Μην χασετε

3 λάθη που μας φορτώνουν θερμίδες χωρίς να το καταλάβουμε

Η περίοδος της άνοιξης αποτελεί για αρκετούς την απαρχή μιας προσπάθειας για απώλεια βάρους.

Advertisements

 

Ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που έχετε ξεκινήσει μια δίαιτα και την έχετε αφήσει στη μέση. Η αιτία; Δεν χάνετε βάρος, παρότι κατά τη γνώμη σας προσέχετε. Προσέχετε όμως όσο πρέπει; Γιατί δεν αρκεί μόνο να έχετε έναν σωστό προγραμματισμό, αλλά θα πρέπει να λάβετε υπόψη και ορισμένες μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες, που αν σας ξεφύγουν μπορεί να μπλοκάρουν τη ζυγαριά.

Λεπτομέρειες που συχνά ξεφεύγουν και μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Ας δούμε δύο από τις πιο συχνές:

 

Υπερβολές στο λάδι

Το μαγείρεμα είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία στην προσπάθεια απώλειας βάρους, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε και να ελέγξουμε το είδος και την ποσότητα των συστατικών που προστίθενται στο γεύμα που θα καταναλώσουμε, καθορίζοντας έτσι και το θερμιδικό του περιεχόμενο. Ωστόσο, το λάδι που βάζουμε στο φαγητό αλλά και οι υπόλοιπες λιπαρές ύλες (φυτικά έλαια, βούτυρο κ.ά.) είναι τρόφιμα με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, καθώς περιέχουν 9 θερμίδες ανά γραμμάριο.

Κατ’ επέκταση, μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο αποδίδει 135 θερμίδες, περίπου όσες αποδίδουν δύο μέτρια φρούτα! Εάν λοιπόν το ελαιόλαδο προστεθεί στο φαγητό «με το μάτι» χωρίς να μετρηθεί, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα καταναλώσετε περισσότερο απ’ όσο περιγράφει η δίαιτά σας, και στην προκειμένη περίπτωση μια κουταλιά παραπάνω μετράει.

 

Ακατάστατο τσιμπολόγημα

Αν με κάποιον τρόπο μπορούσατε να δείτε συνολικά τις θερμίδες που μπορεί ύπουλα να «μαζεύετε» σε μία ημέρα από ασυναίσθητο τσιμπολόγημα, αυτές πολλές φορές μπορεί να ισοδυναμούν με ένα μικρό γεύμα. Tο να τσιμπήσετε ένα φρούτο ή λίγους ξηρούς καρπούς δεν σημαίνει κάτι τρομερό, αλλά όταν αυτό γίνει πολλές φορές μέσα σε μία ημέρα, τότε αν μαζέψετε όλες τις επιπλέον θερμίδες που πήρατε, θα καταλάβετε γιατί δεν χάνετε βάρος.

Advertisements

Το ίδιο συμβαίνει και όταν μαγειρεύετε, οπότε θεωρείτε πως είναι φυσικό ότι θα δοκιμάσετε το φαγητό σε διάφορα στάδια της παρασκευής του, προκειμένου να ελέγξετε αν είναι σχεδόν έτοιμο, ή αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι ή κάποιο άλλο υλικό. Αυτές οι φαινομενικά ασήμαντες ποσότητες φαγητού μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά στη συνολική ενεργειακή πρόσληψη, ανάλογα με το είδος και την ποσότητα του τροφίμου που δοκιμάζετε ή «τσιμπάτε».

 

 

Καταναλώνουμε υγιεινές τροφές χωρίς μέτρο

Τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για σνακ, όμως είναι πολύ εύκολο να οδηγηθούμε στην υπερφαγία αν δεν προσέξουμε. Πολλές φορές, βασιζόμενοι στο ότι τρώμε κάτι υγιεινό, υποτιμάμε τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουμε. Επομένως, αποφεύγουμε να τρώμε κατευθείαν από το σακουλάκι και οργανώνουμε σωστά τις μερίδες μας. Μια χούφτα με ξηρούς καρπούς αρκεί, ενταγμένοι βέβαια πάντα σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Χάρης Γεωργακάκης, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, MSc στην κλινική διατροφή, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής.

 

ΠΗΓΗ

 

Advertisements

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα