Μην χασετε

Καλή Καλό: Το πραγματικό της όνομα, οι 3 γάμοι, ο θάνατος του γιου της και το μακάβριο μυστικό

Αλλη μια θρυλική μορφή του ελληνικού θεάτρου που αναγράφεται σε πλήθος ιστορικών και βιογραφικών βιβλίων, η περιβόητη Καλή Καλό, έφυγε από τη ζωή στις 8/3/2024,σε ηλικία 98 ετών, στο Γηροκομείο Αθηνών.

“Η ταλαντούχα Καλή Καλό που ερωτεύτηκε το θέατρο και έχασε τα πάντα!”

Γνωστή με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο “Καλή Καλό”, η πραγματική της ταυτότητα είναι Καλλιόπη Δαμβέργη.

Η καταξιωμένη θεατρική ηθοποιός, που πάντα αγάπα το “σανίδι” για τη σύνδεσή του με το κοινό, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Δεκεμβρίου 1926, με καταγωγή από το Ρέθυμνο. Η μητέρα της ήταν η Χρύσα, κόρη του στρατηγού Γ. Καλοχριστιανάκη, επίσης ηθοποιός και μια προχωρημένη για την εποχή γυναίκα, ενώ ο πατέρας της ήταν ο Νίκος Δαμβέργης, μέλος γνωστής οικογένειας φαρμακοβιομηχάνων της εποχής.

Advertisements

Καλή Καλό: Τα πρώτα χρόνια στο θέατρο

Η πρώτη παρουσία της Καλής σε θεατρική παράσταση ήταν σε ηλικία μόλις τριών ετών, στη Δασκαλίτσα του Ντάριο Νικκοντέμι, μετά από απόφαση της Μαρίκας Κοτοπούλη, στο θέατρο της οποίας έπαιζε η μητέρα της. Ο πρώτος πραγματικός της ρόλος όμως ήταν σε ηλικία 5 ετών, ειδικά γραμμένος για αυτή από τον Σπύρο Μελά στο έργο του Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται, όπου σημείωσε μεγάλη επιτυχία παίζοντας δίπλα στον Βασίλη Λογοθετίδη και στο ζεύγος Μουσούρη στο θέατρο Αλίκη. Τόση ήταν η επιτυχία, ώστε ο Αττίκ έστειλε τον διευθυντή της Μάντρας του, Χρ. Δημητρόπουλο, να ζητήσει από τη μητέρα της συνεργασία. Και όταν αυτή έδωσε τη συγκατάθεσή της, εκείνος έγραψε της Μπέμπας τραγούδια και παρλάτες, τη δίδαξε ηθοποιία, της έδωσε το ψευδώνυμο «Καλή Καλό» και την εμφάνισε σε παραστάσεις του.

 

Καλή Καλό: Οι τρεις γάμοι κι η κόρη της Γιούλη

Η ηθοποιός πραγματοποίησε τρεις γάμους: Τον πρώτο ανήλικη, το 1945, με τον φοιτητή τότε της Σχολής Ικάρων Γιώργο Μαμαλάκη, που σκοτώθηκε ένα έτος αργότερα, προτού γεννηθεί η κόρη τους Γιούλη. Το 1957 παντρεύτηκε τον Δημήτρη Βαλμά, τον οποίο είχε γνωρίσει σε περιοδεία στη Σύρο, και με τον οποίο έζησαν στη Θεσσαλονίκη. το ΣτρατιωτικόΚ Θέατρο φέρει το όνομά της). Από το 1959 έως το 1979 ήταν παντρεμένη με τον πλοίαρχο Κώστα Καρανικόλα, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο, τον Χρήστο.

 

Καλή Καλό: Ο χαμός του γιου της

Σε ηλικία 13 ετών ο Χρήστος τραυματίστηκε σοβαρά από έκρηξη σε πείραμα χημείας και, παρότι η μητέρα του ξόδεψε όλη της την περιουσία για να θεραπευθεί, απεβίωσε το 1988, σε ηλικία 27 ετών. Για χρόνια μετά την απώλεια του γιου της, η ηθοποιός είχε αποτραβηχτεί στην Αστυπάλαια.

Advertisements

star.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα