Μην χασετε

Γλυκόριζα: 6 σημαντικά οφέλη για την υγεία του οργανισμού μας

Η γλυκόριζα είναι ποώδες πολυετές φυτό με φαρμακευτικές ιδιότητες.

 

Η γλυκιά γεύση της οφείλεται στη γλυκυζυρίνη, το κύριο συστατικό της, που είναι 60 φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη. Περιέχει επίσης στεροειδή (οιστρογόνα).

Η γλυκόριζα έχει αντιρρευματικές ιδιότητες παρόμοιες με αυτές της κορτιζόνης. Τα μέρη που χρησιμοποιούνται είναι η ρίζα και ο υπόγειος βλαστός του φυτού που έχει ηλικία πάνω από 3 έτη.

Advertisements

Όταν η γλυκόριζα καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα καλίου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά και τη λειτουργία των μυών.

 

Δείτε στις παρακάτω τα οφέλη από την κατανάλωση γλυκόριζας.

Καταπραΰνει το στομάχι:

Η γλυκόριζα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων του πεπτικού, όπως η καούρα, τα έλκη στομάχου, η κολίτιδα και η γαστρίτιδα ή άλλη φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου λόγω των καταπραϋντικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της.

Advertisements

 

Καταπολεμά το στρες:

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Molecular and Cellular Endocrinology, διαπίστωσε ότι το φυτό μπορεί να βοηθήσει το σώμα να ρυθμίσει αποτελεσματικότερα την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες.

 

Βελτιώνει την υγεία του αναπνευστικού:

Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων του αναπνευστικού, όπως ο βήχας, ο πονόλαιμος, το άσθμα και η βρογχίτιδα. Δεν βοηθά μόνο στην ανακούφιση από τα συμπτώματα των βακτηριακών λοιμώξεων του άνω αναπνευστικού, έχει και βλεννολυτικές και βρογχοδιασταλτικές ιδιότητες.

 

Ενισχύει το ανοσοποιητικό:

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Food Chemistry διαπίστωσε ότι η γλυκόριζα έχει αντιοξειδωτικές και ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες και περιορίζει τις βλάβες από την ανεξέλεγκτη δράση των ελεύθερων ριζών.

 

Βελτιώνει την όψη της επιδερμίδας:

Βοηθά στη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα, η ψωρίαση, η φλεγμονή, τα ηλιακά εγκαύματα, η επίμονη ερυθρότητα και οι μύκητες των ποδιών. Η τοπική χρήση σκευασμάτων με εκχύλισμα γλυκόριζας μπορεί να ανακουφίσει από το οίδημα και τη φαγούρα.

Advertisements

 

Ωφελεί τα δόντια και τα ούλα:

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Natural Products διαπίστωσε ότι η γλυκόριζα περιέχει δύο αποτελεσματικές αντιβακτηριακές ενώσεις που αποτρέπουν την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν τερηδόνα και ουλίτιδα.

 

ΠΗΓΗ

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα