Μην χασετε

Οι 6 πιο σημαντικές αιτίες που μυρίζει άσχημα το μπάνιο σας

Μπορεί να ζείτε μέσα στο σπίτι επί χρόνια και ξαφνικά να αρχίσει να μυρίζει το μπάνιο έντονα σε σημείο η μυρωδιά να περνάει και στο υπόλοιπο σπίτι.

Advertisements

Το να μυρίζει το μπάνιο δεν είναι σπάνιο φαινόμενο και φυσικά δεν σημαίνει πως δεν κρατάτε το μπάνιο σας καθαρό. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι από τους οποίους μπορεί να προκληθεί δυσάρεστη μυρωδιά στο μπάνιο σας και υπάρχουν λύσεις.

Το πρόβλημα της μυρωδιάς στο μπάνιο μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά χωρίς να έχετε κάνει κάποιες εργασίες πιο μπροστά που μπορεί να το προκάλεσαν.

Μπορεί επίσης να ζείτε μέσα στο σπίτι επί χρόνια και ξαφνικά να αρχίσει να μυρίζει το μπάνιο έντονα σε σημείο η μυρωδιά να περνάει και στο υπόλοιπο σπίτι.

Παρακάτω θα εξετάσουμε έναν έναν τους λόγους που μπορεί να δημιουργήσουν το πρόβλημα αυτό και πως μπορούμε να βρούμε λύση για τον καθένα.

 

Αιτία Νο1: Βουλωμένο το κεντρικό σιφόνι μπάνιου

Είναι ίσως η κυριότερη αιτία που του προβλήματος. Ο ρόλος του κεντρικού σιφονιού είναι να συσσωρεύει νερό σε ένα κεντρικό σημείο του μπάνιου με σκοπό να δημιουργεί ένα αδιαπέραστο από νερό μεταξύ της κεντρικής αποχέτευσης και των νιπτήρων του μπάνιου σας.

Θα καταλάβετε ότι έχετε βουλωμένο σιφόνι στο μπάνιο αν δείτε ότι η μπανιέρα και η νιπτήρας σας δεν αδειάζουν γρήγορα τα νερά, αλλά αντίθετα γεμίζουν με νερό.

Advertisements

 

Λύση:

Ανοίγετε το καπάκι του σιφονιού. Φορέστε ένα γάντι και προσπαθήστε να καθαρίσετε το σιφόνι από τρίχες, πετρούλες, υπολείμματα σαπουνιού και οτιδήποτε άλλο υπάρχει εκεί.

Δοκιμάστε να ανοίξετε την ανοίξετε την βρύση της μπανιέρας και του νιπτήρα και αφήστε να τρέξει ζεστό νερό.

 

Μπορεί το πρόβλημα είναι στον σωλήνα του σιφονιού προς την αποχέτευση. Τότε θα πρέπει με το κατάλληλο εργαλείο, μια ατσαλίνα δηλαδή, να ανοίξετε τον βουλωμένο σωλήνα.

Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά καθαριστικά του εμπορίου με προσοχή. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης γιατί μπορεί να προκαλέσετε μεγαλύτερη ζημιά.

Αν το πρόβλημα παραμένει, καλέστε κάποιον υδραυλικό.

 

Advertisements

Αιτία Νο2: Βουλωμένο το σιφόνι του νιπτήρα

Αν το μπάνιο μυρίζει ενώ έχετε ήδη ελέγξει το κεντρικό σιφόνι, τότε ήρθε η ώρα να ελέγξετε και το σιφόνι του νιπτήρα. Θα αντιληφθείτε ότι το πρόβλημα είναι εκεί εάν όταν ανοίγετε την βρύση του νιπτήρα αυτός γεμίζει με νερά, ενώ όταν ανοίγετε την βρύση της μπανιέρας τότε τα νερά φεύγουν απροβλημάτιστα.

Εάν ο νιπτήρας είναι επικαθούμενος σε έπιπλο, κατά πάσα πιθανότητα το σιφόνι σας μέσα σε αυτό είναι τιραμόλα.

Εάν δεν έχετε κάτι σαν αυτό της εικόνας, τότε έχετε κάποιο άλλο από πλαστικό ή ίνοξ, που κάνουν στην ουσία την ίδια δουλειά.

Λύση:

Οποιοδήποτε σιφόνι και αν έχετε είναι εύκολο να το λύσετε, να το αποσυναρμολογήσετε μόνοι σας και να το καθαρίσετε. Οι πιθανότητες είναι με το μέρος σας και κατά πάσα πιθανότητα εκεί ήταν το πρόβλημα.

Αν το πρόβλημα επιμένει, χρησιμοποιήστε με προσοχή κάποιο ειδικό καθαριστικό του εμπορίου ή μια βεντούζα.

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βρείτε το πρόβλημα μόνοι σας ή δεν μπορείτε να βγάλετε το σιφόνι του νιπτήρα, φωνάξτε έναν υδραυλικό.

 

Αιτία Νο3: Το κεντρικό σιφόνι, του νιπτήρα ή της λεκάνης είναι χωρίς νερό

Όπως είπαμε παραπάνω τα σιφόνια δημιουργούν ένα τοίχο από νερό για να μη περνάνε οι δυσάρεστες οσμές από τις σωληνώσεις στους νιπτήρες και μετά στον χώρο.

Αν για κάποιο λόγο τα σιφόνια μείνουν χωρίς νερό ή πέσει η στάθμη τους, στην ουσία αυτό ο τοίχος από νερό δεν υπάρχει πια. Το αποτέλεσμα είναι οι οσμές από την αποχέτευση να περνάνε στον χώρο μας.

Λύση:

Αν λείπατε πολύ καιρό ή το πρόβλημα εμφανίστηκε σε ένα μπάνιο του σπιτιού που το χρησιμοποιείται σπάνια, τότε πολύ πιθανόν το πρόβλημα να οφείλεται στην εξάτμιση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανοίξετε λίγο τις βρύσες. Με αυτό το τρόπο το σιφόνι σας θα ξαναγεμίσει νερό.

Στην περίπτωση του σιφονιού της λεκάνης, απλά τραβήξτε ο καζανάκι.

Αν έχετε σκύλο, ελέγξτε αν πίνει νερό από την λεκάνη σας. Αν το κάνει συνήθειο, πολύ πιθανόν να φταίει ο σκύλος σας που το μπάνιο μυρίζει. Αν η στάθμη του νερού στο σιφόνι της λεκάνης πέσει τότε η μυρωδιά θα είναι πολύ έντονη, μιας και η λεκάνη συνδέετε απευθείας με τον κεντρικό σωλήνα της αποχέτευσης.

Φροντίστε να κατεβάζετε το καπάκι της λεκάνης σε περίπτωση που έχετε σκύλο ή δεν χρησιμοποιείται συχνά το μπάνιο σας.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιείται καθημερινά το μπάνιο, αλλά το σιφόνι σας δεν έχει αρκετό νερό, τότε υπάρχει διαρροή και θα πρέπει να καλέσετε έναν υδραυλικό.

 

Αιτία Νο4: Βουλωμένοι σωλήνες

Αν μυρίζει το μπάνιο σας και έχετε ήδη ελέγξει τα σιφόνια σας, τότε ήρθε η ώρα για τις σωληνώσεις.

Μπορεί οι σωληνώσεις να έχουν βουλώσει από τρίχες, υπολείμματα σαπουνιού ή από κάποιο αντικείμενο που σας έπεσε στον νιπτήρα.

Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορείτε να αποσυναρμολογήσετε τις σωληνώσεις του μπάνιου σας.

Λύση:

Προσπαθήστε για αρχή να τους ξεβουλώσετε με απλά υλικά που έχετε στο σπίτι σας.

Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε ειδικά καθαριστικά του εμπορίου. Αν το πρόβλημα συνεχίζει, δοκιμάστε με μια βεντούζα ή με μια ατσαλίνα να ξεβουλώσετε τους σωλήνες σας.

Αν επιμένει δεν έχετε κάτι άλλο, παρά να φωνάξετε έναν υδραυλικό.

 

Αιτία Νο5: Ο απορροφητήρας της κουζίνας

Ναι σωστά διαβάσατε. Ο απορροφητήρας της κουζίνας σας μπορεί να φταίει που το μπάνιο μυρίζει.

Advertisements

Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος ο απορροφητήρας δεν τραβάει μόνο τους υδρατμούς από τα μαγειρικά σκεύη, αλλά αέρα από όλο το σπίτι.

Αν το σπίτι σας είναι ερμητικά κλειστό με καλά κουφώματα, τότε ο αέρας του σπιτιού που βγαίνει από τον απορροφητήρα, πρέπει από κάπου να ανανεωθεί. Αν η μοναδική είσοδος αέρα που υπάρχει είναι ο απορροφητήρας του μπάνιου, τότε αυτή η ανανέωση θα γίνει από εκεί.

Ο αέρας όμως που εισέρχεται στο σπίτι σας από τον απορροφητήρα του μπάνιου δεν είναι καθαρός. Αν ζείτε σε οικοδομή πολύ πιθανόν να εισέρχονται μυρωδιές από τα μπάνια των διαμερισμάτων που βρίσκονται κάτω ή πάνω από εσάς.

Λύση:

Όταν μαγειρεύετε ανοίξτε λίγο μια μπαλκονόπορτα, έτσι ώστε η ανανέωση του εσωτερικού αέρα να γίνεται από έξω και όχι από τον απορροφητήρα του μπάνιου. Δοκιμάστε όταν μαγειρεύετε να κλείνετε την πόρτα του μπάνιου. Μια άλλη λύση είναι όταν μαγειρεύεται να ανοίγετε ταυτόχρονα και τον απορροφητήρα του μπάνιου.

Μια μόνιμη λύση η τοποθέτηση ειδικής βαλβίδας αντεπιστροφής στον απορροφητήρα του μπάνιου, ώστε να μην εισέρχεται καθόλου αέρας από εκεί.

Αιτία Νο6: Βακτήρια και μούχλα

Το μπάνιο ιδίως αν δεν υπάρχει παράθυρο και έχει μόνο εξαερισμό με απορροφητήρα, εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσης υγρασίας από τα ντους, είναι ο νούμερο ένα χώρος συγκέντρωσης υγρασίας.

Advertisements

Η υγρασία με την σειρά της ευνοεί την δημιουργία αποικιών βακτηριδίων, που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, όμως μπορούν να κάνουν το μπάνιο να μυρίζει άσχημα.

Η υψηλή συγκέντρωση υγρασίας ΄δημιουργεί επίσης ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση μούχλας. Η μούχλα ανάλογα με το είδος μπορεί και αυτή να μυρίζει άσχημα.

Λύση:

Καλός καθαρισμός του μπάνιου με απολυμαντικά καθαριστικά, όχι μόνο όπου φαίνεται, αλλά και στις γωνίες, κάτω από τα έπιπλα και πίσω από την λεκάνη.

Καλός εξαερισμός του μπάνιου, ώστε να μην έχει υγρασία.

Μειώστε την θερμοκρασία του νερού όταν λούζεστε για να μην υπάρχει μεγάλη εξάτμιση.

 

Λίγα λόγια για το τέλος

Όπως και να το κάνουμε κανείς δε θέλει ένα μπάνιο που μυρίζει. Πολύ συχνά η μυρωδιά από το μπάνιο μπορεί να περνάει και μέσα στο υπόλοιπο σπίτι.

Advertisements

Δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί κάποιος να μάθει να ζει με αυτό. Αντίθετα μπορεί να μας κάνει αντικοινωνικούς και να μη θέλουμε επισκέπτες στο σπίτι μας επειδή ντρεπόμαστε και φοβόμαστε πως θα νομίζουν ότι δεν καθαρίζουμε.

Το ότι μυρίζει το μπάνιο δεν σημαίνει πως δεν είμαστε καθαροί. Σημαίνει απλά ένα πρόβλημα στο μπάνιο που πρέπει να λυθεί.

Αφιερώστε λίγο από το χρόνος σας και βρείτε την λύση ή φωνάξτε κάποιον επαγγελματία υδραυλικό. Σίγουρα αυτοί γνωρίζουν πολύ περισσότερα από όλους μας. Μπορεί το πρόβλημα να έχει μια πολύ απλή λύση, όπως τις παραπάνω. Μπορεί όμως να είναι πολύ πιο σοβαρό από όσο υπολογίζουμε.

Αν δεν είστε σίγουροι μη πειραματίζεστε με τις σωληνώσεις και τα σιφόνια, διότι μπορεί να μεγαλώσετε την ζημιά και να εκτινάξετε στο τέλος το κόστος επισκευής στα ύψη.

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα