Μην χασετε

5 έξυπνες συμβουλές για να προετοιμάσεις το σπίτι σου για τα κρύα του χειμώνα

Τέρμα τα ψέματα. Ο χειμώνας είναι προ το πυλών, οι θερμοκρασίες πέφτουν και τα οικονομικά όλων παραμένουν στα… πατώματα. Υπάρχει λύση. Φυσικά. Ιδού.

Έλεγξε το σπίτι για απώλειες

Βασική αρχή είναι να πάρεις την όλη κατάσταση… ανάποδα. Όχι απαραίτητα ζεσταίνοντας το σπίτι σου αλλά σιγουρεύοντας ότι κρατά τη θερμοκρασία που ήδη έχει. Πρώτα πρώτα, λοιπόν, τσέκαρε αν κλείνουν καλά όλα τα παράθυρα από όπου έχουμε τις μεγαλύτερες απώλειες. Διόρθωσε ό,τι διορθώνεται ξυλουργικά και το υπόλοιπο λύσε το με ειδικές μονωτικές ταινίες.

Επίσης, φρόντισε να μην ανοίγεις άσκοπα τόσο τα παράθυρα όσο και τις πόρτες γιατί η ζέστη χάνεται σε χρόνο μηδέν. Λίγα λεπτά το πρωί είναι αρκετά για να αερίσεις το σπίτι. Μην το παρακάνεις. Θα το πληρώσεις -στην κυριολεξία!

Τσέκαρε και την εξώπορτά σου γιατί από εκεί γίνεται τεράστια ζημιά που ούτε καν την παίρνουμε χαμπάρι. Ένα πατάκι, ή ένα από τα ειδικά προστατευτικά που μπαίνουν ανάμεσα την πόρτα και το πάτωμα σώζουν κάνα δυο βαθμούς θερμοκρασίας, έτσι… για πλάκα.

Advertisements

Ντύσε το σπίτι σου

Αν δεν το έχεις κάνει ήδη, στρώσε τα χαλιά, ειδικά στους χώρους όπου έχεις πλακάκι ή μάρμαρο που είναι από μόνα τους πολύ παγωμένα υλικά. Εκεί που έχεις ξύλο στο πάτωμα, η αίσθηση είναι σίγουρα πιο ζεστή, όμως και πάλι ένα χαλάκι ή μια μοκέτα προσθέτει το κατιτίς.

Τον νου σου στις κουρτίνες: Οι κουρτίνες σώζουν αλλά μπορούν να κάνουν και μεγάλη ζημιά εύκολα. Θυμήσου να τις ανοίγεις τις ώρες που έχεις ήλιο εκμεταλλευόμενη στο έπακρον τις ακτίνες του και να τις κλείνεις όταν ο ήλιος πέσει, έτσι ώστε να μην “μπαίνει” μέσα το κρύο.

Για τον ίδιο λόγο κλείσε και τα παντζούρια σχετικά νωρίς. Άσε που εκτός από τη ζέστη που θα σιγουρέψεις κάνεις και τον χώρο σου πιο ασφαλή!

Δεν το χρησιμοποιείς; Σφράγισέ το

Η πρόταση αυτή αφορά κυρίως στα μεγαλύτερα διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες. Τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται, σφραγίζονται.

Αγόρασε ξύλα και… κεριά

Το τζάκι -όπου υπάρχει- προσθέτει πολύ τόσο στη ζέστη όσο και στην ατμόσφαιρα του σπιτιού. Το ίδιο και τα κεριά, πλάκα πλάκα. Μην τα υποτιμάς καθόλου.

Advertisements

Έλεγξε καλοριφέρ και κλιματισμό

Αν έχεις σκοπό να χρησιμοποιήσεις κάποιο είδος θέρμανσης -κεντρικής ή μη- και δεν έχεις τσεκάρει ακόμη τη σωστή τους λειτουργία κάντο τώρα. Έχεις λίγο χρόνο ακόμη. Αλλιώς… μέτρα καλά τις κουβέρτες σου!

Έξτρα tips: Στόλισε μια ώρα αρχύτερα

Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών και ο στολισμός σίγουρα θα ανεβάσει τη θερμοκρασία αλλά και τη… διάθεση μέσα στο σπίτι. Εκεί που είναι να το στολίσεις λοιπόν… παραμονές κάν’ το τώρα και απόλαυσε θαλπωρή.

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα