Μην χασετε

Εγκεφαλικό επεισόδιο: 5 διατροφικές επιλογές για να αποφύγετε τον κίνδυνο

Οι διατροφικές επιλογές μας μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και την αρτηριακή πίεση που παίζουν σημαντικό ρόλο στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μία από τις κυριότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας, αλλά στο 80% των περιπτώσεων μπορεί να προληφθεί. Η καθημερινή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία εναντίον του.

«Οι διατροφικές επιλογές μας μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα αλλά και την αρτηριακή πίεση. Η συσσώρευση χοληστερόλης και η υπέρταση αποτελούν κύριες αιτίες για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια», λέει η κυρία Susan Jaeger, από το Κέντρο Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων της Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

Η κυρία Jaeger παρέχει τις εξής συμβουλές για να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας.

 

Advertisements

 

Να κάνετε έξυπνες επιλογές στις σαλάτες σας

Φρούτα και λαχανικά είναι οι καλύτερες επιλογές για να χορταίνετε και ταυτοχρόνως να μειώνετε την πρόσληψη:

  • Χοληστερόλης
  • Επιβλαβών λιπαρών
  • Άλατος

Χάρη στη βοήθειά τους μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Δεν αρκεί, όμως, να λέτε «τρώω καθημερινά μία μεγάλη σαλάτα». Έχει σημασία να προσέχετε τι περιέχει αυτή η σαλάτα. «Αν περιέχει σος μαγιονέζας ή «κολυμπάει» στο λάδι, είναι επιβαρημένη σε λίπη και θερμίδες», εξηγεί. «Το ίδιο και αν περιέχει πρόσθετα αλλαντικά ή τυριά με πολλά λιπαρά. Μεγάλο λάθος είναι επίσης να προσθέτετε αλάτι ή αλμυρά συστατικά στην σαλάτα σας».

Ανάλογο πρόβλημα θα υπάρξει και αν φτιάξετε μια ωραία φρουτοσαλάτα, την οποία θα περιχύσετε με άφθονη σαντιγί, ζάχαρη, σιρόπι.

Advertisements

Αντί όλων αυτών, να τρώτε συνδυασμούς πολύχρωμων λαχανικά, με λίγους ξηρούς καρπούς, άπαχο κρέας ή ψάρι, και λίγο ελαιόλαδο. Για σως μπορείτε αν χρησιμοποιείτε λίγων λιπαρών γιαούρτι, με διάφορα μπαχαρικά και λίγο ελαιόλαδο. Στη σαλάτα σας μπορείτε επίσης να βάλετε όσπρια, σπόρους, κάπαρη, λίγες ελιές και άλλα υγιεινά συστατικά της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής. Μπορείτε επίσης να τη συνοδεύετε με υδατάνθρακες ολικής αλέσεως (π.χ. ψωμί ολικής, παξιμάδι κ.λπ.).

 

Κρατήστε τα λιπαρά για εξαιρετικές περιστάσεις

Τα πολλά λιπαρά αυξάνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα, αν τρώτε κάτι τηγανητό μία ή δύο φορές τον χρόνο. Δεν είναι όμως δυνατόν να τρώτε τηγανητά κάθε μέρα ούτε κάθε εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει για το κόκκινο κρέας, τα επεξεργασμένα κρεατικά, το βούτυρο, τα πατατάκια, τα πρόχειρα φαγητά και γενικώς όλα τα παχυντικά πιάτα.

Να τρώτε το φαγητό σας κυρίως βραστό, ψητό ή στον ατμό και όχι τηγανητό. Να προτιμάτε πουλερικά (χωρίς την πέτσα) και σποραδικά άπαχο κόκκινο κρέας. Καλό υποκατάστατο του κρέατος είναι επίσης οι φακές, τα φασόλια και ο αρακάς (είναι πλούσια σε πρωτεΐνες).

 

Advertisements

Βάλτε τα ωμέγα-3 στη ζωή σας

Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι ένα είδος υγιεινού λίπους, που αυξάνει την καλή (HDL) χοληστερόλη. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Φροντίστε λοιπόν να τα καταναλώνετε συστηματικά.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα τρώτε κάθε εβδομάδα τουλάχιστον δύο φορές ψάρι. Να προτιμάτε τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί. Καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων είναι και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα του εμπορίου (π.χ. αυγά).

 

Μην το παρακάνετε με το αλκοόλ

Το αλκοόλ αυξάνει την αρτηριακή πίεση, γεγονός που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Φροντίστε λοιπόν να μην υπερβαίνετε:

  • Το ένα ποτό την ημέρα, αν είστε γυναίκα
  • Τα δύο ποτά την ημέρα, αν είστε άνδρας

Να προτιμάτε το κόκκινο κρασί, διότι περιέχει συστατικά που προστατεύουν την καρδιά και τον εγκέφαλο.

 

Αφήστε κάτω το αλάτι

Όλα τα τρόφιμα εκ φύσεως περιέχουν αλάτι. Πόσο μάλλον τα επεξεργασμένα και τυποποιημένα τρόφιμα του εμπορίου. Πάρα πολύ αλάτι περιέχει, μεταξύ άλλων, το ψωμί που αγοράζουμε. Μελέτες έχουν δείξει πως από αυτό προέρχεται το τουλάχιστον 40% του άλατος που καταναλώνουμε.

Επειδή, λοιπόν, η καθημερινή διατροφή μας περιέχει κατά κανόνα πολύ περισσότερο αλάτι απ’ όσο θα έπρεπε, μην βάζετε πρόσθετο αλάτι στο φαγητό σας. Αντ’ αυτού επιλέξτε μπαχαρικά και μυρωδικά. Το αλάτι αυξάνει την πίεση και η υπέρταση είναι κύριος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Προτιμότερο είναι επίσης να τρώτε μαγειρευτό φαγητό χωρίς προσθήκη άλατος. Πολύ αλάτι περιέχουν έτοιμα φαγητά όπως πίτσες, σάντουϊτς, σως, έτοιμες σούπες, έτοιμα φαγητά του εμπορίου, πατατάκια, ακόμα και δημητριακά πρωινού. Όταν  εξ άλλου παραγγέλνετε φαγητό απ’ έξω, να ζητάτε να μην προσθέτουν αλάτι.

 

ΠΗΓΗ

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα