Μην χασετε

Ο πραγματικός λόγος που δεν χωρίζουμε αν και δεν περνάμε καλά

Το σενάριο είναι γνωστό. Δύο άνθρωποι γνωρίζονται, αγαπιούνται και κάνουν μια σχέση. Σταδιακά όμως ανακαλύπτουν ότι δεν είναι πια ερwτευμένοι, δεν ταιριάζουν και τόσο πολύ, και τελικά δεν είναι ευτυχισμένοι με αυτή τη σχέση. Γιατί, λοιπόν, δεν αποφασίζουν αμέσως να χωρίσουν αλλά προτιμούν να μένουν σε μια σχέση που δεν τους προσφέρει και πολλά;

Advertisements

Οι επιστήμονες προσπάθησαν να δώσουν μια απάντηση και ανακάλυψαν ότι όσοι μένουν σε μια σχέση στην οποία δεν περνάνε καλά, δεν θέλουν να βιώσουν το «κόστος της συντριβής», όπως το αποκαλούν οι ψυχολόγοι. Τι σημαίνει αυτό; Πολλοί άνθρωποι πολύ απλά δεν θέλουν να πάει χαμένος ο χρόνος, οι προσπάθειες και τα χρήματα που επένδυσαν στη σχέση, όσο δυστυχισμένοι κι αν είναι!

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο ‘Current Psychology’, οι άνθρωποι που βιώνουν αυτή την κατάσταση θέλουν να «αποκατασταθούν» και να «βολευτούν» και γι’ αυτό επενδύουν σε μια κακή σχέση ενώ μπορεί να γνωρίζουν ότι δεν είναι και η καλύτερη επιλογή τους.

Οι ψυχολόγοι του πανεπιστημίου του Minho στην Πορτογαλία που διεξήγαγαν την έρευνα, έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα κάνοντας δύο πειράματα. Στο πρώτο, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν αν θα έμεναν σε ένα γάμο που δεν τους ευχαριστούσε και δεν έπαιρναν σ∈ξουαλική ικανοποίηση προκειμένου να μην πάνε χαμένα τα χρήματα, οι προσπάθειες και ο χρόνος που έδωσαν στη σχέση. Στο δεύτερο, έκαναν την ίδια ερώτηση αλλά χωρίς να περιλαμβάνονται τα χρήματα, οι προσπάθειες και ο χρόνος.

Όπως ήταν αναμενόμενο, περισσότεροι εθελοντές απάντησαν ότι θα έμεναν σε μια σχέση για την προσπάθεια και τα χρήματα και λιγότεροι ότι θα έμεναν επειδή ξόδεψαν χρόνο σε μια σχέση.

Αυτό που συμπέραναν οι ειδικοί είναι ότι η άνεση που αισθάνεται κάποιος σε μια σχέση (το σπίτι που έχετε μαζί, η ρουτίνα κλπ) μπορεί να μην σε κάνει απαραίτητα ευτυχισμένο, αλλά σίγουρα σε δυσκολεύει σε περίπτωση που σκέφτεσαι να χωρίσεις!

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα