Μην χασετε

Τροφική δηλητηρίαση… αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να προσέξουμε

Η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από τρόφιμα που περιέχουν βακτήρια ή άλλους μικροοργανισμούς ή χημικές ουσίες που είναι επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Advertisements

Κοιλιακοί πόνοι, διάρροια και εμετός είναι από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν από 2 μέχρι 72 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.

Τα είδη τροφίμων που εμπλέκονται συνήθως σε τροφικές δηλητηριάσεις είναι:

● κρέατα

● πουλερικά

● χόρτα (Leafy greens)

● γαλακτοκομικά προϊόντα

● ξηροί καρποί

Ένα μεγάλο ποσοστό δηλητηριάσεων προέρχεται από την κουζίνα σου. Γι΄αυτό είναι χρήσιμο να έχεις  στο μυαλό σου τα ακόλουθα σημεία.

Advertisements

Απότρεψε την επιμόλυνση τροφίμων: 

● Βεβαιώσου ότι η ηλεκτρική κουζίνα και ο χώρος μαγειρέματος είναι πάντα καθαροί. Οι σανίδες τεμαχισμού, τα πιάτα, και τα εργαλεία μαγειρέματος πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό και υγρό πλυσίματος. Τα καθαρά σκεύη πρέπει να τοποθετούνται σε κλειστά ντουλάπια, ώστε να προστατεύονται από ρυπάνσεις.

● Χρησιμοποίησε διαφορετικές σανίδες τεμαχισμού για τα ωμά κρέατα, πουλερικά και ψάρια, για τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς επίσης και για την κοπή του ψωμιού.

● Mην τοποθετείς στο ψυγείο τα ωμά κρέατα, πουλερικά και ψάρια δίπλα από τα φρούτα και τα λαχανικά.

● Μην «παραφορτώνεις» το ψυγείο σου.

● Μην ξεχνάς να πλένεις  τα χέρια σου τακτικά και προτού αρχίσεις τη διαδικασία μαγειρικής και κοπής τροφίμων!

Ζώνη επικινδυνότητας (Danger Zone) 

Διατήρησε τα «κρύα» τρόφιµα κρύα και τα «ζεστά» τρόφιµα ζεστά! Όταν η θερμοκρασία τους βρίσκεται από 5° ως 60° βαθµούς, τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα στα τρόφιµα.  Ακόμη και μια πολύ μικρή αύξηση παθογόνων μικροβίων που µπορεί να προκληθεί σε μικρό χρονικό διάστημα (π.χ. 30 λεπτά), είναι ικανή να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.

Advertisements

Τι να κάνεις; 

● Tα τρόφιµα, όταν χρειάζονται ψύξη, πρέπει πάντα να διατηρούνται σε ψυγεία κάτω από τους +5 ° C και τα ζεστά φαγητά σε θερµοθαλάµους πάνω από τους +60 ° C.

● Τα κατεψυγµένα τρόφιµα πρέπει να διατηρούνται σε καταψύκτες µε θερµοκρασία κάτω από    -18 βαθµούς.

● Σε περίπτωση μαγειρέματος κράτησε τα ευπαθή τρόφιμα στο ψυγείο όσο το δυνατόν περισσότερο, ωσότου να έρθει η ώρα να μαγειρευτούν.

● Μην ξεχνάς : Η απόψυξη των τροφίμων πρέπει να γίνεται στο ψυγείο, ποτέ σε θερμοκρασία δωματίου!

Αποτελεσματικό ψήσιμο 

Είναι σημαντικό να μαγειρεύεις  ή να ψήνεις τα τρόφιµα καλά , ώστε η θερµοκρασία τους στο κέντρο να φτάνει τους +75 βαθµούς για τουλάχιστον 2 λεπτά.

 Πώς να το σιγουρέψεις;  

Χρησιμοποίησε ένα θερμόμετρο τροφίμων. Είναι ο μόνος τρόπος να γνωρίζεις με βεβαιότητα ότι το φαγητό έχει φτάσει στην κατάλληλη εσωτερική θερμοκρασία.

Δήμητρα Σκαπούλλαρου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα