Μην χασετε

Αυτές είναι οι τροφές που ΜΕΙΩΝΟΥΝ την απορρόφηση ασβεστίου!

Κόκκινο κρέας, καφές, αλάτι, αλκοόλ και άλλες τροφές που δεν βοηθούν την απορρόφηση ασβεστίου για να αποφύγεις την οστεοπόρωση

Τα δυνατά, πυκνά οστά είναι πολύ σημαντικά για τις γυναίκες που διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο να εμφανίσουν οστεοπόρωση σε μεγαλύτερη ηλικία.

Και μολονότι μάλλον ξέρεις ότι για την υγεία των οστών σου χρειάζεσαι ασβέστιο και βιταμίνη D, ενδεχομένως να μην γνωρίζεις ότι υπάρχουν και κάποιες τροφές που μειώνουν την απορρόφηση ασβεστίου. Μάθε ποιες είναι και προσάρμοσε ανάλογα το διαιτολόγιό σου ώστε να εξασφαλίσεις γερά οστά για πάντα!

Το κόκκινο κρέας

Advertisements

Χρειάζεσαι την πρωτεϊνη για τους μυς αλλά και για τα κόκαλά σου, όμως εάν το παρακάνεις τότε έχεις το αντίθετο αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα όταν καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα ζωικής πρωτείνης, τότε ο οργανισμός τείνει να μπλοκάρει τη διαδικασία της απορρόφησης του ασβεστίου από τα οστά. Συγκεκριμένα, έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Harvard έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν κόκκινο κρέας πέντε ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα είναι πιο πιθανό να υποστούν κατάγματα από όσες τρώνε μόνο μία φορά.

Ο καφές

Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε στη Σουηδία, φάνηκε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν αυξημένο κίνδυνο για μειωμένη οστική πυκνότητα, κυρίως όταν αυτό συνοδεύεται και από έλλειψη ασβεστίου. Ανίθετα, όσες πίνουν την ίδια ποσότητα τσαγιού δεν φαίνεται να έχουντο ίδιο πρόβλημα, πιθανότατα επειδή το τσάι έχει τη μισή περιεκτικότητα σε καφείνη, σε σχέση με τον καφέ. Προσοχή, λοιπόν, και σε άλλες πηγές καφείνης, όπως τα αναψυκτικά ή τα ενεργειακά ποτά.

Το αλάτι

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας νατρίου έχει σαν αποτέλεσμα το ασβέστιο να μην απορροφάται από τον οργανισμό αλλά να αποβάλλεται μέσω των ούρων και του ιδρώτα.

Advertisements

Το αλκοόλ

Το οινόπνευμα επηρεάζει την απορρόφηση του ασβεστίου και της βιταμίνης D, γι’ αυτό η κατανάλωσή του σε μεγάλες ποσότητες έχει συνδεθεί με προβλήματα στην οστική πυκνότητα. Η ποσότητα που μπορεί να καταναλώνει μια γυναίκα είναι ίση με ένα το πολύ αλκοολούχο ποτό την ημέρα.

Το πίτουρο σταριού

Είναι η μοναδική τροφή που έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει την απορρόφηση ασβεστίου όταν καταναλώνεται ταυτόχρονα με αυτό. Γι’ αυτό, εάν παίρνεις συμπλήρωμα ασβεστίου, θα πρέπει να μην τρως τροφές που περιέχουν πίτουρο σταριού για τουλάχιστον δύο ώρες πριν.

shape.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα