Μην χασετε

Λευκό Vs Καστανό ρύζι: τι ισχύει τελικά;

Ποια είναι η αλήθεια για το λευκό και το καστανό ρύζι; Ποιο είναι τελικά πιο υγιεινό;
Υπάρχει μια φήμη που έχει διαδοθεί εδώ και χρόνια και έχει κυριαρχήσει: ότι το λευκό ρύζι είναι βλαβερό και το καστανό ρύζι είναι ωφέλιμο.

Δεν είμαστε σίγουροι για το ποιος την ξεκίνησε, αλλά οι ειδικοί προσπαθούν να επεξηγήσουν τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτό το θέμα.

Ο ισχυρισμός: Οι λευκές τροφές είναι βλαβερές.

Η αλήθεια: Πολλοί ειδικοί διατροφολόγοι δαιμονοποιούν το άσπρο ρύζι, τις πατάτες, τα ζυμαρικά, το άσπρο ψωμί, κ.λπ. γιατί είναι ένας εύκολος κανόνας για να θυμόμαστε μερικά χαρακτηριστικά αυτών των τροφών. Αλλά αυτά τα τρόφιμα είναι «προβληματικά» μόνο όταν δεν τα καταναλώνουμε με μέτρο και ιδιαίτερα όταν τα συνοδεύουμε με αλμυρές, λιπαρές ή γλυκές σάλτσες.

Advertisements

Ο ισχυρισμός: Το καστανό ρύζι είναι πλουσιότερο σε φυτικές ίνες (ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο καστανό ρύζι έχει περίπου τρία γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ το λευκό έχει μόνο 0,5 γραμμάρια), γι’ αυτό και μας δημιουργεί το αίσθημα της πληρότητας για περισσότερο.

Η αλήθεια: Εάν το γεύμα σας αποτελείται αποκλειστικά και μόνο από ρύζι, τότε το καστανό ρύζι πιθανότατα θα θέλει λίγο περισσότερο χρόνο για να χωνευτεί και ως εκ τούτου, κάποιος θα μπορούσε πιθανότατα να αισθάνεται πιο χορτάτος μετά από ένα τέτοιο γεύμα. Ωστόσο, η πληρότητα στο στομάχι εξαρτάται από τα συστατικά ενός πλήρους γεύματος, οπότε αν κάποιος φάει κρέας, λαχανικά και λίγο λευκό ρύζι, αντί για καστανό, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρχει μεγάλη διαφορά.

Ο ισχυρισμός: Το καστανό ρύζι είναι λιγότερο επεξεργασμένο από το λευκό και επομένως είναι πιο υγιεινό.

Η αλήθεια: Συνήθως, όσο λιγότερο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο, τόσο το καλύτερο, διότι περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Στην περίπτωση αυτή όμως του ανεπεξέργαστου καστανού ρυζιού, οι κόκκοι περιέχουν και θρεπτικά συστατικά, αλλά και κάποια άλλα βλαβερά -αυτά που χρησιμοποιεί το φυτό ως αμυντικό μηχανισμό κατά των παρασίτων.

Ο ισχυρισμός: Το λευκό ρύζι είναι γεμάτο με «κενές θερμίδες».

Advertisements

Η αλήθεια: Το ρύζι αποτελεί τροφή για πολλές υγιεινές δίαιτες εδώ και πολλά χρόνια και εφόσον έχει λίγες θερμίδες, είναι δύσκολο να το παρακάνουμε όσον αφορά στις ποσότητες που τρώμε.

Μερικά ακόμη σημαντικά στοιχεία

100 γραμμάρια βρασμένο ρύζι = 130 θερμίδες
100 γραμμάρια μαγειρεμένο βοδινό κρέας = 260 θερμίδες
100 γραμμάρια καραμέλες = 410 θερμίδες

clickatlife.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα