Μην χασετε

Πώς να αφαιρέσεις εύκολα την ταπετσαρία από τον τοίχο σου βήμα βήμα

Τρόπο θέλει όχι κόπο!

Advertisements

Μερικές φορές η ταπετσαρία είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται ένα σπίτι για να κάνει μια μεγάλη αλλαγή και να δείξει καινούργιο και ανανεωμένο. Αλλά όταν είναι παλιά και εκτός μόδας, έρχεται σε σύγκρουση με την αισθητική σου και μπορεί να είναι μια καταστροφή για το σπίτι σου.

Ακόμα όμως κι αν δεν είσαι από αυτές που δεν συμπαθούν τις ταπετσαρίες υπάρχουν κάποιες εξαιρετικά χαριτωμένες επιλογές, (μερικές μάλιστα αφαιρούνται εύκολα), απλά ίσως να μην είσαι φαν του σχεδίου που τοποθέτησαν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες στο σπίτι σου. Ανεξάρτητα από την κατάσταση, η ταπετσαρία μπορεί να αφαιρεθεί και έχουμε κάποιες γρήγορες ενέργειες και συμβουλές για να βοηθήσουμε στην αφαίρεση των ταπετσαριών όσο το δυνατόν πιο εύκολα. Μπορείς πραγματικά να απαλλαγείς από την ταπετσαρία … χωρίς να χάσεις το μυαλό σου.

Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις

Πρώτα προέχει η ασφάλεια. Τα πράγματα στο σπίτι πρόκειται να γίνουν άνω κάτω και να πέσουν νερά, γι ‘αυτό είναι καλή ιδέα να κλείσεις το γενικό διακόπτη του ρεύματος ή να μονώσεις με χαρτοταινία τις πρίζες που θα βρεις στο δρόμο σου κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Επίσης, προετοιμάσου να δοκιμάσεις την υπομονή σου. Η αφαίρεση ταπετσαρίας είναι μεν μια εφικτή υπόθεση, αλλά χρειάζεται χρόνος, δημιουργεί ένα χάος επειδή κολλάει (κάλυψε τα δάπεδα και τα σοβατεπί!). Δεν θέλουμε να σε απογοητεύσουμε αλλά σίγουρα θα φτάσεις στο σημείο να πεις «τι τα ήθελα εγώ τώρα αυτά». Με μερικά όμως απλά βήματα, μπορείς να κάνεις τους τοίχους σου να λάμπουν μέσα σε περίπου ένα Σαββατοκύριακο.

Πώς να αφαιρέσεις μια ταπετσαρία βήμα βήμα

Αρχικά, δοκίμασε να σηκώσεις τη ραφή της ταπετσαρίας με την άκρη μιας μεταλλικής σπάτουλας, φροντίζοντας να μην αφήσεις σημάδι στον τοίχο. Αν το χαρτί σηκωθεί εύκολα, είσαι τυχερή! Απλά ξεκόλλησε το. Αν δεν συμβεί αυτό, θα χρειαστεί να μαλακώσεις πρώτα την κόλλα προτού αφαιρέσεις το χαρτί.

Συμβουλή: Μη χρησιμοποιείς πλαστική σπάτουλα γιατί είναι πολύ παχιά στις άκρες και δεν θα μπει κάτω από το χαρτί. Επίσης, έχε κατά νου να λιμάρεις την άκρη της σπάτουλας, ώστε να είναι λίγο πιο λειτουργική. Αυτό θα σε βοηθήσει να μην κάνεις ζημιά στον τοίχο σου όταν θα προσπαθήσεις να σηκώσεις το χαρτί.

Advertisements

Για να το κάνεις αυτό, πάρε ένα αποφλοιωτή για ταπετσαρίες και μετακίνησε το εργαλείο πάνω από την ταπετσαρία σε μικρές περιοχές. Το εργαλείο θα δημιουργήσει μικρά σκισίματα στο χαρτί (μην πιέζεις πάρα πολύ για να μην χαλάσεις τον τοίχο σου) και θα επιτρέψει στο νερό ή στο διάλυμα αφαίρεσης της ταπετσαρίας να μαλακώσει την κόλλα που υπάρχει κάτω από το χαρτί.

Ψέκασε τη σκισμένη περιοχή με νερό ή διάλυμα και άφησέ το να μείνει για λίγα λεπτά πάνω στη κόλλα.

Συμβουλή: Μερικοί προτείνουν τη χρήση μαλακτικού και ζεστού νερού για αυτό! Όσο θερμότερο είναι το νερό, τόσο το καλύτερο, οπότε καλό είναι να φορέσεις γάντια.

Τώρα, δοκίμασε μια μικρή περιοχή χρησιμοποιώντας το νύχι σου – αν το χαρτί βγαίνει εύκολα, μπορείς να ξεκινήσεις την επιχείρηση αφαίρεσης. Εάν όχι, επανάλαβε τη διαδικασία μέχρι να γίνει τελείως νωπό και να ξεκολλήσει αμέσως.

Όταν το διάτρητο τμήμα είναι βρεγμένο και ξεφλουδίζει εύκολα όταν το δοκιμάζεις, χρησιμοποίησε τη γωνία της σπάτουλας για να αφαιρέσεις το χαρτί. Μην εκπλαγείς αν η κόλλα μείνει πίσω (ο ευκολότερος τρόπος για να αφαιρέσεις την κόλλα είναι να καθαρίσεις τον τοίχο με ζεστό σαπουνόνερο ή απορρυπαντικό πιάτων με ένα σφουγγάρι ή ένα βαμβακερό πανί). Επανάλαβε πάλι τη διαδικασία, του βρεξίματος, ξυσίματος – μέχρι να φύγει τελείως η ταπετσαρία. Καλό κουράγιο!

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα