Μην χασετε

Μήπως καταφεύγεις στο φαγητό όταν έχεις άγχος; Έχουμε τη λύση!

Σου έχει τύχει κι εσένα να είσαι στο γραφείο, απελπιστικά πιεσμένη και το να έρθει προς το μέρος σου και να ζήτησε να παραδώσεις την αυριανή αναφορά… σήμερα! Τι κάνεις; Αν είσαι σαν τους περισσότερους ανθρώπους, το πιο πιθανό είναι να «την κάνεις» με ελαφρά πηδηματάκια προς την κουζίνα για να καταβροχθίσεις… την πρώτη γλυκιά λιχουδιά που θα βρεις μπροστά σου με την ελπίδα ότι θα ανακουφίσει το στρες. Αποτέλεσμα: ναι, μπορεί να ηρέμησες κάπως, όμως… πάει η δίαιτα!

Advertisements

Πολλοί από εμάς τρώμε από άγχος και απλά δεν ξέρουμε πώς να σταματήσουμε το φαύλο κύκλο στρες-φαγητού-και -ενοχής. Στο νέο της βιβλίο, «Eat.Q.», η ψυχολόγος Susan Albers καταπιάνεται με το ζήτημα του «συναισθηματικού φαγητού» και της «ψυχογενούς πρόσληψης τροφής».

Όπως αναφέρει η Albers χαρακτηριστικά: «Οι περισσότεροι από εμάς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της“συναισθηματικής πρόσληψης τροφής” σε καθημερινή βάση .Όταν αισθανόμαστε καταπονημένοι από τη δουλειά και το άγχος γινόμαστε αυτόματα πολύ πιο ευάλωτοι στο να φάμε ανθυγιεινά και να πάρουμε βάρος. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να έχεις στρατηγικές για να ηρεμείς και να καλμάρεις τον εαυτό σου ».

Ποιες είναι αυτές; Διάβασε μερικές από τις ιδέες που δίνει η ίδια η Susan Albers για εκείνες τις στιγμές που η δύναμη της θέλησης από μόνη της δεν είναι αρκετή:

Φάε αυτό, όχι εκείνο: Όταν σε “τρώει” να φας κάτι γλυκό, προτίμησε ένα μανταρίνι. Έχοντας περίπου 50 θερμίδες, ένα μανταρίνι θα ικανοποιήσει όχι μόνο την επιθυμία σου για ζάχαρη, αλλά θα σου δώσει και κάτι να ασχοληθείς. Η Albers εξηγεί πως ότι το ξεφλούδισμα ενός μανταρινιού και το άρωμα εσπεριδοειδών μπορεί να φέρει το νου σου σε κατάσταση ηρεμίας, μέχρι και διαλογισμού, βοηθώντας σε να ηρεμήσεις. Το φρούτο αυτό είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C, την οποία χρειάζεται το σώμα σου για να ενισχύσει την άμυνα του σε περιόδους στρες.

Κριτς-Κρατς: Αν προτιμάς την ικανοποίηση μιας τραγανής απόλαυσης, έχε υπόψη σου τα φιστίκια Αιγίνης ως μια πολύ πιο υγιεινή εναλλακτική λύση έναντι στα αλμυρά και λιπαρά πατατάκια. Τα φιστίκια Αιγίνης είναι από τους χαμηλότερους σε θερμίδες ξηρούς καρπούς, γεμάτα με υγιεινά λίπη, φυτικές ίνες και βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα αντιμετωπίσετε την γρήγορη αύξηση και πτώση του σακχάρου, (όπως θα συνέβαινε με κάτι γλυκό και λιπαρό, αφού το αποτέλεσμά του δεν κρατάει παρά ελάχιστα λεπτά, ενώ οι θερμίδες μένουν). Απλά θυμήσου να τα αγοράσετε με κέλυφος.

Βάλε λίγο παραπάνω κόκκινο: Η Albers εξηγεί πως το μήνυμα που λαμβάνει ο οργανισμός μας στη θέα του κόκκινου χρώματος είναι ισχυρό και ξεκάθαρο: “Σταμάτα!”. Προσπάθησε να τρως σε ένα κόκκινο πιάτο ή να βάλεις ένα κόκκινο σημάδι στο ψυγείο σου. Αν αυτό δεν είναι αρκετό για να σε σταματήσει, τουλάχιστον θα σου προσφέρει μεγαλύτερη επίγνωση της κακής σου συνήθεια.

Δώσε στον εαυτό σου ένα χέρι βοηθείας…. όχι όμως το «καλό»: Αν είσαι δεξιόχειρας, δοκίμασε να φας με το αριστερό σου χέρι, ή αν είσαι αριστερόχειρας με το δεξί. Η χρήση του μη-κυρίαρχου χεριού σου θα σε επιβραδύνει και θα σε κάνει πιο «συνειδητοποιημένη» ως προς το τι τρως- κάτι πολύ σημαντικό για κάθε πρόγραμμα υγιεινής διατροφής. Σύμφωνα μάλιστα με την Albers, αυτό είναι ένα από τα ευκολότερα αλλά και πιο αποτελεσματικά tips.

Παρ’ το χαλαρά: Όταν είμαστε σε μια αγχωτική κατάσταση, τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, ανεβαίνουν, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Το κλειδί προφανώς είναι να ελέγξεις το άγχος και να μειωθεί η κορτιζόλη. Το μαύρο τσάι, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης του οργανισμού, συνεπώς… «It’s tea time!». Δώσε στον εαυτό σου ένα λεπτό για μερικές ασκήσεις αναπνοής. Αποσύνδεστε το τηλέφωνό, κλείσε το email και γενικώς πάτα «Παύση» σε όλα για ένα λεπτό. Όλα αυτά θα σε βοηθήσουν να επαναφέρεις τα επίπεδα της κορτιζόλης στο φυσιολογικό.

Advertisements

Πάνω απ” όλα, το κλειδί είναι η επίγνώση και συναίσθηση: Θέλει δύναμη για να τα καταφέρει, αλλά δεν είναι απίθανο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχεις θέληση και επίγνωση του τι κάνεις. Αν πέσεις στην παγίδα του συναισθηματικού φαγητού και της ψυχογενούς πρόσληψης τροφής, ότι το μόνο σίγουρο είναι πως θα πάρεις βάρος και πως το φαγητό θα γίνει ένα είδος συναισθηματικού καταφυγίου για όποτε δεν νιώθεις καλά. Είσαι πιο δυνατή από την κακή σου συνήθεια, μπορείς να την κόψεις!

joytv.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα