Μην χασετε

Ινομυαλγία: 5 τροφές που θα σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα

Η ινομυαλγία είναι μία διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από χρόνιο διάχυτο πόνο.

Εκτός από τον πόνο συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως δυσκαμψία, κόπωση, διακοπτόμενος και μη αναζωογονητικός ύπνος, διαταραχές μνήμης, άγχος, κατάθλιψη, ημικρανίες , ευερέθιστο έντερο, κοιλιακά άλγη κ.ά.

Η ινομυαλγία αναγνωρίστηκε ως ξεχωριστή νοσολογική οντότητα το 1990 από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ρευματολόγων (American College of Rheumatology-ACR) και το ίδιο χρόνο δημοσιεύθηκαν τα πρώτα κριτήρια για την ταξινόμηση αυτής της πάθησης τα οποία χρησιμοποιήθηκαν και για την διάγνωση.

Παρουσιάζεται τυπικά σε νέες ή μέσης ηλικίας γυναίκες, μπορεί όμως να εμφανιστεί και σε άνδρες όπως επίσης και στα παιδιά. Το ποσοστό της ινομυαλγίας στον γενικό πληθυσμό κυμαίνεται από 2-8% σε διάφορες μελέτες.

Advertisements

Έρευνες έχουν δείξει ότι η φυσική θεραπευτική προσέγγιση μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική.

Μία από αυτές διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έκαναν γιόγκα δύο φορές την εβδομάδα επί 75 λεπτά ανέφεραν σημαντική μείωση του πόνου και βελτίωση της γνώσης και της συναίσθησης που μείωνε την αγχωτική αντίδραση στον πόνο.

Εκτός από τη θεραπευτική δύναμη της γιόγκα, κάποια τρόφιμα πλούσια σε φυσικά ένζυμα, αντιφλεγμονώδεις ενώσεις και αντιοξειδωτικά, μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο και να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τον πόνο, παρέχοντάς σας ταυτόχρονα πολλές θρεπτικές ουσίες.

 

Αυτά είναι:

Φαγόπυρο:

Περιέχει μηλικό οξύ, ένα φυσικό οργανικό οξύ που καταπολεμά την κούραση και τους μυϊκούς πόνους. Μηλικό οξύ υπάρχει και σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά και ιδιαίτερα στα πράσινα μήλα από τα οποία πήρε και το όνομά του.

Advertisements

 

Σύκα:

Είναι επίσης πλούσια σε μηλικό οξύ, αλλά και σε φικίνη, ένα αντιφλεγμονώδες ένζυμο που βοηθά στη μείωση του πόνου και άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα μαγνησίου και μαγγανίου, δύο στοιχείων που οι τιμές τους είναι χαμηλές στα άτομα με ινομυαλγία. Προτιμήστε αν μπορείτε τα φρέσκα σύκα που περιέχουν υψηλότερα επίπεδα αυτών των ανόργανων συστατικών.

 

Σπανάκι και πράσινα φυλλώδη λαχανικά:

Λόγω της ανεπάρκειας μαγνησίου, οι πάσχοντες από ινομυαλγία πρέπει να τρώνε σπανάκι και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που είναι πλούσια σε μαγνήσιο. Μόλις ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο αρκεί για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα της ανεπάρκειας μαγνησίου, όπως η κούραση, οι μυϊκές κράμπες, η αϋπνία και το άγχος.

 

Advertisements

Καυτερές πιπεριές:

Η καψαϊκίνη που περιέχουν οι καυτερές πιπεριές μπορούν να ανακουφίσουν προσωρινά από τους πόνους. Αν δεν αντέχετε να τις καταναλώσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμα καψαϊκίνης, την οποία θα εφαρμόσετε στις πάσχουσες αρθρώσεις 3-4 φορές την ημέρα. Εναλλακτικά μπορείτε να πολτοποιήσετε καυτερή πιπεριά και να την εφαρμόσετε τοπικά.

 

Ανανάς:

Αρκεί ένα φλιτζάνι από αυτό το υπέροχο τροπικό φρούτο, το οποίο είναι πλούσιο σε πολλά ένζυμα και μεταλλικά στοιχεία για να υποχωρήσει ο πόνος. Ο ανανάς είναι εξαιρετικά πλούσιος σε βρομελίνη, ένα ένζυμο που βοηθά στη μείωση του οιδήματος και της φλεγμονής. Περιέχει επίσης πολύ μαγγάνιο, το οποίο βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου από τον οργανισμό. Στα άτομα με ινομυαλγία, η παραγωγή είναι μειωμένη, με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στον πόνο. Ένα φλιτζάνι φρέσκου ανανά την ημέρα καλύπτει το 100% των αναγκών σας σε μαγγάνιο.

 

ΠΗΓΗ

 

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα