Μην χασετε

Θέλεις να αρνηθείς μια πρόσκληση χωρίς παρεξήγηση; Ιδού οι πιο ευγενικοί τρόποι για να το κάνεις

Ακόμη κι αν δεν είσαι ιδιαίτερα κοινωνικός, αυτή η εποχή του χρόνου έχει, παραδοσιακά, περισσότερες υποχρεώσεις. Καλέσματα, μαζώξεις, επισκέψεις, οικογενειακές, φιλικές, επαγγελματικές… Μήπως νιώθεις μια πίεση από όλα αυτά; Αρχικά, απλά θυμήσου: Δεν είσαι υποχρεωμένη να αποδέχεσαι κάθε πρόσκληση που λαμβάνεις.

Advertisements

 

Χμ. Δύσκολο, θα μου πεις, ιδιαίτερα αυτή την εποχή… Όμως οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι είναι κάτι περισσότερο από εντάξει να αρνηθείς μια πρόσκληση και δίνουν συμβουλές για το πώς να το κάνεις με τον πιο διακριτικό τρόπο.

 

Έχει να κάνει πολύ με το πόσοι από εμάς μεγάλωσαν λέγοντας «ναι» σε όλα, λέει η ψυχολόγος Susan Newman. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πιστεύουμε ότι λέγοντας «όχι» είναι κατά κάποιο τρόπο αγενές ή προσβλητικό για εκείνον που μας προσκαλεί.

 

«Για τους ανθρώπους που έχουν πάντα συνείδηση του κοινωνικού πρωτοκόλλου και του ‘σωστού’ τρόπου με φίλους ή συγγενείς, φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να απορριφθεί μια πρόσκληση χωρίς να προκαλέσουν αρνητικά συναισθήματα», λέει η Newman στην HuffPost.

Το «όχι» είναι, για πολλούς, μια αρνητική λέξη εξ ορισμού, οπότε υπάρχει μια υπόθεση ότι κάθε άρνηση θα έχει αυτόματα αρνητική αντίδραση – ο ερωτώμενος θα προσβληθεί ή τα συναισθήματα θα πληγωθούν», πρόσθεσε. «Ή η απόρριψη μιας πρόσκλησης θα σε χαρακτηρίσει ως εγωίστρια στην οικογένειά σου ή στον κοινωνικό σου κύκλο».

Λέγοντας «ναι» σε όλους τους άλλους και παραβιάζοντας τις δικές σου ανάγκες θα σε κάνει να νιώθεις δυσαρεστημένη.

Advertisements

«Καθώς οι προσκλήσεις συσσωρεύονται, μπορεί να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματα της αδυναμίας, της δυσαρέσκειας προς τους ανθρώπους που ζητούν ή θυμώνουν με εσάς επειδή δεν μπορέσατε να πειτε «όχι», είπε η Newman. «Οι δικές σας ανάγκες ωθούνται προς τα πίσω. Το άγχος της υπερφόρτωσης μπορεί να εκδηλωθεί με αϋπνία, πονοκεφάλους, εξάντληση και ακόμη και να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε κρυολογήματα».

Η ειδικός της εθιμοτυπίας Diane Gottsman δήλωσε ότι οι άνθρωποι τείνουν να εξηγούν υπερβολικά όταν απορρίπτουν μια πρόσκληση. Αντ ‘αυτού, πρέπει να απάντας όσο το δυνατόν πιο απλά.

 

«Όταν αισθάνεστε άβολα, φαίνεται», λέει στην HuffPost η Gottsman. «Να είστε έτοιμοι εκ των προτέρων, ώστε να έχετε μια δικαιολογία όταν μια πρόσκληση έρχεται». Απλά πείτε: «Σας ευχαριστώ πολύ. Πρέπει να ελέγξω το ημερολόγιό μου και να σας πω» ή μπορείτε να πείτε: «Ακούγεται σαν να είναι ένα υπέροχο πάρτι αλλά, δυστυχώς, έχω ήδη υποσχεθεί να παραβρεθώ σε μια άλλη εκδήλωση».

Φυσικά, δεν έχει σημασία αν τα «άλλα σχέδιά σου» είναι να πας σε ένα άλλο πάρτι ή να μείνεις στο σπίτι με τις πυτζάμες σου για να δεις ταινίες.

Η Newman σου δίνει μερικές εναλλακτικές απαντήσεις που μπορείς να χρησιμοποιήσεις:

  • «Σας ευχαριστώ που με σκέφτεστε. Θα ήθελα πολύ να είμαι εκεί, αλλά δεν μπορώ».
  • «Μακάρι να μπορούσα, αλλά είναι αδύνατον να παρευρεθώ».
  • «Είμαι ήδη κλεισμένη για εκείνη την ημέρα / βράδυ / Σαββατοκύριακο».
  • «Ω, τι κρίμα! Θα χάσω όλη τη διασκέδαση»

Και καλές γιορτές να έχουμε!!!

 

Advertisements

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα