Μην χασετε

Να τρώω λιπαρά; Να τι θα συμβεί στο σώμα σου αν σταματήσεις να τρως λιπαρά

Αν θέλεις να χάσεις βάρος, ο βασικός σου στόχος είναι να μειώσεις τα επιπλέον λιπαρά. Ή μήπως αντί για καλό θα κάνεις κακό στο σώμα και το μεταβολισμό σου;

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως ο καλύτερος τρόπος να το πετύχουν αυτό είναι να σταματήσουν εντελώς να τρώνε λίπη, επειδή το λίπος μπορεί να οδηγήσει στο πάχος.

Προφανώς, αυτό είναι μια μεγάλη παρανόηση. Για την ακρίβεια, τα λιπαρά είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας.

Τα λιπαρά από τις τροφές –υγιεινά λιπαρά, δηλαδή- είναι απαραίτητα για να παραμείνεις υγιής. Μπορείς να μειώσεις την πρόσληψη των λιπαρών σου, αλλά δεν θα πρέπει να ζεις χωρίς λιπαρά επειδή αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποιες σημαντικές βλάβες στο σώμα σου.

Advertisements

– Ανεπάρκεια σε βιταμίνες: Υπάρχουν βιταμίνες που είναι λιποδιαλυτές, όπως η Α, η D, η Ε και η Κ. Αν δεν προσλαμβάνεις αρκετά λιπαρά μέσω της διατροφής σου, θα είναι δύσκολο να απορροφήσει ο οργανισμός σου τις συγκεκριμένες βιταμίνες.

– Έλλειψη απαραίτητων λιπαρών οξέων: Μπορεί να έχεις ακούσει για τη σημασία των απαραίτητων λιπαρών οξέων, τα οποία είναι λιπαρά που χρησιμοποιεί το σώμα μας αλλά δεν μπορεί να τα παράγει φυσικά. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένου του λινολενικού και του άλφα-λινολενικού οξέος, απαιτούνται από το σώμα για να διευκολύνουν την παραγωγή των ορμονών, που απαιτούνται για τον έλεγχο ορισμένων σωματικών διαδικασιών.

-Ορμονική ανισορροπία: Χωρίς αρκετά λιπαρά στο σώμα, δεν μπορείς να παράγεις τη σωστή ποσότητα τεστοστερόνης και οιστρογόνων. Στις γυναίκες αυτό εκδηλώνεται με προβλήματα στον έμμηνο κύκλο και στην υγεία των οστών. Σημείωσε πως τα λιπαρά για τα οποία συζητάμε εδώ είναι εκείνα που θεωρούνται υγιεινά, τα οποία αναφέρονται ως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι επίσης υγιεινά λιπαρά που μπορείς να πάρεις από τα καρύδια και τα ψάρια. Αυτά που πρέπει να αποφεύγεις είναι τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά. Αν τα καταφέρνεις να αποφεύγεις τροφές που περιέχουν αυτά τα ανθυγιεινά λιπαρά, μπορείς στην πραγματικότητα να επωφεληθείς με διάφορους τρόπους, όπως:

– Όταν αποφεύγεις τα τρανς λιπαρά, κυρίως, μπορείς να μειώσεις τη χοληστερόλη LDL, γνωστή ως «κακή» χοληστερόλη. Αυτό μειώνει τον κίνδυνό σου για καρδιακή προσβολή.

Advertisements

– Μελέτη που έγινε το 2012 στο τμήμα Υγείας και Επιστημών του Πανεπιστημίου του Όρεγκον ανακάλυψε πως εκείνοι που μείωσαν την πρόσληψη τρανς λιπαρών είχαν καλύτερη μνήμη.

– Η μείωση της ποσότητας των κακών λιπαρών που προσθέτεις στη διατροφή σου μπορεί στην πραγματικότητα να σε βοηθήσει να γίνεις πιο χαρούμενη. Πιθανότατα ήδη γνωρίζεις τη σύνδεση ανάμεσα στην ευτυχία και την καλή υγεία. Αυτό επίσης μειώνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη έως και κατά 48%.

Να γνωρίζεις τι πρέπει να αποφεύγεις και τι να τρως όταν σκέφτεσαι τροφές με λιπαρά

Το μυστικό είναι να επιλέγεις φρέσκες και φυσικές τροφές, και να αποφεύγεις σνακ όπως κράκερ, ζύμες, παναρισμένο κοτόπουλο και κατεψυγμένη πίτσα. Παρότι αυτές οι τροφές είναι πειρασμός, η παροδική ευχαρίστηση που νιώθεις όταν τις τρως δεν αξίζει τον κίνδυνο για την υγεία σου.

shape.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα