Μην χασετε

Το παιδί μου είναι προσκολλημένο πάνω μου. Τι να κάνω;

Τα παιδιά, όπως είναι το φυσιολογικό, εξαρτώνται μέχρι κάποια ηλικία τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά από τη μητέρα τους. Σύμφωνα με την σύμβουλο ψυχικής υγείας, κ. Δήμητρα Βαϊτσου, από την ηλικία των τριών ετών το παιδί πρέπει ν’ αρχίσει να «απογαλακτίζεται» για ν’ αρχίσει σταδιακά να ανεξαρτητοποιείται. Αντίστοιχα και η ίδια η μητέρα θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να είναι συνεχώς δίπλα του και ότι έτσι θα το βοηθήσει να γίνει ένας ανεξάρτητος και υπεύθυνος ενήλικας. Αν κι εσείς αντιμετωπίζετε μια τέτοια κατάσταση, δείτε πώς θα το κάνετε να μην είναι «κολλημένο» συνεχώς πάνω σας.

Ενθαρρύνετέ το να παίζει στο δωμάτιό του

Ενδεχομένως ένας λόγος που το παιδί επιζητά συνεχώς την προσοχή σας είναι γιατί δεν έχει να μένει μόνο του. Δώστε του να καταλάβει ότι ο δικός του χώρος είναι το δωμάτιό του και ότι εκεί μπορεί να παίζει ανενόχλητα μόνο του, χωρίς να σας έχει δίπλα του. Αν στην αρχή δυσκολεύεται, μπορείτε ν’ αφήνετε μισάνοιχτη την πόρτα του δωματίου έτσι ώστε να ξέρει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να σας βρει, αν χρειαστεί.

Βοηθήστε το να κοινωνικοποιηθεί

Όταν όλοι όσοι συναναστρέφεται το παιδί είναι ενήλικες, και μάλιστα όσοι ανήκουν στον περιορισμένο συγγενικό σας κύκλο, θα του είναι πολύ πιο δύσκολο να αναπτύξει φιλίες με συνομηλίκους του. Γι’ αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό να το βοηθήσετε να κοινωνικοποιηθεί ήδη από μικρή ηλικία.

Για αρχή, μπορείτε να καλέσετε οικογενειακούς σας φίλους με συνομήλικα παιδιά σπίτι έτσι ώστε να αρχίζει να αναπτύσσει σταδιακά τις κοινωνικές του δεξιότητες. Όταν αρχίζει να αισθάνεται πιο άνετα, αρχίστε να οργανώνετε εξόδους σε παιδότοπους και παιδικές χαρές.

Advertisements

Μην του λέτε συνεχώς τι να κάνει

shutterstock_218579263_LR-1030x687

Αν το παιδί έχει συνηθίσει να υπακούει στις «εντολές» σας, χωρίς δεύτερη σκέψη, αργότερα θα του είναι πολύ πιο δύσκολο να παίρνει μόνο του τις δικές του αποφάσεις. Προσπαθήστε να μην είστε απόλυτη όταν του λέτε τι να κάνει και να του αφήνετε –έστω και ένα μικρό- περιθώριο επιλογής. Το τρικ των ερωτήσεων θα το βοηθήσει σταδιακά να παίρνει τις δικές του αποφάσεις, ακόμα και αν εμμέσως καθοδηγείτε εσείς την απάντηση.

Σε κάθε άλλη αντίθετη περίπτωση, εμμέσως ενισχύετε τη σχέση αλληλεξάρτησης, αφού θα περιμένει εσάς να του υποδείξετε το κάθε του βήμα.

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα