Μην χασετε

Κόκκινο κρέας: Τα οφέλη και οι κίνδυνοι στην υγεία μας από την κατανάλωσή του

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κρέας είναι καλή πηγή πολλών και διαφορετικών θρεπτικών ουσιών, τα οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Το βοδινό κρέας, το χοιρινό και το αρνί, περιέχουν βιταμίνες Α, Β, D και K, καθώς και χαλκό, χρώμιο, φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο.

Αυτός ο μακρύς κατάλογος θρεπτικών ουσιών έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

 

Advertisements

Δείτε παρακάτω ποια είναι τα οφέλη και οι κίνδυνοι από την κατανάλωσή του:

  • Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12, που είναι σημαντική για τον μεταβολισμό, την καρδιά και την υγεία των μυών.

  • Περιέχει επίσης σίδηρο, που είναι καθοριστικός για τον μεταβολισμό και την υγεία της καρδιάς.

 

  • Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι υπάρχουν και άλλα ευεργετικά για τον οργανισμό οφέλη από διατροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες που περιλαμβάνουν κρέας, όπως η βελτίωση του μεταβολισμού, τα δυνατά οστά και η διατήρηση της μυϊκής μάζας.
  • Μελέτες δείχνουν μία συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και ορισμένων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η παχυσαρκία.
  • Οι κύριοι λόγοι για το φαινόμενο αυτό φαίνεται να είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και καρκινογόνες ενώσεις που δημιουργούνται όταν ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες.

 

  • Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας (όπως για παράδειγμα το μπέικον και τα λουκάνικα) υποβάλλεται σε διαδικασίες που βελτιώνουν τη γεύση και αυξάνουν τον χρόνο διατήρησης.
  • Τόσο οι διαιτολόγοι όσο και οι γιατροί συμφωνούν ότι η υψηλή ποσότητα αλατιού και κορεσμένων λιπαρών το καθιστούν έναν από τους χειρότερους τύπους που μπορείτε να καταναλώσετε. Το αλάτι και τα κορεσμένα λίπη αυξάνουν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Advertisements
  • Το 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ταξινόμησε τα επεξεργασμένα κρέατα ως καρκινογόνους παράγοντες της ομάδας 1. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετές αποδείξεις που συνδέουν το επεξεργασμένο κρέας με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

 

ΠΗΓΗ

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα