Μην χασετε

Κλασικό γιουβετσάκι με αρνάκι

Το νοστιμότερο κοκκινιστό το κάνει το αρνάκι ή το κατσικάκι κι αυτό σας το υπογράφω: γιατί γίνεται τρυφερό όσο να λιώνει με το πιρούνι και το λιπάκι του κάνει την πιο μελωμένη σάλτσα που δένει απόλυτα πάνω στο ζυμαρικό.

Advertisements

 

Υλικά

  • 1 κιλό κατσικάκι ή αρνάκι σε μερίδες (μπούτι και χεράκι μαζί)
  • ¾ του πακέτου κριθαράκι χοντρό
  • 1 συσκευασία κονκασέ περασμένο από το μούλτι
  • 3 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στα 4 με τη φλούδα
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο ή 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζετε το κρέας καλύτερα στη χύτρα ταχύτητας για οικονομία με το κρεμμύδι, τη δάφνη και το πορτοκάλι, σε μπόλικο νερό. Μόλις μαλακώσει, το σουρώνετε και κρατάτε το ζουμί του.

Βήμα 2

Αφαιρείτε τα μικρά κοκκαλάκια και κρατάτε τα λιωμένα κρεμμύδια και το μεταφέρετε σε ρηχή κατσαρόλα, προσθέτετε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο, τα λιωμένα κρεμμύδια, τη ντομάτα, τη ζάχαρη και το σκόρδο, προσθέτετε μια κουτάλα από το ζουμί και αλατάκι και μαγειρεύετε το φαγητό σκεπασμένο για 20 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα του.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και μεταφέρετε σε πήλινη γάστρα το κρέας με τη σάλτσα. Ρίχνετε τον υπόλοιπο ζωμό και ζεσταίνετε στο φούρνο, μέχρι να αρχίσει το ζουμί να βράζει.

Βήμα 4

Ρίχνετε το κριθαράκι και τσεκάρετε ότι σκεπάζεται από το ζουμί. Αν όχι, προσθέτετε ζεστό νερό.

Βήμα 5

Ψήνετε μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι, ανακατεύοντας πού και πού, προσθέτοντας ίσως λίγο νερό. Θα το κατεβάσετε όταν το κριθαράκι μοιάζει με ριζότο, έχει δηλαδή ακόμη μπόλικο ζουμί. Μην το φοβηθείτε. Μέχρι να φτάσει στο τραπέζι θα το έχει απορροφήσει παραμένοντας όμως ζουμερό.

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα