Μην χασετε

Οργάνωση ντουλάπας – 10 tips για εύκολη εκκαθάριση και εξοικονόμηση χώρου

Τα μυστικά της τέλειας οργανωμένης ντουλάπας!

Advertisements

Οι εκπτώσεις ξεκινούν και η ντουλάπα σου θυμίζει πεδίο μάχης; Δεν είσαι μόνη! Αν μάλιστα σκέφτεσαι εδώ και καιρό να βάλεις τάξη στη… ζούγκλα της γκαρνταρόμπας σου, τώρα είναι η καλύτερη εποχή για να το κάνεις, κάνοντας έτσι και χώρο για τις νέες σου αγορές.

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα ποτήρι καφέ, καλή διάθεση και τα παρακάτω κορυφαία μυστικά οργάνωσης και εκκαθάρισης της ντουλάπας σου από την εξπέρ στο είδος της, Oriona Robb!

Είσαι έτοιμη για την πιο updated, καθαρή και φιλική προς το lifestyle σου, γκαρνταρόμπα;! Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα και σύντομα θα είναι δική σου!

Βήμα #1 Βγάλε & Χώρισε

Βγάλε τα πάντα από τη ντουλάπα σου και χώρισέ τα στις εξής κατηγορίες: αυτά που θα δωρίσεις/ πουλήσεις/ χαρίσεις, αυτά που θα κρατήσεις, τα αγαπημένα σου, αυτά που θα αποθηκεύσεις για μελλοντική χρήση (είτε λόγω σεζόν είτε λόγω… μόδας!) και αυτά που θέλουν καθαρισμό ή μεταποίηση.

 

Βήμα #2 Κάνε ερωτήσεις

Για κάθε κομμάτι που δεν ξέρει πώς να κατηγοριοποιήσεις αναρωτήσου: Μου πηγαίνει ακόμα; Το έχω φορέσει τον τελευταίο χρόνο; Αν το έβλεπα τώρα σε ένα μαγαζί, θα το αγόραζα; Συνέχισε με αυτό τον τρόπο μέχρι να μην έχει μείνει τίποτα που να μην βρίσκεται σε μία από τις 5 σου στοίβες. Για όποια ωστόσο επιμένουν, δες το επόμενο βήμα.

Advertisements

Βήμα #3 Κάνε το τεστ

Για ο,τι δεν είσαι σίγουρη οτι θες να κρατήσεις, κάνε το τεστ της Oriona: Δοκίμασε να δημιουργήσεις πάνω από ένα outfits με το συγκεκριμένο κομμάτι, και εξέτασε το αποτέλεσμα σε έναν ολόσωμο καθρέφτη, φορώντας τα σωστά εσώρουχα και παπούτσια. Μόνο έτσι θα έχεις εικόνα για το κατά ποσο αξίζει να πιάνει χώρο στην ντουλάπα σου.

Βήμα #4 Φτιάξε πλάνο!

Κάνε κάτι διαφορετικό. Σκέψου πώς περνάς τον χρόνο σου αυτή την εποχή και φτιάξε ένα γράφημα πίτας για να το αναπαραστήσεις. Αν πχ περνάς τον περισσότερο χρόνο σου σε επαγγελματικές περιστάσεις, καταλαβαίνεις πως ένα αντίστοιχο ποσοστό της γκαρνταρόμπας σου θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε αυτό. Αντίστοιχα όρισε ένα ποσοστό για τα ρούχα του σπιτιού, τα αθλητικά κτλ κτλ. Τήρησε αυτή την αναλογία στην νέα σου ντουλάπα, έτσι θα γίνει πιο πρακτική από ποτέ!

Βήμα #5 Άλλαξε αξεσουάρ

Όχι αξεσουάρ μόδας αλλά… ντουλάπας. Προμηθεύσου βελούδινες κρεμάστρες για να μην γλυστρούν ποτέ τα ρούχα σου, με ογκώδης στρογγυλεμένες άκρες για τα πλεκτά, με κλιπς για φούστες/ παντελόνια κτλ. Μην παραμελήσεις την προστασία των ρούχων σου επιλέγοντας αντισκωρικά φακελάκια που, παράλληλα, αρωματίζουν.

Βήμα #6 Ένα ακόμα τεστ

Για να καταλάβεις πόσο συχνά μέσα σε μία σεζόν φοράς κάποιο ρούχο, βάλε μία καρφίτσα πάνω του (σε εμφανές σημείο), και βγάλτην όταν το χρησιμοποιήσεις. Αν μετά από μια ολόκληρη σεζόν δεν το έχεις φορέσει ούτε μία φορά, είναι η ώρα να το βγάλεις από την ντουλάπα σου.

Advertisements

Βήμα #7 Κράτησέ τα!

Αν δεν είσαι σίγουρη πως θες να αποχαιρετήσεις κάποια κομμάτια, βάλτα σε ένα κουτί και κράτησέ τα στο πίσω μέρος της ντουλάπας σου. Προσπάθησε να το ανοίγεις συχνά και να επανεξετάζεις το περιεχόμενό του και, προς θεού, μην αφήσεις το ένα κουτί να γίνει δύο. Βάλε φρένο!

Βήμα #8 Χώρισε ανά χρώμα

Φτιάξε ένα ουράνιο τόξο με τα μονόχρωμα ρούχα σου. Έτσι θα βρίσκεις πανεύκολα αυτό που ψάχνεις και θα τα συνδυάζεις στον μισό χρόνο. Βάλε τα μοτίβα μαζί χωρίζοντας ανά τύπο. Μπορείς ακόμα να ταξινομήσεις τα ρούχα σου ανάλογα με το ύφασμά τους. Δες τι λειτουργεί καλύτερα για τη δική σου γκαρνταρόμπα.

 

Βήμα #9 Πρόσθεσε gadgets

Γιατί και η ντουλάπα έχει τα δικά της gadgets. Βρες διαχωριστικά για συρτάρια και βάλε τάξη στα εσώρουχά σου, βάλε στην πόρτα της ντουλάπας σου μια κρεμάστρα για ζώνες, φύλαξε τις τσάντες, τα παπούτσια και τα καπέλα σου σε διαφανή κουτιά αποθήκευσης.

Βήμα #10 Δώρισε/ Χάρισε/ Πούλησε!

Τώρα που τακτοποίησες τις 4 από τις 5 στοίβες, ώρα να τακτοποιήσεις και την πρώτη. Πέταξε μονάχα τα παλιά σου εσώρουχα αλλά και τα σκισμένα ή εντελώς χαλασμένα σου ρούχα. Πούλησε τα ρούχα που είναι σε καλή κατάσταση και που δεν ανταποκρίνονται πλέον στο στυλ σου ή που δεν σου πηγαίνουν πια. Δώσε σε φιλανθρωπικούς συλλόγους ό,τι δεν μπορείς να πουλήσεις εφόσον όμως είναι καθαρό και φυσικά όχι σκισμένο ή χαλασμένο.

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα