Μην χασετε

Πώς να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα σπιτικό σαπούνι

Πώς να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα σπιτικό σαπούνι

«Πως φτιάχνω σαπούνι»; Αν αναρωτιέσαι κάτι τέτοιο, θέλουμε να γνωρίζεις ότι το να φτιάξεις το δικό σου σαπούνι είναι τόσο εύκολο και γρήγορο, όσο το να φτιάξεις μία μακαρονάδα!

Advertisements

Το βασικό είναι να γνωρίζεις τη χρήση για την οποία θέλεις το σαπούνι. Παρακάτω σου έχουμε συγκεντρώσει τις βασικές συνταγές για να κάνεις σαπούνι από ελαιόλαδο και σαπούνι από γλυκερίνη, εύκολα και γρήγορα.

Μπορείς να ακολουθήσεις τα βασικά βήματα και να αφήσεις στη φαντασία σου τα υπόλοιπα, καθώς μπορείς να παίξεις με οποιοδήποτε άρωμα, σχέδιο και χρώμα.

Πως φτιάχνω Σαπούνι χωρίς Καυστική σόδα;

Η πιο άμεση και εύκολη μέθοδος δημιουργίας σαπουνιού είναι η παρασκευή σαπουνιού γλυκερίνης. Έχει ως αποτέλεσμα τα διάφανα ή λευκά σαπούνια στα οποία μπορείς να προσθέσεις όποιο χρώμα, άρωμα και υλικό θέλεις.

Με αυτή τη μέθοδο δεν κατασκευάζεις σαπούνι από το μηδέν αλλά χρησιμοποιείς μία έτοιμη βάση την οποία λιώνεις και τοποθετείς σε καλούπι (melt and pour method).


Σαπούνι με γλυκερίνη: Ποια υλικά θα χρειαστείς;

  • 300 – 500γρ βάση σαπουνιού διάφανη ή λευκή (κατά προτίμηση χωρίς θειώδη- SLS)
  • 1 δοσομετρική κανάτα ή μπολ
  • Μαχαίρι ή Τρίφτης
  • 1 κουτάλα
  • Αιθέριο έλαιο
  • Χρώμα για σαπούνι MP (melt & pour)
  • Οινόπνευμα σε ένα μπουκαλάκι με spray
  • Φορμάκια σιλικόνης
  • Πρόσθετα υλικά όπως: βότανα, άνθη, μπαχαρικά

Βήμα 1:

Κόβεις τη βάση σαπουνιού σε τετράγωνα ή την τρίβεις.

Βήμα 2:

Βάζεις το κομμένο σαπούνι σε ένα μπολ και σε μπεν μαρί σε χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να μη βράσει αλλά να λιώσει. Εναλλακτικά, μπορείς να τοποθετήσεις το μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα.

Βήμα 3:

Μόλις λιώσει το μείγμα, περιμένεις να κρυώσει λίγο και έπειτα προσθέτεις 20-30 σταγόνες αιθέριο έλαιο, τα βότανα ή τα μπαχαρικά, αλλά και 12 σταγόνες από το χρώμα που έχεις επιλέξει. Ανακατεύεις απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Συμβουλή: Μπορείς επίσης να χωρίσεις το μείγμα σε πολλά δοχεία και να δημιουργήσεις πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς σαπουνιών.

Advertisements

Βήμα 4:

Τοποθετείς το μίγμα στη φόρμα που έχεις επιλέξει και ψεκάζεις την επιφάνεια με το οινόπνευμα, ώστε να μη δημιουργηθούν φυσαλίδες.


Βήμα 5:

Αφήνεις το σαπούνι να κρυώσει για 2-3 ώρες και έπειτα το ξεφορμάρεις. Τέλος, το κόβεις σε κομμάτια αν θέλεις ή το πακετάρεις σε κουτάκια ή περιτύλιγμα. Τόσο απλά έχεις σαπούνι που μπορείς να χρησιμοποιήσεις και να χαρίσεις σαν δώρο!

1. Κόβουμε τη βάση

2. Ζυγίζουμε το σαπούνι

3. Το λιώνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν-μαρί

4. Προσθέτουμε το χρώμα (ειδικό για σαπούνι)

Ελληνίδα Νοικοκυρά | Δες εδώ τα πιο έξυπνα tips και τις καλύτερες προτάσεις για το νοικοκυριό σου

5. Ανακατεύουμε καλά

Advertisements

6. Προσθέτουμε αιθέριο έλαιο

7. Ανακατεύουμε και πάλι καλά

8. Γεμίζουμε τη φόρμα

9. Ψεκάζουμε με το οινόπνευμα

10. Αφήνουμε να κρυώσει για 2 ώρες

Πως φτιάχνω σαπούνι με ελαιόλαδο;

Αυτή η περίπτωση είναι πιο απαιτητική και χρονοβόρα καθώς κατασκευάζεις από το μηδέν, ένα σαπούνι από ελαιόλαδο ή άλλο φυτικό έλαιο. Το σημαντικότερο σε αυτή τη διαδικασία είναι να τηρήσεις τις ποσότητες και τη διαδικασία με ακρίβεια και προσοχή. Επίσης, είναι απαραίτητα τα γάντια και η ποδιά.

Τα βασικά υλικά είναι τα εξής:

  • Ελαιόλαδο: 500 ml
  • Καυστική σόδα (ποτάσα): 64,25γρ
  • Νερό αποσταγμένο: 157,8 ml

Υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει να παρασκευάσεις σαπούνι από ελαιόλαδο:

• Πως φτιάχνω σαπούνι με την κρύα μέθοδο;

Προτείνουμε σε όλα τα στάδια να φοράς γάντια, ποδιά , μάσκα και μακρυμάνικη μπλούζα. Επιπλέον, η διαδικασία καλό είναι να πραγματοποιείται σε ανοιχτό χώρο που αερίζεται καλά και λειτουργεί απορροφητήρας.

  • Σε αυτή τη μέθοδο τοποθετείς το νερό σε ένα μπολ και έπειτα προσθέτεις την καυστική σόδα σταδιακά και ανακατεύεις το μίγμα, μέχρι να διαλυθεί καλά με μία ξύλινη κουτάλα και να γίνει διαυγές.

Συμβουλή: Σε αυτό το στάδιο η θερμοκρασία του νερού θα αυξηθεί και θα υπάρξουν μερικές αναθυμιάσεις, οπότε καλό είναι να περιμένεις να πέσει η θερμοκρασία, πριν προσθέσεις το λάδι.

  • Έπειτα προσθέτεις το λάδι που χρειάζεται να έχει την ίδια θερμοκρασία με το μίγμα της καυστικής σόδας. Ανακατεύεις πολύ καλά με ένα αναδευτήρα ή μία κουτάλα για περίπου 15 λεπτά με μισή ώρα, μέχρι να πήξει και προσθέτεις το αιθέριο έλαιο.
  • Βάζεις το μίγμα σε φόρμες και το αφήνεις για 2 ημέρες. Στο επόμενο στάδιο το ξεφορμάρεις και το κόβεις, ώστε να έχει το σχήμα που θέλεις.

  • Τέλος, προσθέτεις και τα υπόλοιπα υλικά που θέλεις να έχει το σαπούνι σου και το αφήνεις για τουλάχιστον  4 εβδομάδες σε ένα καλά αεριζόμενο χώρο του σπιτιού και σκεπασμένο με καθαρό πανί.

Συμβουλή: Όσο περνάει ο καιρός, τόσο καλύτερο θα γίνεται το σαπούνι για το δέρμα!

• Πως φτιάχνω σαπούνι με τη θερμή μέθοδο;

Στη συγκεκριμένη μέθοδο, το νερό αρχικά θερμαίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία ώστε να είναι χλιαρό και έπειτα ακολουθείται η ίδια διαδικασία με την ψυχρή μέθοδο, ανακατεύοντας το μίγμα σε χλιαρή φωτιά μέχρι να πήξει.  Μόλις δέσει το αφήνεις για λίγο να κρυώσει και το βάζεις σε καλούπια, και έπειτα επαναλμβάνεις τα ίδια βήματα με την ψυχρή μέθοδο.

Συμβουλή: Και στις δύο διαδικασίες, αποφεύγονται να χρησιμοποιούνται γυάλινα δοχεία και το μίγμα να αναδεύεται με ξύλινη κουτάλα.

Η ωρίμανση του σαπουνιού είναι απαραίτητη καθώς το νάτριο αντιδρά με την ατμόσφαιρα και το σαπούνι από όξινο, γίνεται ασφαλές για το δέρμα.

Το σαπούνι κατά τη διαδικασία της ωρίμανσης θα εμφανίσει λευκή σκόνη στο πάνω μέρος του και θα μετατραπεί από κίτρινο σε λευκό. Αυτό θα είναι και το σημάδι ότι η ωρίμανση φτάνει προς το τέλος της.

Πηγή

Ελληνίδα Νοικοκυρά | Δες εδώ τα πιο έξυπνα tips και τις καλύτερες προτάσεις για το νοικοκυριό σου

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα