Υπάρχουν τρόποι για να αποθηκεύσεις σωστά τα τρόφιμα σου και να μην έρχεσαι αντιμέτωπος με τα χαλασμένα λαχανικά και τρόφιμα και να αναγκάζεσαι να τα πετάς. Είναι φορές που ξεχνάς κάποια από τα τρόφιμα σου μέχρι που αρχίζουν να μυρίζουν περίεργα, ευτυχώς υπάρχει τρόπος και συμβουλές για να αποφύγεις αυτή τη διαδικασία.

Advertisements

 

Με τη σωστή αποθήκευση των τροφίμων σου δε θα απωθήσεις μόνο ανεπιθύμητες μυρωδιές και αχρείαστα απορρίμματα αλλά θα σου κάνει καλό στον προϋπολογισμό που έχεις κάθε φορά που θα πας να ψωνίσεις και εννοείται είναι και θέμα υγιεινής να ξέρεις ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να φας κάτι που θα σε αρρωστήσει.

Πως να αποθηκεύσεις σωστά τα τρόφιμα σου!

 

1. Γαλακτοκομικά

Όταν αφορά τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχεις στο σπίτι αυτά πρέπει πάντα να τα τοποθετείς στο πίσω μέρος του ψυγείου. Ο λόγος είναι επειδή στο πίσω μέρος έχει την πιο κρύα θερμοκρασία, που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των γαλακτοκομικών.

 

Advertisements

2. Αποθήκευση κρέατος

Το κρέας πρέπει να μπαίνει στο πιο χαμηλό ράφι του ψυγείου. Οι χυμοί που έχει το κρέας μπορούν να χαλάσουν πολύ γρήγορα τα λαχανικά σας. Το κρέας πρέπει να μπαίνει στο κατώτατο σημείο έτσι ώστε να μη στάζει στα υπόλοιπα σας τρόφιμα. Ένα δοχείο με υπερυψωμένο χείλος θα βοηθήσει για να κρατάει τα υγρά από το κρέας. Επίσης, κρατήστε το μακριά από άλλα ωμά κρέατα για να αποφεύγεται τυχόν διασταύρωση μόλυνσης.

 

3. Φρόντισε τα βότανα σας σαν τα λουλούδια

Αυτό που χρειάζεται να κάνεις με την αποθήκευση των φρέσκων βοτάνων είναι απλό. Τα φρέσκα βότανα όπως τα σπαράγγια τα πράσινα κρεμμύδια μπορούν να αποθηκευτούν σε ένα ψηλό ποτήρι με νερό. Απλώς θα κόψεις τους μίσχους θα τα καλύψεις με πλαστική μεμβράνη και θα τα τοποθετήσεις στο ψυγείο.

 

4. Να γνωρίζεις ποια φρούτα και λαχανικά αποθηκεύονται στο ψυγείο

Advertisements

Δε διατηρούνται όλα τα φρούτα και τα λαχανικά στο ψυγείο. Τα αβοκάντο, τα εσπεριδοειδή, οι μπανάνες, τα νεκταρίνια, τα αχλάδια, τα κρεμμύδια, οι ντομάτες και οι πατάτες μπορούν να ζήσουν σε θερμοκρασία δωματίου ή σε ένα δροσερό ντουλάπι. Μια συμβουλή επίσης είναι τα κρεμμύδια και οι πατάτες δεν πρέπει να αποθηκεύονται μαζί, διότι προκαλούν ταχύτερη φθορά του τροφίμου.

 

5. Τύλιξε τα χόρτα σε χαρτοπετσέτες

Για να αποφύγεις τη συσσώρευση λιπαρών υπολειμμάτων στη σακούλα με το μαρούλι, στο σπανάκι, ή σε άλλα φυλλώδη πράσινα απλώς τοποθέτησε τα σε χαρτοπετσέτες για να απορροφηθεί η υπερβολική υγρασία. Αυτό είναι κάτι που μπορείς να κάνεις σε όλα τα χόρτα σαλάτας.

 

6. Πότε πρέπει να πλένεις τα τρόφιμα

Αν έχεις τη συνήθεια να πλένεις τα φρούτα και τα λαχανικά όταν επιστρέφεις από την υπεραγορά, ίσως να πρέπει να κάνεις μια αλλαγή στη ρουτίνα σου. Το ιδανικό είναι να τα πλένεις μόνο την ώρα που είσαι έτοιμος να φας. Ο λόγος είναι ότι με αυτό τον τρόπο μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης μούχλας λόγω της υγρασίας. Ακόμη και αν θες να τα έχεις κομμένα και έτοιμα στο ψυγείο και πάλι προτίμησε να τα πλύνεις πριν να τα φας.

 

7. Πως να αποθηκεύσεις τους κόκκους

Είτε είναι όσπρια, είτε ρύζι, κινόα, βρώμη, ξηροί καρποί ή οτιδήποτε σε μορφή κόκκου ή σπόρου μια συμβουλή για σωστή αποθήκευση και διατήρηση τους είναι να μπαίνουν σε αεροστεγές δοχείο έτσι ώστε να παραμένουν φρέσκα και ασφαλές από οποιαδήποτε φθορά. Αν θέλεις μπορείς να τοποθετείς και μια ετικέτα με την ημερομηνία αγοράς για να γνωρίζεις πόσο καιρό τα έχεις στο σπίτι.

 

 8. Έλεγχε πάντα τη θερμοκρασία του ψυγείου

Αφού θα τοποθετήσεις όλα σου τα τρόφιμα στο ψυγείο βεβαιώσου ότι η θερμοκρασία είναι σωστή για τη διατήρηση των προϊόντων. Επίσης, σιγουρέψου ότι το θερμόμετρο λειτουργεί σωστά για να αποφύγεις τον κίνδυνο αλλοίωσης αλλά και τυχόν ασθένειας από χαλασμένα τρόφιμα. Μια σωστή θερμοκρασία είναι στους 5 βαθμούς Κελσίου ή και λίγο πιο κάτω.

 

πηγή

 

Advertisements