Μην χασετε

Τι λέμε και τι όχι στους φίλους μας

Μέσω της αγάπης θα μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε την αιώνια αλήθεια. Από το γλυκό αυτό συναίσθημα των ανθρώπινων συναισθημάτων οφείλεται  η ύπαρξη ενός άλλου ιερού δεσμού, με τον οποίο οι άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους. Ο Ιερός αυτός δεσμός είναι η φιλία.

Advertisements

Η αγάπη και η φιλία πολλές φορές ταυτίζονται, διότι η φιλία είναι αδύνατο να υπάρξει χωρίς αγάπη, αλλά την ανιδιοτελή αγάπη.  Ο φίλος είναι το αγαπημένο πρόσωπο το οποίο επιθυμούμε να το βλέπουμε ευτυχισμένο.  Χαιρόμαστε όταν είναι ευτυχισμένο και λυπούμαστε όταν δυστυχεί. Εκεί μάλιστα μετριέται και το μεγαλείο της αγνής φιλίας, της αγνής ψυχής, όταν χαιρόμαστε με την επιτυχία του φίλου μας. Γιατί ευκολότερα ο άνθρωπος κλαίει παρά χαίρεται. Το να λυπάσαι είναι ανθρώπινο, το να αγαπάς είναι ιερό. Η φιλία είναι ελεύθερος, σταθερός δεσμός μεταξύ δυο ή περισσοτέρων ανθρώπων στηριζόμενη στην αμοιβαία αναγνώριση της αγάπης, της ελευθερίας, της ειλικρίνειας και διαφέρει από τη φιλία η οποία προέρχεται από συνήθεια, από αποτέλεσμα υλικού κέρδους, από συμφέρον ή εκμετάλλευση. Η ειλικρίνεια είναι η βάση της πραγματικής φιλίας.

Πώς όμως επιλέγουμε τους φίλους μας; Με ποια κριτήρια; Έχουμε την ίδια σχέση μ΄ όλους τους φίλους; Σε ποιους απευθυνόμαστε αρχικά όταν έχουμε πρόβλημα; Κάποιες έρευνες έχουν δείξει πως επιλέγουμε 5 τύπους φίλων όπου με τον καθένα απ’ αυτούς μοιραζόμαστε διαφορετικά πράγματα.

Ο φίλος που έχει βαθιά σκέψη. Για την ακρίβεια νιώθουμε την ανάγκη να έχουμε ένα άτομο κοντά μας που μπορεί να σκεφτεί για εμάς όταν εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε. Τις στιγμές που είμαστε μπλοκαρισμένοι, στενοχωρημένοι, αγχωμένοι, τότε εμφανίζεται θέτοντας μας ερωτήσεις όπως «Πώς νιώθεις για αυτό;», «Αν προσπαθούσες να κάνει το άλλο, πως θα ένιωθες;»

Οι φίλος καθρέφτης. Μας γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους στη ζωή. Ένα βλέμμα μας, μια κίνηση μας, μια λέξη αρκούν για να καταλάβει τι έχουμε στο μυαλό μας.

Ο σιωπηλός φίλος. Είναι εκείνος που δεν μιλά πότε αλλά στην πραγματικότητα γνωρίζει τα πάντα. Νιώθουμε άνετα μαζί του. Δεν μας κρίνει και δεν μας κατηγορεί για τις επιλογές μας. Μας αποδέχεται όπως ακριβώς είμαστε.

Ο φίλος που ξέρει να στηρίζει. Είμαστε για εκείνον ο καλύτερος  άνθρωπος του κόσμου και μας στηρίζει πάντα ψυχολογικά.

Ο ειλικρινής φίλος. Είναι εκείνος που λέει τη γυμνή αλήθεια με τον πιο ευθύ τρόπο. Τον έχουμε ανάγκη για να μας θυμίζει πως είναι να πατάς στη γη μερικές φορές. Δύσκολος ο ρόλος του αλλά τον αγαπάμε περισσότερο γι’ αυτό.

πηγή

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα