Συνταγές

Κοτόπουλο με σαφράν και λεμόνια τουρσί


Ενημερωθείτε για τα νέα μας άρθρα πατώντας  
   στην σελίδα μας στο Facebook!

Το λεμόνι τουρσί δίνει γεύση και άρωμα σε πολλά πιάτα του Μαγκρέμπ, των χωρών δηλαδή της Βόρειας Αφρικής.

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο, σε μικρά κομμάτια
  • 1 δόση σαφράν σε σκόνη
  • ½ λεμόνι τουρσί, ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκόρδα ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • 150γρ. ελιές πράσινες
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα γυάλινο μπολ ανακατεύετε το μισό λάδι με τα μπαχαρικά, το σκόρδο και το χυμό λεμονιού. Προσθέτετε τα κομμάτια του κοτόπουλου, τα αλατοπιπερώνετε, τα αλείφετε καλά με το μίγμα και τα αφήνετε να μαριναριστούν για 2 ώρες.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε σε ταζίν ή κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι. Ρίχνετε το μαριναρισμένο κοτόπουλο μαζί με τη μαρινάδα και τα σοτάρετε όλα μαζί για λίγα λεπτά επιπλέον.

Βήμα 3

Ρίχνετε μισό φλιτζάνι νερό, σκεπάζετε το φαγητό και σιγοβράζετε για 15 λεπτά. Ψιλοκόβετε σε λεπτές λωρίδες το λεμόνι τουρσί, το προσθέτετε στο κοτόπουλο μαζί με τις πράσινες ελιές και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και να μελώσει η σάλτσα.

Βήμα 4

Σερβίρετε το φαγητό πολύ ζεστό συνοδεύοντας με κουσκούς ή ρύζι.

Για να φτιάξετε λεμόνια τουρσί ή λεμόνια στην άρμη: Διαλέγετε ακέρωτα λεμόνια (ή λάιμ) και τα πλένετε καλά. Τα στεγνώνετε και κόβετε τα λεμόνια στα τέσσερα (στα δύο τα λάιμ, χωρίς να τα χωρίσετε). Πασπαλίζετε την ψίχα τους με χοντρό αλάτι (250γρ. για κάθε κιλό λεμονιών) και τα τοποθετείτε σε γυάλα με φαρδύ στόμιο. Τα πιέζετε με ένα βάρος (π.χ. με μια βαριά πέτρα καλά πλυμένη) για να βγει όσο περισσότερος χυμός γίνεται, προσθέτετε πιπέρι σε κόκκους και, αν θέλετε, 1 ξυλάκι κανέλας. Τα σκεπάζετε με χυμό στυμμένων λεμονιών που θα ενωθεί με το χυμό των αλατισμένων λεμονιών. Διατηρούνται για 2 εβδομάδες σε δροσερό μέρος. Κάθε μέρα ανακινείτε τη γυάλα. Αν θέλετε να τα διατηρήσετε περισσότερο καιρό, καλύπτετε την επιφάνειά τους με λάδι και τα αφήνετε στο ψυγείο. Για να τα χρησιμοποιήσετε, καθαρίζετε τη σάρκα τους, τα ξεπλένετε και ψιλοκόβετε τη φλούδα τους. Το χυμό τους μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε ξεχωριστά.

olivemagazine.gr

Ενημερωθείτε για τα νέα μας άρθρα πατώντας  
   στην σελίδα μας στο Facebook!

loading...

Πρέπει να είστε συνδεδεμένος/η για να αφήστε το σχόλιό σας. Είσοδος