά.

Όλα αυτά θα θέσουν σε εκείνον ένα ξεκάθαρο όριο ότι η τοξική σχέση σας έχει τελειώσει και θα σε βοηθήσουν στο να σταματήσεις να τον σκέφτεσαι μια και καλή.

Κατάλαβε ότι αξίζεις περισσότερα

Η κατάρριψη της αυτοεκτίμησης του άλλου είναι η τεχνική που χρησιμοποιούν οι τοξικοί σύντροφοι για να κρατήσουν τον σύντροφό τους παγιδευμένο στη σχέση.

Άφησε λοιπόν το «Μου αξίζουν τα καλύτερα» να γίνει το καθημερινό σου μότο και αντικατέστησε τις αρνητικές πεποιθήσεις για την αυτοεκτίμησή σου με θετικές σκέψεις για τον εαυτό σου.

Πρέπει να σταθείς στα πόδια σου και να προχωρήσεις με τη ζωή σου!

faysbook.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα