Μην χασετε

Πολυφαινόλες: Από ποιες 4 παθήσεις μας προστατεύουν

Οι πολυφαινόλες είναι κατηγορία χημικών ουσιών που βρίσκονται στα φυτά. 

Στη φύση υπάρχουν περισσότερες από 500 διαφορετικές πολυφαινόλες. Στις πολυφαινόλες ανήκουν τα φλαβονοειδή, τα φαινολικά οξέα, τα στιλβένια και οι λιγνάνες.

Τροφές φυτικής προέλευσης όπως τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε πολυφαινόλες. Το ίδιο ισχύει και για αρκετά βότανα και μπαχαρικά.

Η περιεκτικότητα κάθε προϊόντος σε πολυφαινόλες εξαρτάται από την προέλευσή του, τις μεθόδους που εφαρμόζονται για την καλλιέργειά του αλλά και το πόσο ώριμο είναι και πώς μαγειρεύεται.

Advertisements

Πολλά από τα οφέλη της συγκεκριμένης κατηγορίας χημικών ουσιών σχετίζονται με την αντιοξειδωτική τους δράση στον οργανισμό, που έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη προστασία των κυττάρων από τη φθορά.

 

Δείτε από ποιες παθήσεις προστατεύουν οι πολυφαινόλες:

 

Διαβήτης τύπου 2:

Μελέτες έχουν υποδείξει ότι οι πολυφαινόλες μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 χάρη στην ιδιότητά τους να ενισχύουν την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη αλλά και να μειώνουν τον ρυθμό απορρόφησης των σακχάρων από τις τροφές.

Advertisements

 

Φλεγμονή:

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ σε δείγμα ενηλίκων υπέδειξε ότι η αυξημένη περιεκτικότητα των ούρων σε λιγνάνες συνδέεται με χαμηλότερους δείκτες καρδιοπάθεια στο σώμα. Η φλεγμονή είναι σε γενικές γραμμές μια χρήσιμη διαδικασία που βοηθά κυρίως στην επούλωση των τραυμάτων, ωστόσο όταν είναι εκτεταμένη και χρόνια συμβάλλει σε ευρύ φάσμα ασθενειών όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

 

Καρδιοπάθεια:

Επισκόπηση μεγάλου αριθμού επιστημονικών μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πολυφαινόλες του κακάο επιδρούν θετικά σε παράγοντες κινδύνου για την καρδιοπάθεια. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η κατανάλωση κακάο για διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης αλλά και σε πτώση της «κακής» LDL χοληστερόλης και αύξηση της «καλής» HDL χοληστερόλης.

 

Advertisements

Παχυσαρκία:

Οι πολυφαινόλες παίζουν επίσης ρόλο στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Μελέτη στην οποία εξετάστηκε η σχέση ανάμεσα στα φλαβονοειδή και στον δείκτη μάζας σώματος και στην περίμετρο της μέσης υπέδειξε ότι η υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών συνδέεται με χαμηλότερες τιμές σε αυτούς τους δύο δείκτες αξιολόγησης του βάρους.

 

ΠΗΓΗ

 

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα