Μην χασετε

8 τρόποι για να αποθηκεύσεις σωστά τα τρόφιμα σου

Υπάρχουν τρόποι για να αποθηκεύσεις σωστά τα τρόφιμα σου και να μην έρχεσαι αντιμέτωπος με τα χαλασμένα λαχανικά και τρόφιμα και να αναγκάζεσαι να τα πετάς. Είναι φορές που ξεχνάς κάποια από τα τρόφιμα σου μέχρι που αρχίζουν να μυρίζουν περίεργα, ευτυχώς υπάρχει τρόπος και συμβουλές για να αποφύγεις αυτή τη διαδικασία.

 

Με τη σωστή αποθήκευση των τροφίμων σου δε θα απωθήσεις μόνο ανεπιθύμητες μυρωδιές και αχρείαστα απορρίμματα αλλά θα σου κάνει καλό στον προϋπολογισμό που έχεις κάθε φορά που θα πας να ψωνίσεις και εννοείται είναι και θέμα υγιεινής να ξέρεις ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να φας κάτι που θα σε αρρωστήσει.

Πως να αποθηκεύσεις σωστά τα τρόφιμα σου!

 

Advertisements

1. Γαλακτοκομικά

Όταν αφορά τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχεις στο σπίτι αυτά πρέπει πάντα να τα τοποθετείς στο πίσω μέρος του ψυγείου. Ο λόγος είναι επειδή στο πίσω μέρος έχει την πιο κρύα θερμοκρασία, που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των γαλακτοκομικών.

 

2. Αποθήκευση κρέατος

Το κρέας πρέπει να μπαίνει στο πιο χαμηλό ράφι του ψυγείου. Οι χυμοί που έχει το κρέας μπορούν να χαλάσουν πολύ γρήγορα τα λαχανικά σας. Το κρέας πρέπει να μπαίνει στο κατώτατο σημείο έτσι ώστε να μη στάζει στα υπόλοιπα σας τρόφιμα. Ένα δοχείο με υπερυψωμένο χείλος θα βοηθήσει για να κρατάει τα υγρά από το κρέας. Επίσης, κρατήστε το μακριά από άλλα ωμά κρέατα για να αποφεύγεται τυχόν διασταύρωση μόλυνσης.

Advertisements

 

3. Φρόντισε τα βότανα σας σαν τα λουλούδια

Αυτό που χρειάζεται να κάνεις με την αποθήκευση των φρέσκων βοτάνων είναι απλό. Τα φρέσκα βότανα όπως τα σπαράγγια τα πράσινα κρεμμύδια μπορούν να αποθηκευτούν σε ένα ψηλό ποτήρι με νερό. Απλώς θα κόψεις τους μίσχους θα τα καλύψεις με πλαστική μεμβράνη και θα τα τοποθετήσεις στο ψυγείο.

 

4. Να γνωρίζεις ποια φρούτα και λαχανικά αποθηκεύονται στο ψυγείο

Δε διατηρούνται όλα τα φρούτα και τα λαχανικά στο ψυγείο. Τα αβοκάντο, τα εσπεριδοειδή, οι μπανάνες, τα νεκταρίνια, τα αχλάδια, τα κρεμμύδια, οι ντομάτες και οι πατάτες μπορούν να ζήσουν σε θερμοκρασία δωματίου ή σε ένα δροσερό ντουλάπι. Μια συμβουλή επίσης είναι τα κρεμμύδια και οι πατάτες δεν πρέπει να αποθηκεύονται μαζί, διότι προκαλούν ταχύτερη φθορά του τροφίμου.

 

5. Τύλιξε τα χόρτα σε χαρτοπετσέτες

Advertisements

Για να αποφύγεις τη συσσώρευση λιπαρών υπολειμμάτων στη σακούλα με το μαρούλι, στο σπανάκι, ή σε άλλα φυλλώδη πράσινα απλώς τοποθέτησε τα σε χαρτοπετσέτες για να απορροφηθεί η υπερβολική υγρασία. Αυτό είναι κάτι που μπορείς να κάνεις σε όλα τα χόρτα σαλάτας.

 

6. Πότε πρέπει να πλένεις τα τρόφιμα

Αν έχεις τη συνήθεια να πλένεις τα φρούτα και τα λαχανικά όταν επιστρέφεις από την υπεραγορά, ίσως να πρέπει να κάνεις μια αλλαγή στη ρουτίνα σου. Το ιδανικό είναι να τα πλένεις μόνο την ώρα που είσαι έτοιμος να φας. Ο λόγος είναι ότι με αυτό τον τρόπο μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης μούχλας λόγω της υγρασίας. Ακόμη και αν θες να τα έχεις κομμένα και έτοιμα στο ψυγείο και πάλι προτίμησε να τα πλύνεις πριν να τα φας.

 

7. Πως να αποθηκεύσεις τους κόκκους

Είτε είναι όσπρια, είτε ρύζι, κινόα, βρώμη, ξηροί καρποί ή οτιδήποτε σε μορφή κόκκου ή σπόρου μια συμβουλή για σωστή αποθήκευση και διατήρηση τους είναι να μπαίνουν σε αεροστεγές δοχείο έτσι ώστε να παραμένουν φρέσκα και ασφαλές από οποιαδήποτε φθορά. Αν θέλεις μπορείς να τοποθετείς και μια ετικέτα με την ημερομηνία αγοράς για να γνωρίζεις πόσο καιρό τα έχεις στο σπίτι.

 

 8. Έλεγχε πάντα τη θερμοκρασία του ψυγείου

Αφού θα τοποθετήσεις όλα σου τα τρόφιμα στο ψυγείο βεβαιώσου ότι η θερμοκρασία είναι σωστή για τη διατήρηση των προϊόντων. Επίσης, σιγουρέψου ότι το θερμόμετρο λειτουργεί σωστά για να αποφύγεις τον κίνδυνο αλλοίωσης αλλά και τυχόν ασθένειας από χαλασμένα τρόφιμα. Μια σωστή θερμοκρασία είναι στους 5 βαθμούς Κελσίου ή και λίγο πιο κάτω.

 

πηγή

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα