Μην χασετε

10 λάθη που κάνουμε στην καθαριότητα και καταστρέφουμε το σπίτι μας και την υγεία μας

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες ξοδεύουν τρεις φορές περισσότερο χρόνο για τις δουλειές του σπιτιού από ότι οι άνδρες. Μαγειρεύουν, φροντίζουν την οικογένεια και φυσικά, καθαρίζουν.

Advertisements

Μέχρι, όμως να συνειδητοποιήσουν ότι κατά τη διαδικασία καθαρισμού και συντήρησης μπορούν να κάνουν λάθη που μπορούν να βλάψουν τόσο τους ίδιους όσο και τους γύρω τους.

Μας αρέσει να τακτοποιούμε και νοιαζόμαστε για τους αναγνώστες μας. Γι’ αυτό σας ενθαρρύνουμε να διαβάσετε για τα λάθη συμμαζέματος που δεν κάνουν καλό σε κανέναν, ακόμα κι αν δεν φαίνονται.

Χρησιμοποιείτε σκούπα χειρός αντί για ηλεκτρική σκούπα.

Φυσικά, είναι πολύ πιο εύκολο να σκουπίζετε τα υπολείμματα και τα ψίχουλα από το πάτωμα με μια σκούπα χειρός από το να σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα ή σφουγγαρίστρα. Ωστόσο, μια σκούπα χειρός δεν συλλέγει τη σκόνη και τα υπολείμματα, τα οποία στη συνέχεια ανατινάζονται στον αέρα και διασκορπίζονται στο δωμάτιο. Οι σκούπες χειρός θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο εάν, για παράδειγμα, πρέπει να συλλεχθεί γρήγορα πεσμένο αλεύρι.

Διαφορετικά, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε σφουγγαρίστρα ή ηλεκτρική σκούπα. Κατά κανόνα, οι σύγχρονες σφουγγαρίστρες είναι πολύ πιο βολικές από ό,τι στο παρελθόν. Ως αποτέλεσμα, ο καθαρισμός της βρωμιάς από το δάπεδο δεν είναι πλέον τόσο δύσκολος όσο ήταν παλαιότερα.

Ρίχνετε λίπος και λάδι στον νεροχύτη ή στην τουαλέτα

Όλοι γνωρίζουν ότι τα μεγάλα αντικείμενα, όπως τα γυναικεία καλλυντικά και οι πετσέτες, δεν πρέπει να πετιούνται στην τουαλέτα. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι άλλα μικρά αντικείμενα, όπως το λάδι, δεν πρέπει να ρίχνονται στην αποχέτευση. Είναι εύκολο να ξεπλύνετε το νεροχύτη με χλιαρό νερό και σαπούνι και να το ρίξετε στον σωλήνα, αλλά αν το λίπος φτάσει στο κρύο μέρος του σωλήνα, μπορεί να κολλήσει στα τοιχώματα και να συσσωρευτεί, προκαλώντας απόφραξη και δυσάρεστες οσμές.

Advertisements

Για να αποφύγετε τη χρήση χημικών απορρυπαντικών ή τη δημιουργία μιας κατάστασης στην οποία θα πρέπει να κληθεί υδραυλικός, προσπαθήστε να διατηρείτε τις αποχετεύσεις απαλλαγμένες από επιβλαβείς ουσίες. Βάλτε τα υπολείμματα λαδιού σε αδιάβροχη σακούλα και πετάξτε τα στον κάδο απορριμμάτων.

Μην χρησιμοποιείτε αφυγραντήρες

Η ταπετσαρία στα διαμερίσματα μπορεί να υγρανθεί και να μουχλιάσει εάν η υγρασία είναι συνεχώς υψηλή. Επιπλέον, τα χαλιά, το παρκέ και το laminate καταστρέφονται επίσης από τον πολύ υγρό αέρα. Όταν η υγρασία υπερβαίνει το 55%, τα δάπεδα γίνονται υγρά, διογκώνονται, στρεβλώνονται και τσαλακώνονται.

Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η έλλειψη υγρασίας είναι επίσης επιβλαβής για τον οργανισμό και μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας σειράς ασθενειών, από αλλεργίες και ξηροφθαλμία μέχρι βρογχίτιδα. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε έναν υγραντήρα για να φροντίσετε την υγεία σας. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε έναν υγραντήρα. Επικεντρωθείτε στο πώς αισθάνεστε και υγραίνετε τον αέρα πιο συχνά.

Πλύσιμο τουαλετών και νιπτήρων χωρίς γάντια

 

Advertisements

Έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε ισχυρά χημικά (απολυμαντικά και αντιμικροβιακά) για τον καθαρισμό των τουαλετών και των νιπτήρων. Ωστόσο, λίγοι από εμάς χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα με γάντια και μάσκες. Όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα, τα ενεργά συστατικά μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό, ακόμη και χημικά εγκαύματα. Η εισπνοή των ατμών είναι επίσης επικίνδυνη. Οι ίδιοι οι κατασκευαστές συνιστούν ότι τα προϊόντα αυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε καλά αεριζόμενους χώρους.

Φυτέψτε μεγάλα δέντρα κοντά στο σπίτι.

Είναι ωραίο να έχετε τριαντάφυλλα ανθισμένα ή έναν αρωματικό θάμνο δίπλα στο παράθυρο. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν συνιστούν τη φύτευση μεγάλων δέντρων και θάμνων κοντά στο σπίτι. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ρίζες τους μπορεί να βλάψουν τα θεμέλια και το συχνό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σήψη του εδάφους. Για να αποφύγετε μελλοντικά προβλήματα, βεβαιωθείτε ότι τα φυτά που φυτεύονται κοντά στο σπίτι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις: τουλάχιστον 6 μέτρα από τον εξωτερικό τοίχο του κτιρίου έως τον κορμό του δέντρου (τουλάχιστον 3 μέτρα για τους θάμνους).

Κρατήστε τα παράθυρα ανοιχτά ανά πάσα στιγμή.

Από τη μία πλευρά, όσοι έχουν ηλιόλουστα παράθυρα είναι τυχεροί γιατί επιτρέπουν περισσότερο φως στα διαμερίσματά τους. Από την άλλη πλευρά, η επιθυμία να αφήνουν τις ακτίνες του ήλιου να μπαίνουν στο διαμέρισμα μπορεί να είναι πολύ επιβλαβής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, ενώ το γυαλί εμποδίζει σχεδόν εντελώς την υπεριώδη ακτινοβολία Β, επιτρέπει την διέλευση της υπεριώδους ακτινοβολίας Α. Η υπεριώδης ακτινοβολία Α είναι η ακτίνα που προκαλεί φωτογήρανση του δέρματος και ξεθώριασμα των επίπλων.

Το αντίστροφο είναι επίσης επικίνδυνο. Δηλαδή, αν οι κουρτίνες είναι κλειστές όλη την ώρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ακτίνες του ήλιου σκοτώνουν τα βακτήρια και μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα.

Πλένετε τα χαλιά πολύ συχνά.

Τα καθαρά χαλιά είναι το καμάρι και η χαρά της νοικοκυράς. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσος χρόνος και πόση προσπάθεια ξοδεύεται για την αφαίρεση των λεκέδων και τον καθαρισμό τους. Αλλά το πολύ συχνό πλύσιμο των χαλιών σημαίνει ότι μπορεί να καταστραφούν, ειδικά αν είναι κατασκευασμένα από τεχνητά υλικά και δεν είναι τόσο ακριβά.

Το χαλί θα αρχίσει να βραχεί, η κόλλα δεν θα λειτουργεί πλέον και το χρώμα μπορεί να χάσει τη λαμπρότητά του λόγω της υπερβολικής υγρασίας. Για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του χαλιού σας, μην το βρέχετε πολύ συχνά και καθαρίστε την επιφάνειά του με τον σωστό τρόπο: σκουπίστε το με ηλεκτρική σκούπα δύο φορές την εβδομάδα και πλύντε το τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Κρατήστε την πόρτα του πλυντηρίου κλειστή.

Συχνά δεν υπάρχει πολύς χώρος στο μπάνιο όπου είναι εγκατεστημένο το πλυντήριο ρούχων και πολλοί άνθρωποι αφήνουν την πόρτα κλειστή. Ωστόσο, εάν η πόρτα είναι κλειστή, το νερό στο πλυντήριο δεν θα στεγνώσει. Ακόμα χειρότερα, η αυξημένη υγρασία παρέχει το ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας. Οι ειδικοί συνιστούν επομένως να αφήνετε την πόρτα ελαφρώς ανοιχτή όταν το πλυντήριο ρούχων δεν λειτουργεί.

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ) χρησιμοποιείται χωρίς σωστή αποθήκευση.

Στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει πολλές συνταγές για τη χρήση υπεροξειδίου του υδρογόνου ως πανάκεια για τον καθαρισμό ολόκληρου του σπιτιού, από τη σόμπα μέχρι τους τοίχους. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου διασπάται όταν εκτίθεται στο φως.

Ο ευκολότερος τρόπος είναι να αγοράσετε αδιαφανή πλαστικά μπουκάλια ή να αποθηκεύσετε το προϊόν σε δροσερό, σκοτεινό μέρος. Διαφορετικά, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ειδικά προϊόντα για τον καθαρισμό των επιφανειών του σπιτιού.

Πάρα πολλά φυτά εσωτερικού χώρου στην κρεβατοκάμαρα.

Η κρεβατοκάμαρα είναι το πιο άνετο μέρος του σπιτιού. Αλλά όταν αυτό το δωμάτιο δεν έχει άνεση, αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε κάθε είδους κόλπα για να την αποκτήσουμε. Αγοράζουμε περισσότερα λουλούδια, μικροαντικείμενα και σουβενίρ με την ελπίδα ότι τα φωτεινά αρώματα και οι χαρούμενες λεπτομέρειες θα αλλάξουν την αντίληψή μας και θα μας κάνουν να νιώσουμε πιο άνετα σε αυτό το δωμάτιο.

Σίγουρα τα φυτά βελτιώνουν το μικροκλίμα ενός σπιτιού και δημιουργούν άνεση, αλλά όχι όταν είναι ανθισμένα. Η έντονη οσμή και το διοξείδιο του άνθρακα από τα λουλούδια και τα φυτά μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους ή απλώς να γίνουν ενοχλητικά. Οι άνθρωποι που δεν τους ενοχλεί η μυρωδιά των λουλουδιών είναι μια χαρά, αλλά αν η μυρωδιά επηρεάζει τον ύπνο τους, τα λουλούδια θα πρέπει να τοποθετηθούν αλλού.

Έχετε πολλά αναμνηστικά στο σπίτι.

Advertisements

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι όσο περισσότερα πράγματα αποθηκεύετε στο σπίτι σας, τόσο περισσότερα πρέπει να καθαρίζετε. Αυτά τα στολίδια και τα αναμνηστικά είναι ιδανικοί “μαγνήτες” για την οικιακή σκόνη και μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Επιπλέον, τα επίπεδα θορύβου μπορούν επίσης να επηρεάσουν την υγεία. Για παράδειγμα, τα μεγάλα ενυδρεία μπορούν να κάνουν πολύ συνεχή θόρυβο. Επομένως, ο ιδιοκτήτης ενυδρείου πρέπει να επιλέξει αν θα ανεχθεί τον θόρυβο του φίλτρου ενώ παρατηρεί τα ψάρια ή αν θα τοποθετήσει το ενυδρείο σε ένα δωμάτιο όπου ο θόρυβος του φίλτρου δεν θα διαταράσσει τον καλό ύπνο.

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα