Μην χασετε

10 συχνά λάθη που κάνουμε στη επιδερμίδα μας όταν έχουμε ακμή

Η ακμή δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους. Ταλαιπωρεί κατά καιρούς και πολλές γυναίκες που έχουν δέρμα με τάση ακμής και επαναλαμβάνουν διαρκώς τα ίδια λάθη στην καθημερινότητά τους και την «ξυπνούν». Διαφορετικά, η κατάσταση θα επιδεινωθεί, οι ατέλειες θα χειροτερεύσουν και θα ξεκινάμε ξανά και ξανά από το μηδέν να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα.

Τι είναι όμως η ακμή;

Η ακμή είναι μια πάθηση των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος και του πόρου μέσω του οποίου το περιεχόμενό τους, που λέγεται σμήγμα, διοχετεύεται στην επιφάνεια του δέρματος. Οι αδένες αυτοί υπάρχουν κυρίως στο πρόσωπο, ράχη και στήθος. Επίσης, επειδή η ακμή συνοδεύεται και από αυξημένη παραγωγή λίπους, τα άτομα που πάσχουν από ακμή παραπονούνται συχνά για λιπαρότητα στο δέρμα τους.

 

Τα λάθη που κάνουμε στη επιδερμίδα μας όταν έχουμε ακμή: 

Advertisements
  • Πλύσιμο στο πλύσιμο

Πιστεύετε πως όσο πιο πολλές φορές πλύνετε το πρόσωπο σας, τόσο πιο εύκολα θα καθαρίσετε από τη γυαλάδα, τη λιπαρότητα και το σμήγμα, όμως στην πραγματικότητα, πετυχαίνετε το ακριβώς αντίθετο.

Όταν εξαντλούνται τα αποθέματα υγρασίας από την επιδερμίδα με τις συχνές πλύσεις, το δέρμα υπερλειτουργεί για να παράγει την απαραίτητη ποσότητα σμήγματος και έτσι η λιπαρότητα αυξάνεται και η ακμή χειροτερεύει.

Δύο φορές την ημέρα είναι η ιδανική συχνότητα για τον καθαρισμό σας -εκτός αν ο δερματολόγος σας σας συστήσει κάτι άλλο- ώστε να καθαρίσετε μεν την ακνεϊκή σας επιδερμίδα, χωρίς όμως να της στερήσετε τα πολύτιμα φυσικά της έλαια.

 

Advertisements
  • Μια πετσέτα όλη τη βδομάδα

Οι πετσέτες συγκρατούν βακτήρια και αυτά επιστρέφουν στο πρόσωπό μας, επιδεινώνοντας τη φλεγμονή. Κάθε φορά λοιπόν που χρησιμοποιείτε την ίδια πετσέτα για να σκουπιστείτε, καταλαβαίνετε πόσο συντηρείτε αυτό το επιβλαβές «πήγαινε-έλα», καθυστερώντας τη βελτίωση της εικόνας. Το ιδανικό, είναι να χρησιμοποιείτε μονά καθαρά πετσετάκια ή να χρησιμοποιειται χαρτί κουζίνας.

 

  • Η οδοντόκρεμα

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται η οδοντόκρεμα που μπορεί να μην ξεπλένετεκαλά γυρω από το στόμα σας μπορεί να δημιουργήσει δερματικά προβλήματα γύρω από το στόμα σας και βέβαια και προβλήματα με την ακμή.

 

  • Τριβή με το πρόβλημα

Μην τρίβετε το δέρμα σας! Αντί να φύγει η λιπαρότητα και το σμήγμα έρχεται η ερυθρότητα και η φλεγμονή. Λογικό έτσι;

Advertisements

 

  • Το μαξιλάρι

Το μαξιλάρι σας πρέπει να είναι πεντακάθαρο. Έρχεται σε επαφή με το πρόσωπό σας για πολλές ώρες καθημερινά, γι’ αυτό και πρέπει να είστε σίγουρες πως δεν έχει βακτήρια ή κάθε είδους βρωμιές.

 

  • Το κινητό τηλέφωνο

Στο κινητό μας τηλέφωνο συσσωρεύονται καθημερινά χιλιάδες βακτήρια, τα οποία και μεταφέρονται στο πρόσωπό μας αν δεν το καθαρίζουμε αρκετές φορές μέσα στη μέρα.

 

  • Ο φόβος της ενυδατικής

Ίσως το πιο συχνό λάθος που κάνουν εσκεμμένα όσοι εμφανίζουν επιδερμίδα με ατέλειες: φοβούνται να βάλουν ενυδατική κρέμα! Κι αυτό γιατί πιστεύουν πως η επιπλέον υγρασία θα αυξήσει τη λιπαρότητα στην επιδερμίδα και θα οδηγήσει σε ακόμη πιο πολλά σπυράκια και μαύρα στίγματα.

Όμως και εδώ, ισχύει ό,τι και στην περίπτωση του συχνών πλύσεων. Όταν το δέρμα δεν έχει τα απαραίτητα ποσοστά υγρασίας, κάνει «υπερωρίες» για να τα αποκαταστήσει και καταλήγει με ακόμη περισσότερη λιπαρότητα. Το σωστό ερώτημα δεν είναι αν θα πρέπει να βάλετε ενυδατική αλλά ποια είναι η κατάλληλη ενυδατική για τις ανάγκες της επιδερμίδας σας.

 

  • Ο φόβος της κάλυψης

Σε καμία γυναίκα δεν αρέσει να φαίνονται τα σημάδια ακμής στην επιδερμίδα της αλλά από την άλλη, πολλές από εσάς, διστάζετε να τα καλύψετε με μία έγχρωμη κρέμα. Ίσως γιατί έχετε κακή εμπειρία από τη βαριά καλυπτική δράση του μέικ-απ που όντως μπορεί να φράξει τους πόρους και να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Όμως με μία έγχρωμη καλυπτική κρέμα με μη φαγεσωρογόνο σύνθεση και ειδικά σχεδιασμένη για τις ατέλειες της ακνεϊκής επιδερμίδας, όχι μόνο δεν κινδυνεύετε με φλεγμονή αλλά έχετε και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

 

  • Λάθος καθαρισμός προσώπου και λάθος ντεμακιγιάζ

Οι περισσότερες γυναίκες δεν αφιερώνουν τον κατάλληλο χρόνο στο ντεμακιγιάζ και στον καθαρισμό προσώπου τους, γεγονός που «ξυπνά» την ακμή και ερεθίζει απίστευτα το δέρμα.

 

  • Μην σπάτε για κανέναν λόγο σπυράκια!

Μην πειράζετε το πρόσωπό σας. Αυτό διαμηνύουν όλοι οι δερματολόγοι καθώς και το δέρμα σας ερεθίζετε και μεταφέρετε βαθιά μέσα του πολλών ειδών μικρόβια!

 

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα