Μην χασετε

‘Το χάπι της επόμενης μέρας’

Το “χάπι της επόμενης ημέρας” (Επείγουσα Αντισύλληψη) αποτελεί μια «πυροσβεστική», περιστασιακή, έκτακτης ανάγκης μέθοδο αντισύλληψης. Προλαμβάνει μια εγκυμοσύνη, μετά από σεξουαλική επαφή που έγινε χωρίς ή με ανεπαρκή αντισύλληψη.

Συνήθως εφαρμόζεται όταν η γυναίκα ξεχάσει το αντισυλληπτικό χάπι ή το προφυλακτικό “βγει” ή “σπάσει”, καθώς επίσης όταν ο σύντροφος δεν προλάβει να αποσύρει το πέος από τον κόλπο έγκαιρα, προκειμένου να εκσπερματίσει εκτός. Φυσικά ή επικίνδυνη αυτή επαφή πρέπει να έχει γίνει όταν η γυναίκα βρίσκεται στις γόνιμες της ημέρες.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το “χάπι της επόμενης ημέρας” δεν μπορεί να αποτελεί τακτική αντισυλληπτική μέθοδο. Η νεαρή γυναίκα πρέπει να επικοινωνεί με το γυναικολόγο αμέσως μετά το “ατύχημα” και να παίρνει το χάπι μόνο μετά από τη υπόδειξη του γυναικολόγου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την πολύ καλή αποτελεσματικότητα της επείγουσας αντισύλληψης είναι να ληφθεί το συντομότερο δυνατό μετά την “ύποπτη” σεξουαλική επαφή, καθώς η αποτελεσματικότητα του μειώνεται αν η λήψη δεν γίνει μέσα στο 1ο 24ωρο μετά την επαφή.

Advertisements

Συνήθως, μετά την λήψη της επείγουσας αντισύλληψης, η περίοδος που θα ακολουθήσει έχει παράξενους χαρακτήρες (χρώμα, ποσότητα, διάρκεια κλπ). Οι άμεσες παρενέργειες του συνήθως δεν είναι σημαντικές, όπως ναυτία, ζάλη, εμετός και αίσθημα κούρασης. Λιγότερο συχνά οι γυναίκες αναφέρουν ευαισθησία στο στήθος και πονοκέφαλο. Τα συμπτώματα αυτά είναι προσωρινά και υποχωρούν μόνα τους τις επόμενες ημέρες. Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα με το πεπτικό τους σύστημα.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η συνεχής χρήση του “χαπιού της επόμενης μέρας” μπορεί να φέρει ανεπιθύμητες και απρόσμενες επιπτώσεις στην έμμηνο ρύση (περίοδο) της γυναίκας. Επειδή το συγκεκριμένο χάπι δεν αποτελεί τακτική, αλλά έκτακτη μέθοδο αντισύλληψης για επείγουσες μόνο καταστάσεις, η γυναίκα πρέπει να συζητήσει με το γυναικολόγο της και να βρουν μια σωστή αντισυλληπτική μέθοδο, που να της ταιριάζει. Υπάρχουν μελέτες που συνδέουν τη χρήση του “χαπιού” με αυξημένη πιθανότητα εξωμήτριου κύησης και μητρορραγίας γι αυτό προσοχή!

Δρ. Γεράσιμος Αρσένης
Μαιευτήρας – Ενδοσκοπικός Χειρουργός – Γυναικολόγος
Συνεργάτης & Επιμελητής του Μαιευτηρίου Μητέρα

ygeiaonline.gr

Advertisements
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα