Είναι το ρύζι με τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία και μόλις βρήκαμε περισσότερους τρόπους για να το βάλεις στη διατροφή σου

Ο Κλινικός διαιτολόγος M.Sc Κωνσνταντίνος Ξένος, μας εξηγεί γιατί να το καστανό ρύζι είναι ιδανικό για υγιεινή διατροφή!

Τι είναι το καστανό ρύζι; 

Πρόκειται για το αγαπημένο μας ρύζι, απο το οποίο δεν έχει αφαιρεθεί το καφέ περικάρπιο που το περιβάλλει. Στο περικάρπιο αυτό οφείλει το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα του, αλλά κυρίως την υψηλή θρεπτικότητά του, καθώς το περικάρπιο περιέχει το 80% των θρεπτικών συστατικών του ρυζιού.

Συγκεκριμένα, το καστανό ρύζι:

  • Είναι πλούσιο σε φώσφορο και μαγγάνιο, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού, του μεταβολισμού και στη σωστή ανάπτυξη των οστών.
  • Είναι πλούσιο σε σελήνιο, το βασικό συστατικό αντιοξειδωτικών ενζύμων του οργανισμού μας. Όταν, το σελήνιο «συνεργάζεται» με την βιταμίνη Ε που συναντάμε στο καστανό ρύζι, αποδίδει μέγιστα αντιοξειδωτικά οφέλη!
  • Εμπεριέχει ψευδάργυρο, το απαραίτητο ιχνοστοιχείο που συνεισφέρει στην καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού αλλά και ανοσοποιητικού συστήματος, στην καλή κατάσταση του δέρματος, της όρασης, των μαλλιών και των νυχιών και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
  • Είναι πηγή μαγνησίου και βιταμινών Β1 και Β6, θρεπτικά συστατικά με τεράστιο ρόλο για την υγεία του νευρομυϊκού συστήματος και στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς.
    Αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και μιας πλειάδας ευεργετικών ουσιών, οι οποίες υπό προϋποθέσεις συνεισφέρουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και εξασφαλίζουν την άριστη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος
  • Είναι τροφή πολύ χαμηλή σε λιπαρά, χωρίς αλάτι, αλλά πλούσια σε υδατάνθρακες, που αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο. Δεν περιέχει γλουτένη και ενδείκνυται για τα άτομα που πάσχουν από ανάλογη δυσανεξία.

Και πλέον, υπάρχει στην ελληνική αγορά μία ολοκληρωμένη ποικιλία καστανών ρυζιών για κάθε πιθανή μαγειρική χρήση, από σπυρωτό πιλάφι και σαλάτες μέχρι γεμιστά, ριζότο, σούπες, γλυκά έως και εξωτικές συνταγές με καστανό basmati.

shape.gr