Μην χασετε

Μαλώνουν μεταξύ τους; Έξι τρόποι για να βάλεις τέλους στους αδελφικούς καβγάδες

Τη μία στιγμή τα παιδιά σου παίζουν ήσυχα και την άλλη έχουν πιαστεί στα χέρια. Οι καβγάδες μεταξύ τους δεν σου δημιουργούν μόνο πονοκέφαλο και νεύρα αλλά βλάπτουν και την σχέση που έχουν μεταξύ τους. Την επόμενη φορά όμως που θα σκεφτείς να ζητήσεις time out, προσπάθησε να εφαρμόσεις τις παρακάτω λύσεις για να τα σταματήσεις αλλά και να προλάβεις επόμενους τσακωμούς.

1. Πες κάτι καλό

Όταν τα παιδιά αρχίζουν να λούζουν το ένα το άλλο με κοσμητικά επίθετα, βάλτα να καθίσουν στο πάτωμα και δώσε τους ένα στυλό. Ζήτησέ τους να κοιταχτούν για πέντε λεπτά και να γράψουν δέκα πράγματα που τους αρέσουν στον άλλον. Είναι μια καλή ιδέα για να ξαναθυμηθούν τι αγαπούν στο αδερφάκι τους.

2. Στο ίδιο δωμάτιο

Advertisements

Όταν δεν θέλουν να βλέπουν το ένα το άλλο, ζήτησέ τους να μείνουν μαζί στο ίδιο δωμάτιο, μέχρι να λύσουν τις διαφορές τους και να τα βρουν.

3. Πάρε τα παιχνίδια

Αν μαλώνουν για ένα συγκεκριμένο παιχνίδι, απομάκρυνέ το και βάλτο στο ράφι και κάνε το ίδιο με τα υπόλοιπα. Όταν ηρεμήσουν και δεχτούν να μοιραστούν τα πράγματα, άρχισε να τους τα δίνεις πίσω σταδιακά.

4. Ανταμοιβή

Όταν βλέπεις ότι τα παιδιά σου τα πάνε καλά μεταξύ τους, βοηθούν το ένα το άλλο, λένε καλά πράγματα, μπορείς να τα επαινείς και να τους δίνεις θετικούς πόντους. Αντιθέτως, μπορείς να δίνεις αρνητικούς πόντους στις άσχημες συμπεριφορές. Στο τέλος της εβδομάδας, μπορείς να τα ανταμείψεις αν έχουν παραπάνω θετικούς πόντους, με ένα παγωτό, ένα μικρό παιχνίδι ή μια βόλτα μαζί σου.

Advertisements

5. Αγκαλιές

Η σωματική επαφή ηρεμεί τα πνεύματα. Αν τα παιδιά μαλώνουν στο σπίτι, ζήτησέ τους να αγκαλιαστούν για ένα λεπτό. Αν πάλι είναι στον δρόμο, ζήτησέ τους να πιαστούν χέρι χέρι. Έτσι, έχουν την ευκαιρία να ηρεμήσουν και να ξεχάσουν τον καβγά τους.

6. Άφησέ τα να φωνάξουν

Άφησε τα παιδιά να φωνάξουν και να μαλώσουν, αρκεί ο τσακωμός να μην εξελιχθεί σε βιαιοπραγίες. Το πιθανότερο είναι να καταλάβουν ότι οι φωνές δεν οδηγούν πουθενά και να ξαναγυρίσει το καθένα σε αυτό που έκανε πριν.

joytv.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα