Το τέλειο σνακ για κάθε ώρα και στιγμή, ιδανικό και για πρωινό αλλά και για παιδικό σνακ για το σχολείο.

Advertisements

 

Από τον Γιώργο Τσούλη

ΥΛΙΚΑ

  • 550 γρ. αλεύρι ολικής
  • 400  γρ. φέτα, τριμμένη
  • 200 ml γάλα
  • 100 ml νερό
  • 100 ml ηλιέλαιο
  • 9 γρ. ξερή μαγιά
  • 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι

 

Για το άλειμμα: 

Advertisements

2 κρόκοι αυγού, αραιωμένοι με λίγο νερό

 

Για το πασπάλισμα:

  • Σουσάμι
  • Μαυροσούσαμο

 

 

Advertisements

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C στον αέρα.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το γάλα, το νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε για 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι, το ηλιέλαιο, το αλάτι, το μείγμα με τη μαγιά και ζυμώνουμε με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να έχουμε ένα λείο ζυμάρι και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
  • Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ που έχουμε λαδώσει ελαφρώς, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει.
  • Μόλις περάσει η 1 ώρα, τοποθετούμε το ζυμάρι στον πάγκο εργασίας και το χωρίζουμε σε 8 ίσα μπαλάκια. Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε ορθογώνιο σχήμα διαστάσεων 22Χ20 εκ., με τη μεγαλύτερη πλευρά να κοιτάει εμάς. Αν δούμε ότι το ζυμάρι κολλάει, βάζουμε λίγο αλεύρι.
  • Διπλώνουμε στη μέση (από τη μεγαλύτερη πλευρά), βάζουμε το ⅛ της φέτας σε μια γραμμή κατά μήκος της ζύμης, το κλείνουμε καλά διπλώνοντας το πάλι και το ανοίγουμε με τα χέρια μας, φορώντας γάντια μιας χρήσεως, σε μπαστούνι διαστάσεων περίπου 40 εκ.
  • Ενώνουμε καλά τις άκρες, δημιουργώντας ένα κουλούρι, το τοποθετούμε σε ένα ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και κάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα κομμάτια.
  • Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με τον κρόκο, πασπαλίζουμε με τα σουσάμια και ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
  • Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε.

 

tip: Προσέχουμε να κλείσουμε καλά τις ενώσεις, για να μην ανοίξουν κατά το ψήσιμο.

 

giorgostsoulis.com

 

Advertisements

 

 

Advertisements