Μην χασετε

5 σημάδια που δείχνουν ότι σε μεγάλωσαν συναισθηματικά ανώριμοι γονείς.

Σύμφωνα με την ψυχολόγος, Δρ Lindsay C. Gibson οι συναισθηματικά ανώριμοι γονείς έχουν ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά, όπως χαμηλή ενσυναίσθηση και προβολή του εγώ τους. Η ψυχολόγος μοιράστηκε σε αυτό το άρθρο πώς να καταλάβετε εάν ο γονέας που σας μεγάλωσε είναι συναισθηματικά ανώριμος.

«Μπορεί να έχεις ωραία ρούχα, μπορεί να έχεις άφθονο φαγητό. Αλλά εσωτερικά να είναι πιθανό να έχεις την αίσθηση μίας συναισθηματικής μοναξιάς και την αίσθηση ότι τα πράγματα δεν είναι πάρα πολύ καλά και αυτό ίσως να επηρεάζει την αίσθηση ότι ανήκεις κάπου» περιγράφει η ψυχολόγος.

5 σημάδια ότι έχεις συναισθηματικά ανώριμους γονείς

Επαναφέρουν πάντα την εστίαση στον εαυτό τους

Ένα από τα πιο εμφανή σημάδια συναισθηματικής ανωριμότητας είναι ο εγωκεντρισμός και η αυτοαπορρόφηση, είπε η Gibson. Εάν προλάβετε, μπορεί να σας κάνουν μια ερώτηση προτού επαναφέρουν τη συνομιλία στον εαυτό τους.

Αυτή η νοοτροπία επηρεάζει το πώς σας συμπεριφέρονται γενικά. «Ένα άτομο που είναι συναισθηματικά ώριμο θα μπορεί να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα και τα συναισθήματα των άλλων αυτόματα», πρόσθεσε. Εάν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, μπορεί να σας δουν περισσότερο ως προέκταση του εαυτού τους παρά ως μεμονωμένο άτομο.

Advertisements

Ποτέ δεν ενδιαφέρονται για την προοπτική σου

Ένα άλλο σημάδι ενός συναισθηματικά ανώριμου γονέα είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης, σύμφωνα με την Gibson. Εάν διαφωνείτε, η άποψή τους είναι πάντα η σωστή — ανεξάρτητα από το πόσο λάθος πιστεύετε ότι είναι.

“Όταν κάτι τους κάνει να νιώθουν άβολα ή η αυτοεκτίμησή τους απειλείται, απλώς αλλάζουν την αντίληψή τους για την πραγματικότητα. Πραγματικά δεν μπορούν να δεχτούν τις απόψεις των άλλων – απλά δεν τις υπολογίζουν» τονίζει η ψυχολόγος.

Εδώ μπορούν να εμφανιστούν συμπεριφορές όπως το gus lighting επειδή η παραμόρφωση της εκδοχής των συμβάντων αφαιρεί τυχόν απειλές από τις δικές τους.

Δεν ζητούν συγγνώμη ούτε προσπαθούν να βελτιωθούν την επόμενη φορά

Επειδή είναι συγκεντρωμένοι στον εαυτό τους και δεν είναι δεκτικοί σε άλλες προοπτικές, οι συναισθηματικά ανώριμοι γονείς είναι απίθανο να ζητήσουν συγγνώμη ή να λογοδοτήσουν.

Ενώ πολλοί άνθρωποι μπορεί να πεισμώσουν ή να αμυνθούν σε έναν καβγά, οι συναισθηματικά ανώριμοι γονείς δεν έχουν ποτέ αυτή τη στιγμή ηρεμίας όπου στοχάζονται τον ρόλο που έπαιξαν κατά τη διάρκεια μιας ανατίναξης, σύμφωνα με την Gibson.

Advertisements

Εφόσον δεν είναι περίεργοι να βρουν μια μέση λύση ή να δουν πού θα μπορούσαν να βελτιώσουν την επικοινωνία τους, μπορεί να βρίσκεστε ξανά και ξανά στους ίδιους τύπους διαφωνιών — και να περπατάτε πάνω σε τσόφλια αυγών για να τις αποφύγετε. Εδώ μπορεί να γίνει σημαντικός ο ορισμός ορίων.

Είναι δημοφιλείς στους άλλους ανθρώπους, αλλά απόμακροι μαζί σας

Ενώ οι παραπάνω συμπεριφορές μπορεί να σας φαίνονται ανυπόφορες, οι συναισθηματικά ανώριμοι γονείς μπορεί να είναι σε θέση να τις κρύψουν όταν είναι μπροστά σε άλλους.

«Μπορεί να είναι πολύ κοινωνικά ικανοί, μπορεί να είναι πολύ δημοφιλείς, μπορεί να είναι καλοί στο να κρατούν τον εαυτό τους υπό έλεγχο. Αλλά όταν πρόκειται για αυτό το είδος συναισθηματικής εγγύτητας όπου ανοίγεστε ο ένας στον άλλον, εκεί είναι που πραγματικά το υποστηρίζουν» σημείωσε η ψυχολόγος.

Τη στιγμή που ξεκινάτε να εκφράζετε τα συναισθήματά σας, αποτραβιούνται, ενισχύοντας την ιδέα ότι η ευαλωτότητά σας είναι υπερβολική για αυτούς.

Εμφανίζονται για εσάς μόνο με πρακτικούς τρόπους

Εάν οι γονείς σας πλήρωναν τα δίδακτρα του κολεγίου σας ή σας φρόντιζαν πολύ όταν ήσασταν άρρωστος, μπορεί να νιώθετε αμφιθυμία σχετικά με την ταμπέλα “συναισθηματικά ανώριμος”.

Ίσως αναρωτιέστε πόσο συμφεροντολόγοι θα μπορούσαν να είναι αν έκαναν τόσο μεγάλες οικονομικές ή χρονικές δεσμεύσεις για να σας μεγαλώσουν.

«Αυτοί οι γονείς έχουν κάνει πολλά υπέροχα πράγματα για τα παιδιά τους. Αλλά αν παρατηρήσετε, όλα αυτά έχουν να κάνουν με απτά» σχολίασε. Ενώ η Gibson αναγνώρισε ότι τα υλικά οφέλη είναι σημαντικά σκαλοπάτι για την επιτυχία, είπε επίσης ότι “το να μεγαλώνεις είναι πολύ περισσότερο από τις σωματικές σου ανάγκες”.

«Είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσετε το είδος της συναισθηματικής σύνδεσης και της ενσυναίσθησης που μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους οι συναισθηματικά ώριμοι γονείς» κατέληξε.

Advertisements

enikos.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα