Μην χασετε

Μήπως τοποθετείτε λάθος τα μαχαιροπίρουνα στο πλυντήριο πιάτων;

Έχετε διαφωνήσει κι εσείς με τον σύντροφό σας για το ποιος είναι ο σωστός τρόπος να τοποθετείτε τα μαχαιροπίρουνα μέσα στο πλυντήριο πιάτων; Αν δηλαδή το σωστό είναι προς τα πάνω ή προς τα κάτω;

Advertisements

Ένας ειδικός αποκαλύπτει στην Daily Mail τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να τοποθετείται τα μαχαιροπίρουνά σας μέσα στο πλυντήριο προκειμένου να είστε σίγουροι ότι θα πλυθούν και θα καθαριστούν καλά. Ο Άσλεϊ Αϊρντέιλ, κριτικών αντικειμένων στο Choice, λέει πως τα μαχαίρια και τα πιρούνια πρέπει πάντα να κοιτάζουν προς τα κάτω όταν μπαίνουν στο ειδικό καλάθι του πλυντηρίου πιάτων.

Ο ειδικός εξήγησε μάλιστα τους τρεις λόγους για τους οποίους τα μαχαιροπίρουνα πρέπει να κοιτάζουν προς τα κάτω, αλλά και τα tips του για το πώς να τοποθετείται τα πάντα μέσα στο πλυντήριο σωστά.

Είναι πιο ασφαλές

Ο πρώτος λόγος για να τοποθετείς τα μαχαιροπίρουνα κοιτάζοντας προς τα κάτω είναι φυσικά γιατί είναι πιο ασφαλές ώστε να μην κοπείς από την λεπίδα ή από τα δόντια του πιρουνιού. «Το τελευταίο πράγμα που θα θέλετε όταν βγάζετε τα καθαρά μαχαιροπίρουνά σας από το πλυντήριο πιάτων είναι να ματώσετε στην προσπάθειά σας να τα πιάσετε χωρίς την δέουσα προσοχή» αναφέρει ο Άσλεϊ προσθέτοντας πως ενώ ακόμη και τα πιρούνια μπορεί να κάνουν μεγάλη ζημιά και όχι μόνο τα μαχαίρια.

Προς τα πάνω ή προς τα κάτω πρέπει να τοποθετούνται τα μαχαιροπίρουνα στο πλυντήριο πιάτων;

Είναι ευκολότερο να τα βγάλετε από το πλυντήριο πιάτων

Το δεύτερο επιχείρημα του Άσλεϊ είναι πως όταν τα βάζετε με τις μύτες προς τα κάτω, είναι πιο εύκολο να τα βγάλετε και να τα βάλετε απευθείας στο συρτάρι. «Δεν είναι θέμα, αλλά γλιτώνετε μερικά δευτερόλεπτα έτσι. Η όλη ουσία του πλυντηρίου πιάτων είναι να εξοικονομήσετε χρόνο και κόπο στην κουζίνα, επομένως κάθε δευτερόλεπτο μετράει».

Λιγότερα μικρόβια και κηλίδες

Τέλος, ο ειδικός λέει πως η τοποθέτηση των μαχαιροπίρουνων προς τα κάτω είναι η σωστή, διότι αυτό σημαίνει ότι αποφεύγετε να αγγίξετε τα άκρα με τα λερωμένα (έστω κι αν δεν το βλέπετε) άκρα σας. «Τα δάχτυλά σας καλύπτονται από μικρόβια και βακτήρια, επομένως προφανώς θέλετε να ελαχιστοποιήσετε την επαφή με οποιαδήποτε επιφάνεια, πόσο μάλλον με το καθαρό πιρούνι που μόλις βγάλατε από το πλυντήριο πιάτων» αναφέρει. Προσθέτει επίσης πως όταν πιάνετε τα μαχαιροπίρουνα από τις χειρολαβές, δεν θα τα γεμίσετε με μουτζούρες και δαχτυλιές – κάτι που είναι κακό όταν έχετε επισκέπτες.

Τώρα όμως τίθεται ένα άλλο ερώτημα: Πλένονται καλύτερα τα μαχαιροπίρουνα όταν κοιτάζουν προς τα πάνω ή προς τα κάτω;

Ο ειδικός λέει ότι ενώ υπάρχει μια διαφωνία σχετικά με το εάν τα μαχαιροπίρουνα πρέπει να κοιτάζουν προς τα πάνω για να πλυθούν καλύτερα, η διαφορά είναι ελάχιστη και δεν αξίζει τον «κίνδυνο τραυματισμού».

Οι συμβουλές για την καλύτερη τοποθέτηση των μαχαιροπίρουνων στο πλυντήριο πιάτων

Advertisements
Αποφύγετε να βάλετε όλα μαζί τα πιρούνια ή όλα μαζί τα κουτάλια για την καλύτερη κυκλοφορία του νερού και του απορρυπαντικού

Αποφύγετε να τα βάλετε όλα μαζί

Προκειμένου να πλυθούν καλύτερα τα μαχαιροπίρουνα , ο ειδικός λέει ότι δεν πρέπει ποτέ να βάζετε μαζί, όλα τα μαχαίρια με τα μαχαίρια, ή όλα τα κουτάλια με τα κουτάλια. Αντ’ αυτού, ανακατέψτε τα μαχαίρια με τα πιρούνια και τα κουτάλια ώστε το νερό και το απορρυπαντικό να κυκλοφορούν καλύτερα στον καθαρισμό.

Αποφύγετε εντελώς το πλύσιμο στο πλυντήριο των πανάκριβων μαχαιριών

Ο Άσλεϊ λέει ότι δεν πρέπει ποτέ να τοποθετείτε τα μαχαίρια του σεφ στο πλυντήριο πιάτων – επειδή είναι κατασκευασμένα από χάλυβα υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, το οποίο μπορεί να διαβρωθεί σε ένα πλυντήριο πιάτων ή ακόμη και να χαλάσει η μύτη του. Συνιστά, μάλιστα, να τα πλένετε στο χέρι.

Αποφύγετε οτιδήποτε ξύλινο

Για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει ποτέ να βάζετε ξύλινα κουτάλια αλλά και τα ξύλα κοπής στο πλυντήριο πιάτων. Το απορρυπαντικό διαβρώνει το ξύλο, ενώ η θερμότητα και η υγρασία θα τα σκεβρώσουν.

Βάλτε τα μεγαλύτερα σκεύη στην κορυφή του πλυντηρίου

Οποιαδήποτε μεγαλύτερα σκεύη – όπως για παράδειγμα τα μακριά μαχαίρια, πρέπει να φυλάσσονται στο πάνω μέρος του πλυντηρίου πιάτων. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι δεν έρχονται σε επαφή με τον βραχίονα καθαρισμού του πλυντηρίου.

Φωτογραφίες: Shutterstock

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα