Μην χασετε

Πως να αφαιρέσεις λεκέ απο σάλτσα ντομάτας σε ρούχα και τραπεζομάντηλα!

Ο λεκές από σάλτσα ντομάτας είναι από τους πιο ενοχλητικούς και δύσκολους για να αφαιρεθούν άμεσα και η μυρωδιά γίνεται εντονότερη αν ο λεκές μείνει πάνω στο ρούχο.

Advertisements

Δες πως να αφαιρέσεις λεκέ ντομάτας από ρούχα και τραπεζομάντηλα και να φύγεις για το ραντεβού που έχεις να πας χωρίς να πας σπίτι να αλλάξεις ρούχα!

Μόλις λέρωσα το λευκό μου πουκάμισο με σάλτσα ντομάτας. Τώρα;

  • Αφαιρείς όσο το δυνατόν περισσότερη από την σάλτσα με ένα κουτάλι ή το πίσω μέρος ενός μαχαιριού. Είναι απόλυτα λογικό να σκεφτείς την χαρτοπετσέτα ή την χειροπετσέτα. Μην το κάνεις γιατί θα απλώσεις περισσότερο τον λεκέ.
  • Όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ρίξε κρύο νερό στο πίσω μέρος του λεκέ. Αυτό θα διώξει ένα μεγάλο μέρος του έξω από τις ίνες του ρούχου. Αν το κάνεις από την μεριά που έπεσε η σάλτσα ή ο χυμός ντομάτας, θα μπει πιο βαθιά στην ύφανση. Ρίξε νερό για 3-5 λεπτά, μέχρι να δεις ότι ο λεκές έχει εξαφανιστεί.
  • Βάλε υγρό καθαριστικό πιάτων σε ένα πανάκι και κάνε κυκλικές κινήσεις απαλά πάνω στον λεκέ, από έξω προς τα μέσα. Άστο για άλλα 5 με 10 λεπτά πριν ξεπλύνεις. Αν το ρούχο δεν ξεβάφει, μπορείς να βάλεις ένα ήπιο λευκαντικό ή λευκό ξίδι με ένα σφουγγάρι. Μέχρι αυτό το βήμα θα έχεις απαλλαγεί από το μεγαλύτερο μέρος του λεκέ.
  • Αν ο λεκές ντομάτας επιμένει και είσαι σπίτι, πρόσθεσε υγρό πλυσίματος ή υγρό πιάτων μαζί με το λευκαντικό, μέχρι να φύγει. Αν παραμείνει, χρησιμοποίησε ένα καθαριστικό για επίμονους λεκέδες και άσε το υγρό για λίγα λεπτά (μέχρι 5), αρκεί να μην είναι διαβρωτικό. Πλύνε με το καθαριστικό που χρησιμοποιείς στο πλυντήριο και μόλις το βγάλεις, έλεγξε αν έχει φύγει ο λεκές.
  • Αν δεν έχει φύγει (που με το σφουγγάρι και το υγρό πιάτων θα έχει πάει περίπατο), τρίψε με το ήπιο λευκαντικό και άστο να μουλιάσει σε ζεστό νερό για 30 λεπτά. Τρίψε καλά και βάλε πάλι το καθαριστικό για επίμονους λεκέδες. Πλύνε σύμφωνα με τις οδηγίες.
  • Αν ο λεκές λόγω σάλτσας περιέχει μεγάλη ποσότητα λαδιού, χρησιμοποίησε μετά το κρύο νερό το απορρυπαντικό πιάτων για να αφαιρέσεις πρώτα την λαδιά και μετά τον λεκέ ντομάτας.

Για να μην αγχώνεσαι, το πιο πιθανό είναι ο λεκές να έχει φύγει μετά το κρύο νερό και το υγρό πιάτων!

Το ερώτημα είναι… μα γιατί να συμβαίνει πάντα στην τελευταία μπουκιά;!

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα