Μην χασετε

Αραίωση μαλλιών: 5 αιτίες που την προκαλούν και πως να την αντιμετωπίσετε

Η τριχόπτωση είναι μια φυσιολογική διαδικασία καθώς τα μαλλιά μπαίνουν σε μια φάση ανάπαυσης, που ονομάζεται τελογενική φάση.

Κάθε στιγμή, περίπου το 10 τοις εκατό των μαλλιών βρίσκεται στη φάση ανάπαυσης και έτσι είναι φυσιολογικό να χάνετε περίπου 100 τρίχες την ημέρα. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε όταν βλέπετε μερικά “σκέλη” στη βούρτσα σας ή στο ντους. Αλλά από την άλλη πλευρά, υπάρχει πραγματική τριχόπτωση, η οποία είναι πολύ πιο έντονη και μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί.

 

Αιτίες

Εγκυμοσύνη και τοκετός

Ένας από τους πιο συχνά συζητούμενους και λιγότερο συχνά αποδεκτούς λόγους τριχόπτωσης είναι ο τοκετός. Οι γυναίκες αποκτούν αυτά τα υπέροχα μαλλιά που λάμπουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με λίγη έως καθόλου αποτρίχωση, αλλά φυσικά αυτό δεν διαρκεί πολύ. Λίγους μήνες μετά από αυτή την περίοδο και με τον τοκετό όλα μοιάζουν να αλλάζουν, με την αραίωση πολλές φορές να είναι δεδομένη.

Advertisements

 

Γονίδια

Η καταπολέμηση της γενετικής αραίωσης από νωρίς είναι το κλειδί για την αλλαγή αυτού που μπορεί να φαίνεται αναπόφευκτο. Η ανδρογενής αλωπεκία, ή ηγυναικεία τριχόπτωση, μπορεί να εμφανιστεί ήδη στα 20 και στα 30 σας, ειδικά αν είναι γνωστό πρόβλημα και για άλλη μέλη της οικογένειας σας.

 

Κακή υγεία του τριχωτού

Η φλεγμονή δεν είναι ένας φίλος του δέρματος σας. Ακόμα και η χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του υγιούς θύλακα των τριχών οι οποίοι δυστυχώς είναι ένας “εύκολος” στόχος για τέτοιους είδους καταστάσεις. Το σπάνιο λούσιμο, η συσσώρευση προϊόντος από dry shampoo, οι παραλείψεις ή και το ακατάλληλο ξέβγαλμα μπορούν πραγματικά να εμποδίσουν το άνοιγμα του θυλακίου και με τον καιρό να δημιουργηθεί ένα μόνιμο πρόβλημα. Φυσικά, όλα αυτά είναι πιθανό να οδηγήσουν και σε προβλήματα όπως η πιτυρίδα. Οπότε το να ακολουθείτε τους κανόνες υγιεινής είναι απόλυτα απαραίτητο.

 

Advertisements

Υπάρχουσα ασθένεια

Ιατρικά θέματα ή υποκείμενες ασθένειες μπορεί να παίζουν ρόλο σε οποιαδήποτε τριχόπτωση που αντιμετωπίζετε. Τα προβλήματα με τον θυρεοειδή είναι σίγουρα η νούμερο ένα αιτία αυτής της κατηγορίας στην οποία οφείλεται η αραίωση. Άλλα ορμονικά ζητήματα όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή και κάποια αυτοάνοσα νοσήματα θα μπορούσαν επίσης να είναι μέρος αυτού του θέματος.

 

Υπερβολικό styling

Αν αγαπάτε το κομμωτήριο και το υπερβολικό styling τότε αυτό ίσως να σας αφορά. Το διαφορετικά hair looks είναι μια εκφραστική διέξοδος, αλλά αν δεν είστε προσεκτικοί με τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε αλλά και με τις θερμοκρασίες που εφαρμόζετε, τότε η πορεία προς την αραίωση είναι σχεδόν βέβαιη. Μάλιστα, οι ειδικοί λένε πως το συνεχές τέντωμα των μαλλιών προς τα πίσω μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται Traction Alopecia.

 

 

Λύσεις

Μασάζ

Ίσως η φθηνότερη μέθοδος για πιο πυκνά μαλλιά είναι το μασάζ του τριχωτού της κεφαλής. Δεν κοστίζει τίποτα και δεν υπάρχουν παρενέργειες. Όταν λούζετε τα μαλλιά σας, πιέστε απαλά με τις άκρες των δαχτύλων σας γύρω από το τριχωτό της κεφαλής σας για να ενθαρρύνετε τη ροή του αίματος. Για ακόμη περισσότερα οφέλη, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα φορητό μασάζ τριχωτού της κεφαλής για να αφαιρέσετε επίσης τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

 

Advertisements

Αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια είναι υγρά που προέρχονται από ορισμένα φυτά και χρησιμοποιούνται κυρίως στην αρωματοθεραπεία και σε άλλους τύπους εναλλακτικής ιατρικής. Σύμφωνα με την κλινική Mayo, το λάδι λεβάντας έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία από ορισμένα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα αραίωσης. Το έλαιο αυτό συχνά συνδυάζεται με άλλους τύπους, όπως εκείνους από δεντρολίβανο και θυμάρι. Ακόμα, βέβαια, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα αιθέρια έλαια μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αποτελεσματικά, αλλά δεν έχετε τίποτα να χάσετε αν το δοκιμάσετε.

 

Σαμπουάν κατά της αραίωσης

Το σαμπουάν κατά της αραίωσης λειτουργεί με δύο τρόπους. Πρώτον, τέτοια προϊόντα παρέχουν όγκο στα μαλλιά σας, οπότε φαίνονται πιο πυκνά. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο τόσο για άτομα που έχουν αραίωση όσο και για άτομα με φυσικά λεπτά μαλλιά. Ακόμη, περιέχουν βιταμίνες και αμινοξέα που υπόσχονται ένα πιο υγιές τριχωτό της κεφαλής το οποίο παράγει περισσότερα μαλλιά με την πάροδο του χρόνου.

 

Πολυβιταμίνες

Τα υγιή μαλλιά εξαρτώνται από τη συνολικά καλή υγεία σας. Σε περιπτώσεις υποσιτισμού ή με ορισμένες διατροφικές διαταραχές, οι νέες τρίχες μπορεί να μην δημιουργηθούν από τα ωοθυλάκια. Μια εξέταση αίματος θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν έχετε έλλειψη σε οποιαδήποτε θρεπτικά συστατικά και έτσι με τη βοήθεια του γιατρού σας να πάρετε συμπληρώματα όπως σίδηρο, φολικό οξύ και ψευδάργυρο που υπόσχονται τέλειο αποτέλεσμα.

 

ΠΗΓΗ

 

 

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα