Μην χασετε

Kρέας μαγειρευτό και ζουμερό με μελιτζάνες

Αυτό είναι ένα φαγητό που συνηθίζεται σε πολλά μέρη, αλλά με τη γλυκιά τσακώνικη μελιτζάνα είναι άλλο πράγμα. Εκεί χρησιμοποιούν «χοντρά» κρέατα (πρόβατο, ζυγούρι, βεργάδι, τραγόπουλο), αλλά, αν δεν έχετε εξοικείωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μοσχαράκι.

Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 25′
Χρόνος: 1½ ώρα περίπου
Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριας Δυσκολίας
Υλικά
  • 1 κιλό κρέας (αρνί, κατσίκι, μοσχάρι ή ό,τι μας αρέσει), κομμένο σε μικρές μερίδες
  • 5 μελιτζάνες τσακώνικες
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1½ ποτήρι πολτοποιημένες φρέσκες ντομάτες
  • 100 ml ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι
  • 1 κοφτό κουταλάκι μείγμα από τα εξής μπαχαρικά: μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, γαρίφαλο

Διαδικασία

Πλένουμε το κρέας και το βάζουμε όπως είναι, με τα νερά του, στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά και, όταν εξατμιστούν όλα τα υγρά του, ρίχνουμε το λάδι και ροδίζουμε το κρέας ελαφρώς.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 2 λεπτά ακόμη και τότε ρίχνουμε την ντομάτα, τα μπαχαρικά, λίγο αλάτι και αρκετό νερό, ώστε να σκεπάζει εντελώς το κρέας, γιατί χρειάζεται αρκετό βράσιμο, περίπου 1 ώρα.

Advertisements

Το αφήνουμε να μαγειρευτεί και στο μεταξύ κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρά κομμάτια και τις τηγανίζουμε σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι, σε μέτρια φωτιά, για 4 – 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να μισομαλακώσουν. Οταν το κρέας είναι σχεδόν βρασμένο, προσθέτουμε τις μελιτζάνες. Σ’ αυτό το σημείο το φαγητό πρέπει να έχει μια νερουλή σάλτσα, ούτως ώστε, μέχρι να βράσουν οι μελιτζάνες (περίπου 20 – 25 λεπτά), να πήξει η σάλτσα.

Δοκιμάζουμε το αλάτι και δεν ανακατεύουμε με κουτάλα, απλώς σείουμε την κατσαρόλα για να μην κολλήσει. Παρακολουθούμε μήπως χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο νεράκι. Αν έχει περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται, βγάζουμε το καπάκι από την κατσαρόλα για να εξατμιστεί με το βράσιμο.

Συνταγή: Εύη Βουτσινά

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα