Μην χασετε

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΙ ΚΑΒΓΑΔΕΣ: Τι τους προκαλεί; Τι πρέπει να προσέξεις

Κι όμως, εκεί στο νησί, με τον σύντροφό σου πολλές φορές αρκεί μια χαζή αφορμή για να ξεκινήσει μεγάλος καυγάς. Δεν είναι κάτι σπάνιο. Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Ελπίδα Παναγιωτουνάκου μας εξηγεί γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό και τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τους καβγάδες που θα χαλάσουν τις διακοπές σου…

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και ανυπομονείς για ανέμελες διακοπές μαζί με τον αγαπημένο σου! Ωστόσο, σύντομα συνειδητοποιείς πως οι διακοπές σου δεν εξελίσσονται όπως ακριβώς τις περίμενες και οι πρώτοι καβγάδες κάνουν την εμφάνισή τους! Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;

– Περνάτε πολλές ώρες μαζί. Ακόμα κι αν συζείς με τον σύντροφό σου, η περίοδος των διακοπών έχει το εξής γνώρισμα: τα κάνετε όλα μαζί! Ξαφνικά ο χρόνος επικοινωνίας και συναναστροφής με τον σύντροφό σου διπλασιάζεται και βρίσκεσαι να μοιράζεσαι μαζί του κάθε στιγμή.

– Έρχονται στην επιφάνεια προβλήματα που ήδη υπάρχουν στη σχέση.Συχνά, μέσα στην καθημερινότητα μπορεί να αποφεύγεις τις διαφωνίες που έχεις με τον σύντροφό σου και σταδιακά να φτάσεις στο σημείο ακόμα και να ακολουθήσεις, ουσιαστικά, μια ξεχωριστή πορεία ζωής, ανεξάρτητη από τη δική του. Όμως, καθώς την περίοδο των διακοπών η καθημερινή επαφή είναι συστηματική, προκαλείται εύκολα ένταση και εκνευρισμός και δεν μπορείς να παραβλέψεις τις προσωπικές δυσκολίες που έχεις μαζί του.

Advertisements

– Μεγάλες προσδοκίες. Μήπως περιμένεις πως οι διακοπές θα λειτουργήσουν σαν μια «τονωτική ένεση» για τη σχέση σου; Μήπως θεωρείς πως επειδή θα βρεθείτε μακριά από την καθημερινή ρουτίνα ο σύντροφός σου θα αλλάξει συμπεριφορές του που σε ενοχλούν; Μήπως αναμένεις πως η ερωτική σου ζωή θα βελτιωθεί; Εάν ξεκινάς το ταξίδι σου με μεγάλες προσδοκίες, είναι πιθανό να πιέσεις τις καταστάσεις και τελικά να απογοητευτείς από το αποτέλεσμα.

– Τα ετερώνυμα ΔΕΝ έλκονται. Μήπως φτιάχνεις ένα πλάνο για το πώς θα περάσετε τις μέρες σας, δίχως να υπολογίζεις πως ο σύντροφός σου μπορεί να έχει διαφορετική άποψη; Σου αρέσει να ξυπνάς νωρίς το πρωί για να απολαύσεις το πρωινό σου μπάνιο και έπειτα να γυρίσεις δυο-τρεις ακόμα κοσμικές παραλίες του νησιού. Θέλεις να περιπλανηθείς στα γύρω ταβερνάκια και να πάρεις την ώρα σου μέχρι να αποφασίσεις ποιο σου αρέσει περισσότερο για φαγητό, να κάνεις τη βόλτα σου επισκεπτόμενη όλα τα τουριστικά μαγαζάκια αναζητώντας αναμνηστικά δώρα και να κλείσεις τη μέρα σου με δυνατή μουσική και χορό μέχρι το πρωί! Εκείνος, θέλει να απολαύσει τον πρωινό του ύπνο, να καθίσει μια-δυο ώρες στην παραλία πίνοντας καφέ και να βγει το βράδυ για ένα χαλαρό ποτό. Θυμήσου πως: η επιθυμία του ενός για χαλάρωση και του άλλου για εξερεύνηση και περιπέτεια, είναι δυνατόν να προκαλέσουν ένταση καθ’ όλη τη διάρκεια των διακοπών!

– Η δουλειά σας ακολουθεί παντού. Σε περίπτωση που ο υπολογιστής δεν μείνει στο σπίτι, το κινητό τηλέφωνο δεν απενεργοποιηθεί και το άγχος για το τι συμβαίνει πίσω στο γραφείο δεν μείνει στην άκρη, τότε υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για συγκρούσεις με τον σύντροφό σου.

Πώς μπορείς να σώσεις τις διακοπές σου:

1.Διαμόρφωσε την ημέρα σου βάζοντας δραστηριότητες που σου αρέσουν δίχως να υποχρεώνεις τον σύντροφό σου να σε ακολουθήσει. Θα μπορούσες για παράδειγμα να κάνεις το μπάνιο σου σε μια κοντινή παραλία, ενώ ο σύντροφός σου ακόμα κοιμάται ή να βγεις για μια βόλτα στα μαγαζιά ενώ εκείνος θα σε περιμένει στην καφετέρια.

2.Μην προσπαθήσεις να επιλύσεις στις διακοπές τα όποια προβλήματα και προσωπικές διαφωνίες αντιμετωπίζεις με τον σύντροφό σου. Δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος και τόπος.

Advertisements

3.Είναι βοηθητικό να μην πιέζεις τις καταστάσεις. Εάν για παράδειγμα αναζητάς περισσότερη προσοχή και τρυφερότητα από τον σύντροφό σου ή αναμένεις περισσότερες ερωτικές επαφές, αντί να παραπονιέσαι σε περίπτωση που αυτά δεν συμβούν, φρόντισε να δημιουργήσεις τις κατάλληλες προϋποθέσεις και δώσε χρόνο στο ταίρι σου να κάνει την πρώτη κίνηση.

4.Συμβιβάσου, όπου οι περιστάσεις το απαιτούν. Εάν για παράδειγμα του αρέσουν τα extreme-sports, ενώ για σένα η πιο extreme κίνηση είναι να κατέβεις με τα πόδια μέχρι την παραλία, άφησέ τον να απολαύσει το χόμπι του ενώ εσύ θα τον παρακολουθείς πίνοντας ένα δροσιστικό κοκτέιλ. Εάν θέλεις να χαζέψεις τις βιτρίνες της τοπικής αγοράς, οδήγησέ τον για φαγητό στην αντίστοιχη περιοχή κλπ.

5.Μην παραπονιέσαι για τα χρήματα. Θυμήσου πως τις καλύτερες στιγμές δεν τις περνάει κανείς στα ακριβότερα μέρη!

6.Προσπάθησε να βλέπεις τα πράγματα και από τη μεριά του συντρόφου σου.

7.Μην κατηγορείς τον σύντροφό σου για ότι δεν πηγαίνει καλά στις διακοπές σας.

8.Γίνε πρώτα η ίδια τρυφερή και χαρούμενη, εάν αυτό προσδοκάς και από το ταίρι σου.

9.Συμπεριφέρσου αυθόρμητα, δίχως να ακολουθείς τους συνήθεις περιορισμούς που χαρακτηρίζουν την καθημερινότητά σου.

10.Άφησε το στρες και το άγχος έξω από το πρόγραμμα των διακοπών!

Advertisements

tlife.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα