Μην χασετε

Το παιδί μου είναι προσκολλημένο πάνω μου. Τι να κάνω;

Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή του

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση ενδεχομένως σχετίζεται με την ανασφάλεια που νιώθει το παιδί όταν μένει μακριά σας. Αν είναι σε ηλικία που μπορεί ν’ αρχίσει κάποιες δραστηριότητες εκτός σπιτιού, αυτό μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε να πιστέψει στον εαυτό του. Ακόμα και αν δε σας το ζητήσει από μόνο του, παρακινήστε το εσείς!

Προσπαθήστε να το μυήσετε σε δραστηριότητες κοντινές στα ενδιαφέροντά του για να του γίνουν πιο ελκυστικές. Αν του αρέσει να βλέπει τους αγώνες ποδοσφαίρου του αδελφού του, βρήκατε την απάντηση! Πριν ξεκινήσει, όμως, επειδή θα του είναι δύσκολο στην αρχή να σας αποχωρίζεται συχνά, εξηγήστε του πώς θα τον ωφελήσει και πως θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει άλλα παιδιά της ηλικίας του και να παίζουν μαζί.

Αποσπάστε του την προσοχή με τα παιχνίδια του

08-Decatur-Family-Portrait

 

Advertisements

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, όταν το παιδί συνεχώς ζητά συνεχώς την ασφάλεια της αγκαλιάς σας, οι φωνές και οι καβγάδες για να «ξεκολλήσει» από πάνω σας δεν θα βοηθήσουν πουθενά. Αντίθετα, θα εντείνουν το άγχος του. Γι’ αυτό, ο πιο αναίμακτος τρόπος για να το απομακρύνετε – με την καλή έννοια- είναι να του αποσπάσετε την προσοχή με το αγαπημένο του παιχνίδι. Έτσι, δεν θα του λείψει η αγκαλιά σας, αφού θα μένει απασχολημένο.

Αφήστε το να κάνει λάθη

Ο φόβος του λάθους και της αποτυχίας κάποιες φορές συμβαδίζει με την προσκόλληση του παιδιού επάνω σας, γιατί ξέρει ότι δίπλα σας όλα θα γίνουν σωστά και χωρίς προσπάθεια. Ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει τα δικά του λάθη ακόμα και στα πιο απλά πράγματα. Όταν, για παράδειγμα, το παιδί προσπαθεί να δέσει τα κορδόνια του χωρίς αποτέλεσμα, επαινέστε το για την προσπάθεια και πείτε του ότι δεν πειράζει αν δεν τα καταφέρει αμέσως.

mama365.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα