Μην χασετε

Τονοσαλάτα: Ποια είναι τα οφέλη της και τι πρέπει να γνωρίζετε πριν την καταναλώσετε

Τις ημέρες που δεν έχετε διάθεση για μαγείρεμα, μια τονοσαλάτα μπορεί να σας βγάλει από τη δύσκολη θέση. Ποια είναι τα οφέλη της και τι πρέπει να γνωρίζετε πριν την καταναλώσετε;

Advertisements

Η τονοσαλάτα είναι μια σαλάτα-πλήρες γεύμα, αφού ο τόνος της χαρίζει πρωτεΐνη, την οποία χρειάζονται οι μύες μας και ο οργανισμός μας για να έχει ενέργεια και να αναπτύσσεται.

Ο τόνος είναι πλούσιος σε φώσφορο, που αποτελεί δομικό υλικό των οστών, σε σελήνιο, που θεωρείται το αντιοξειδωτικό του θυρεοειδούς και σε κάλιο που βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Ακόμη, είναι πλούσιος σε σίδηρο, χαρίζοντάς μας ενέργεια, αλλά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που έχουν ευεργετική δράση στην καρδιά, την επιδερμίδα, τον εγκέφαλο, τα μαλλιά και τα νύχια.

Πέραν του τόνου, μια τονοσαλάτα περιέχει και φυτικές ίνες από τα λαχανικά, που σημαίνει ότι κάνει καλό στο έντερο ενώ ταυτόχρονα μας χορταίνει χωρίς πολλές θερμίδες και για περισσότερη ώρα. Τα φρέσκα κρεμμυδάκια της έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες και το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που ανεβάζουν την καλή χοληστερίνη και φέρνουν ισορροπία.

 

 

Στα αρνητικά της, όμως, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο τόνος είναι ένα από τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα, ενώ οι κονσέρβες στις οποίες διατηρείται συνήθως περιέχουν BPA, μια χημική ουσία που συναντάμε συχνά στην συσκευασία τροφίμων και σύμφωνα με έρευνες μπορεί να μεταφερθεί στο φαγητό που καταναλώνουμε, με ορισμένες έρευνες να συσχετίζουν τη μεγάλη έκθεσή μας σε αυτή με προβλήματα υγείας όπως διαβήτη, καρδιοπάθειες, στυτική δυσλειτουργία.

Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση τόνου σε κονσέρβα που δεν είναι BPA-free θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, ενώ και η γενικότερη κατανάλωση τόνου, λόγω της περιεκτικότητας υδραργύρου, δεν θα πρέπει να είναι μεγάλη.

Advertisements

Καλό είναι, επίσης, να την προτιμήσετε χωρίς μαγιονέζα, η οποία ανεβάζει τα λιπαρά και τις θερμίδες της σαλάτας, που με την προσθήκη της μπορεί να ξεπεράσουν και τις 400.

 

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα