Μην χασετε

Κις λορέν με κουνουπίδι: Μια πεντανόστιμη συνταγή που θα λατρέψουν και τα παιδιά

Ένας πεντανόστιμος τρόπος για να φάνε όλοι στο σπίτι το κουνουπίδι.

Advertisements

 

Από τον Γιώργο Τσούλη

 

ΥΛΙΚΑ

Για την τάρτα:

  • 250 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
  • 100 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κύβους
  • 60 ml νερό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κρόκους αυγού (ο ένας για το άλειμμα της ζύμης)

 

Για τη γέμιση:

  • 400 γρ. κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκετάκια
  • 160 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα στα 4
  • 150 ml γάλα, πλήρες
  • 150 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης
  • 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 100 γρ. φέτες μπέικον, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 3 αυγά, medium
  • 1 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά
  • ¼ κ.γ. εστραγκόν, ξερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη:

Advertisements

Ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο, σε ένα μεγάλο μπολ. Φοράμε γάντια μιας χρήσης και αρχίζουμε να τρίβουμε το βούτυρο με το αλεύρι με τα χέρια μας φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.

Έπειτα, προσθέτουμε το νερό και τον 1 κρόκο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι. Πλάθουμε το ζυμάρι σε σχήμα δίσκου, το τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Μόλις περάσει η 1 ώρα, παίρνουμε δυο λαδόκολλες, τις αλευρώνουμε και αρχίζουμε να ανοίγουμε τη ζύμη ανάμεσα σε αυτές μ’ έναν πλάστη. Αν δούμε ότι κολλάει το ζυμάρι ρίχνουμε ακόμα λίγο αλεύρι.

Ύστερα, αλευρωβουτυρώνουμε μια ταρτιέρα στρογγυλή διαμέτρου 26 εκ. με αποσπώμενη βάση και τοποθετούμε τη ζύμη από πάνω. Πατάμε καλά ώστε να κολλήσει η ζύμη στο σκεύος και τρυπάμε όλη την επιφάνεια του πάτου με ένα πιρούνι.

Κατόπιν, απλώνουμε λαδόκολλα πάνω από τη ζύμη και ρίχνουμε φασόλια ή φακές ώστε να καλύψουν τον πάτο. Αυτό το κάνουμε για να δημιουργήσουμε βάρος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα για 30 λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμη, αποσύρουμε την τάρτα από το φούρνο, την αλείφουμε με τον αραιωμένο κρόκο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο και ψήνουμε εκ νέου στους 180°C, μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Μόλις ετοιμαστεί, αφήνουμε τη βάση στην άκρη.

Για τη γέμιση:

Βάζουμε αρκετά αλατισμένο νερό σε μία μικρή κατσαρόλα και μόλις βράσει ρίχνουμε μέσα το κουνουπίδι και το βράζουμε για περίπου 8-10 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, το αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα και το αδειάζουμε μέσα σε ένα μπολ με νερό και πάγο.

Advertisements

Στη συνέχεια, τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε ελαιόλαδο, το μπέικον και σοτάρουμε για 2 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.

Αμέσως μετά, προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα. Μόλις είναι έτοιμα, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνουμε το κουνουπίδι, την πάπρικα, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και το αφήνουμε στην άκρη.

Ύστερα, σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, την παρμεζάνα, τη γραβιέρα, το εστραγκόν, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Τέλος, απλώνουμε τη γέμιση με το κουνουπίδι ομοιόμορφα πάνω από τη βάση της τάρτας, τη μεταφέρουμε σε προθερμασμένο φούρνο, περιχύνουμε προσεκτικά με το παραπάνω μείγμα με την κρέμα γάλακτος και την ψήνουμε στους 160°C στον αέρα για 1-1,5 ώρα, μέχρι να χρυσαφίσει.

Όταν είναι έτοιμη, αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

 

giorgostsoulis.com

 

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα