Τα φυσικά γλυκά φρούτα, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, οι οποίες είναι σημαντικές για την προστασία του οργανισμού από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και ορισμένες μορφές καρκίνου και παθήσεων του εντέρου.

Advertisements

 

Η κατανάλωση τουλάχιστον ενάμισι έως δύο φλιτζανιών ποικίλων φρούτων κάθε μέρα μας παρέχει επαρκή αντιφλεγμονώδη μέσω διατροφής. Ένας τρόπος είναι να τρώτε φρούτα εποχής, επιλέγοντας:

  • σταφύλια και φρούτα με κουκούτσι το καλοκαίρι
  • μήλα και αχλάδια το φθινόπωρο
  • λωτούς και ρόδια τον χειμώνα και
  • εσπεριδοειδή και κεράσια την άνοιξη

Αν και όλα τα φρούτα τείνουν να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μας προστατεύουν από ασθένειες, μερικά χαίρουν ιδιαίτερης προσοχής στον κόσμο της διατροφής για τα αντιφλεγμονώδη οφέλη τους.

 

Ποια φρούτα είναι τα πλουσιότερα σε αντιφλεγμονώδη οφέλη

Μούρα

Φράουλες, βατόμουρα, βακκίνια και γενικώς τα μούρα, αυτά τα πολύτιμα φρούτα είναι ιδιαίτερα ισχυρά σε αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

 

Advertisements

Μαζί με τις φυτικές ίνες και την βιταμίνη C, τα μούρα διαθέτουν φυτοχημικά φυτικής χρωστικής, όπως ανθοκυανίνες και ελλαγικό (ellagic) οξύ. Μελέτες έχουν συνδέσει την αυξημένη κατανάλωση μούρων με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, νόσου Αλτσχάιμερ και διαβήτη.

  Σκόρδο: Τα πολύτιμα οφέλη και οι παρενέργειες στον οργανισμό μας

 

Μήλα

Ίσως είναι αλήθεια αυτό που λένε ότι ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα: μια μελέτη σε σχεδόν 35.000 γυναίκες, έδειξε ότι η κατανάλωση αυτού του φρούτου (μαζί με τα συγγενικά του αχλάδια) συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Τα βασικά συστατικά των μήλων (φυτικές ίνες, βιταμίνη C, πηκτίνη και πολυφαινόλες) έχουν συσχετιστεί, κυρίως σε μελέτες σε ζώα, με αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και αύξηση των ευεργετικών μικροβίων στο έντερο.

 

Advertisements

Φρούτα με κουκούτσια

Τα κεράσια, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα είναι όλα παραδείγματα φρούτων με κουκούτσια. Περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη C, κάλιο και μια ποικιλία φυτοχημικών που σχετίζονται με το χρώμα τους.

Για παράδειγμα, τα κεράσια έχουν το μερίδιο του λέοντος στην έρευνα μεταξύ αυτού του είδους φρούτων. Έχουν συνδεθεί με μείωση του σακχάρου στο αίμα και βελτίωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Ορισμένες μελέτες μάλιστα τα κεράσια συνδέονται με μειωμένο πόνο και μυικό πιάσιμο μετά από άσκηση και μειωμένη ουρική αρθρίτιδα. Τα υψηλά επίπεδα φαινολικών ενώσεων στα κεράσια, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή, μπορεί να βρίσκονται πίσω από αυτά τα οφέλη.

  Σκόρδο: Τα πολύτιμα οφέλη και οι παρενέργειες στον οργανισμό μας

 

Σταφύλια

Είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνες C και K και ισχυρά φυτοχημικά, ειδικά ρεσβερατρόλη, που βρίσκεται κυρίως στα κόκκινα σταφύλια. Η με μέτρο κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχει συσχετιστεί με την υγεία της καρδιάς.

Τα αποτελέσματα μιας πολυεθνικής επταετούς μελέτης σε 3.300 μεσήλικες γυναίκες συνέδεσαν την μέτρια κατανάλωση κρασιού με σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν έπιναν λιγότερο ή και καθόλου κρασί. Ωστόσο, ορισμένες πιο πρόσφατες μελέτες έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση ορισμένα από αυτά τα οφέλη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (συμπεριλαμβανομένου του κρασιού) έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Η καλύτερη συμβουλή: αν σας αρέσει το κρασί, πιείτε με μέτρο: το πολύ ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες.

Advertisements

 

Εσπεριδοειδή

Τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια και τα λάιμ είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνες Β, χαλκό και αντιφλεγμονώδη φυτοχημικά, όπως φλαβονοειδή και καροτενοειδή.

  Σκόρδο: Τα πολύτιμα οφέλη και οι παρενέργειες στον οργανισμό μας

Αν και οι έρευνες σε ανθρώπους είναι περιορισμένες για τα εσπεριδοειδή, τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα εσπεριδοειδή έχουν αποδειχθεί ότι έχουν προστατευτικά αποτελέσματα για την καρδιά, όπως βελτιώσεις στη χοληστερόλη, το σάκχαρο και την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

 

Ρόδια

Οι μικροσκοπικοί σπόροι ροδιού περιέχουν βιταμίνες C και K, κάλιο, φυτικές ίνες και ισχυρά φυτοχημικά, όπως η ανθοκυανίνη και η ρεσβερατρόλη.

Advertisements

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση έρευνας για το ρόδι το 2020, αυτό το φρούτο δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

 

ΠΗΓΗ

 

 

 

Advertisements

 

Advertisements