Μην χασετε

«Πώς μπορώ να απομακρύνω τις γρατσουνιές από τις inox επιφάνειες;»

Η φίλη μας Μαρία Στρατουδάκη, μας ρωτάει τι μπορεί να κάνει για να απομακρύνει τις γρατσουνιές από τις inox επιφάνειες και εμείς της δίνουμε την απάντηση. 

Inox επιφάνειες συναντάμε πλέον σε κάθε σπίτι, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Ωστόσο μετά από κάποιο καιρό σταματάνε να είναι το ίδιο λείες και φωτεινές όπως ήταν όταν τις αγοράσαμε. Εκτός από το γεγονός ότι οι ανοξείδωτες επιφάνειες γεμίζουν κηλίδες και αποτυπώματα (ναι, αφήνετε τα ίχνη σας κάθε φορά που ανοίγετε το ψυγείο), συχνά γεμίζουν και γρατσουνιές.

Εξαφανίστε τις γρατζουνιές από τις inox επιφάνειες με τους πιο απλούς τρόπους.
Εξαφανίστε τις γρατζουνιές από τις inox επιφάνειες με τους πιο απλούς τρόπους.

To ψυγείο, o νεροχύτης ή ο φούρνος σας είναι, λοιπόν, γεμάτα γρατσουνιές και αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε για να δείχνουν και πάλι σαν καινούργια. Είτε καθαρίσατε τις επιφάνειες με λάθος καθαριστικά, είτε χρησιμοποιήσατε πανιά και σφουγγάρια από ακατάλληλο υλικό, εμείς σας δίνουμε τις λύσεις και τους τρόπους που θα απομακρύνουν τις γρατσουνιές από τις αγαπημένες σας συσκευές.

Καταρχάς, για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, εντοπίστε τη «φορά» του ανοξείδωτου υλικού, δηλαδή προς ποια κατεύθυνση κινούνται τα «νερά». Η κατεύθυνση θα είναι οριζόντια ή κάθετη. Αν θέλετε να διορθώσετε τις γρατσουνιές ή απλώς να καθαρίσετε την επιφάνεια, πάντα να θυμάστε να την καθαρίζετε παράλληλα με την φορά αυτή.

Advertisements

Ξίδι Ξεκινήστε καθαρίζοντας τις επιφάνειές με ένα μαλακό πανί και λίγο ξίδι διαλυμένο σε νερό. Το ξίδι δεν είναι τοξικό και θα τις κάνει να γυαλίσουν. Σκουπίστε με ένα μαλακό πανί. Οι επιφάνειές σας χρειάζεται να είναι καθαρές για να μπορέσετε να εντοπίσετε που ακριβώς έχουν αλλοιωθεί και υπάρχει περίπτωση, αν οι γρατσουνιές είναι μικρές, να μην χρειαστεί να κάνετε κάτι άλλο για να τις απομακρύνετε.

Δοκιμάστε το ελαιόλαδο Βάλτε μια μικρή ποσότητα ελαιόλαδου σε ένα μαλακό πανί και απλώστε το στην επιφάνεια. Διπλώστε το πανί στη μέση, ώστε να είναι απ’έξω η καθαρή πλευρά του πανιού και βάλτε λίγο ξίδι. Σκουπίστε την επιφάνεια με το ξίδι για να απομακρύνετε το ελαιόλαδο και με ένα στεγνό πανί σκουπίστε ότι έχει μείνει μέχρι η επιφάνειά σας να είναι απόλυτα στεγνή.

Λίγη μαγειρική σόδα μπορεί να κάνει θαύματα.
Λίγη μαγειρική σόδα μπορεί να κάνει θαύματα.

Μαγειρική σόδα Η μαγειρική σόδα, εκτός από το γεγονός ότι είναι χρήσιμη στη μαγειρική, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και για… τις γρατσουνιές του ψυγείου σας! Είναι οικονομική και αποτελεί ένα φυσικό, μη τοξικό καθαριστικό για τις μεταλλικές επιφάνειες. Φτιάξτε μια πάστα με νερό και 3 κουταλάκια σόδα. Τρίψτε την επιφάνεια με το μείγμα και καθαρίστε την με νερό.

Για δύσκολες γρατσουνιές Αν τα παραπάνω δεν σαν έχουν οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα, μπορείτε να πάρετε πιο.. δραστικά μέτρα. Η πρώτη σας επιλογή είναι ένα αντισκωριακό σπρέι. Δοκιμάστε το στις inox επιφάνειές σας. Αρκεί μια μικρή ποσότητα, πάντα χρησιμοποιώντας ένα μαλακό πανί για να το απλώσετε και να το στεγνώσετε. Ωστόσο, προσέξτε αν έχετε παιδιά, να μην έρθουν σε επαφή.

Με λίγο αντισκωριακό σπρέι μπορείτε να εξαφανίσετε ακόμα και τις πιο επίμονες γρατζουνιές.
Με λίγο αντισκωριακό σπρέι μπορείτε να εξαφανίσετε ακόμα και τις πιο επίμονες γρατζουνιές.

Η δεύτερη επιλογή σας είναι το κερί καρναούβης. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να βρείτε κάποιο κερί αυτοκινήτου που περιέχει κερί καρναούβης. Απλώστε σε μια μικρή επιφάνεια, κάντε ένα τεστ και αν όλα πάνε καλά, γυαλίστε και την υπόλοιπη επιφάνεια και κάντε τις inox επιφάνειές να φαίνονται τόσο λαμπερές όσο ήταν όταν τις αγοράσατε!

Advertisements

spirossoulis.com

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα