Μην χασετε

Σπανάκι: Οι 7 παθήσεις που προλαμβάνει

Το σπανάκι είναι μια σημαντική τροφή για τον οργανισμό μας, καθώς είναι πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά, ενώ παράλληλα έχει χαμηλή θερμιδική αξία.

Οι άνθρωποι που τρώνε πολλά φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, έχουν γενικά καλύτερη υγεία.

Το σπανάκι παρέχει πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνες αλλά και μέταλλα. Μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιαδήποτε διατροφή, καθώς είναι μια οικονομική επιλογή και εύκολο στην προετοιμασία και το μαγείρεμα.

Μία κούπα ωμό σπανάκι περιέχει 27 θερμίδες, 0,86gr πρωτεΐνης, 30mg ασβεστίου, 0,81gr σιδήρου, 24mg μαγνησίου, 167mg καλίου, 58gr φολικού οξέος, σημαντική ποσότητα βιταμίνης Α. Είναι μάλιστα καλύτερη πηγή καλίου ακόμα και από την μπανάνα, καθώς μια κούπα μαγειρεμένο σπανάκι περιέχει 839mg καλίου, έναντι των 539mg που έχει η αντίστοιχη ποσότητα μπανάνας.

Advertisements

 

Δείτε από ποιες 7 παθήσεις μας προστατεύει το σπανάκι:

Διαβήτης:

Το σπανάκι περιέχει ένα αντιοξειδωτικό, το άλφα-λιποϊκό οξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης, αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη και προλαμβάνει τα συμπτώματα του στρες στους διαβητικούς. Επίσης, έρευνες επάνω στο α-λιποϊκό οξύ έχουν δείξει ότι περιορίζει την περιφερειακή νευροπάθεια ή/και την αυτόνομη νευροπάθεια σε άτομα με διαβήτη.

 

Καρκίνος:

Το σπανάκι και άλλα πράσινα λαχανικά περιέχουν χλωροφύλλη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στο να εμποδίζει την καρκινογόνο δράση των ετεροκυκλικών αμινών που παράγονται όταν το ψήσιμο τροφών στη σχάρα (κρέας, λαχανικά) γίνεται σε ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία.

Advertisements

 

Άσθμα:

Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη άσθματος είναι μειωμένοι σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ορισμένων θρεπτικών ουσιών. Μία από αυτές είναι το β-καροτένιο, το οποίο υπάρχει σε υψηλή περιεκτικότητα στο σπανάκι. Βερίκοκα, μπρόκολο, πεπόνι, κολοκύθα και καρότα είναι επίσης πλούσιες πηγές βήτα-καροτίνης.

 

Μειώνει την αρτηριακή πίεση:

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κάλιο, το σπανάκι συνιστάται σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς εξουδετερώνει τις επιδράσεις του νατρίου στο σώμα. Η χαμηλή/ανεπαρκής πρόσληψη καλίου μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση υψηλής αρτηριακής πίεσης, όπως είναι και η υψηλή πρόσληψη νατρίου.

 

Advertisements

 

Υγεία οστών:

Η χαμηλή πρόσληψη της βιταμίνης Κ έχει συσχετισθεί με τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Η επαρκής κατανάλωση βιταμίνης Κ είναι σημαντική για την καλή υγεία των οστών, καθώς δρα ως «τροποποιητής» των οστεϊκών πρωτεϊνών, βελτιώνει την απορρόφηση του ασβεστίου και μπορεί να μειώσει την αποβολή ασβεστίου μέσω των ούρων.

Βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού:

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και νερό, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και την προώθηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.

 

Για υγιή επιδερμίδα και μαλλιά:

Το σπανάκι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή σμήγματος, ώστε να διατηρηθούν τα μαλλιά ενυδατωμένα. Η βιταμίνη Α είναι επίσης αναγκαία για την ανάπτυξη όλων των σωματικών ιστών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του δέρματος και των μαλλιών.

Το σπανάκι και άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή και διατήρηση του κολλαγόνου, το οποίο με τη σειρά του διατηρεί τη δομή της επιδερμίδας και των μαλλιών. Τέλος, η ανεπάρκεια σιδήρου είναι μια κοινή αιτία της απώλειας μαλλιών, η οποία μπορεί να προληφθεί με την επαρκή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε σίδηρο, όπως το σπανάκι.

 

 

ΠΗΓΗ

 

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα