Μην χασετε

8 συμβουλές για να πετύχετε τα τέλεια μελομακάρονα στις γιορτές

Ποιο είναι το αγαπημένο και χαρακτηριστικό γλυκό των Χριστουγέννων; Τα μελομακάρονα φυσικά. Και πως θα καταφέρουμε να φτιάξουμε τα πιο νόστιμα κι αφράτα μελομακάρονα στις γιορτές;

 

Αυτά είναι τα 8 μικρά μυστικά που πρέπει να ακολουθήσουμε και δεν θα έχουμε καμία αστοχία στην κουζίνα μας.

1. Ζυγίζουμε και ακολουθούμε σωστά τη συνταγή

Ο κανόνας στη ζαχαροπλαστική είναι η ακρίβεια. Το σωστό μέτρημα όλων των υλικών που θα χρησιμοποιήσουμε στα μελομακάρονά μας είναι βασική παράμετρος της επιτυχίας τους. Αποφεύγουμε για το λόγο αυτό συνταγές που έχουν μονάδα μέτρησης φλιτζάνια ή ποτήρια και ακολουθούμε τη συνταγή μας κατά γράμμα, χωρίς πειραματισμούς.

Advertisements

2. Χτυπάμε τα υγρά υλικά πολύ καλά

Όσο πιο πολύ χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη τόσο πιο τραγανά θα γίνουν τα μελομακάρονα στο ψήσιμο. Θα καταλάβουμε ότι το μείγμα είναι έτοιμο μόλις το δούμε να γίνεται σαν ένας χυλός.

 

 

3. Δεν ζυμώνουμε το μείγμα πολύ ώρα

Όταν έρθει η ώρα να ρίξουμε στο μείγμα το αλεύρι, ομοιογενοποιούμε τα υλικά με γρήγορες και απαλές κινήσεις. Δουλεύουμε τη ζύμη ελάχιστο χρόνο, για να έχουμε ένα τελικό μείγμα αρκετά λαδερό και μαλακό. Αν την παιδέψουμε λίγο παραπάνω, η ζύμη θα αποβάλλει το λάδι και τα μελομακάρονα θα γίνουν σκληρά.

4. Ξεκουράζουμε τη ζύμη

Η ζύμη πρέπει να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Την αφήνουμε για 20 λεπτά, πάντα σκεπασμένη με μεμβράνη. Τώρα το πλάσιμο θα γίνει ευκολότερα.

Advertisements

5. Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο ίδιο μέγεθος

Για να ψηθούν και να σιροπιαστούν τα μελομακάρονα ομοιόμορφα φροντίζουμε να τα πλάσουμε στο ίδιο μέγεθος. Η ζυγαριά είναι ο καλύτερος τρόπος. Μπορούμε να τα πλάσουμε με το χέρι ή με κουπάτ.

6. Δίνουμε βάση στο χρόνο ψησίματος

Τα μελομακάρονα πρέπει να ψήνονται σε ακριβή χρόνο, για να έχουν ωραίο χρυσοκαστανό χρώμα. Στην πρώτη δόση ο φούρνος έχει την κατάλληλη θερμοκρασία. Στην πορεία όμως θα πρέπει να χαμηλώσουμε, αν χρειαστεί, ανάλογα το φούρνο.

 

 

7. Σιροπιάζουμε σωστά

Για να μη σπάσουν κατά το μέλωμά τους θα πρέπει το ένα από τα δύο (ή τα μελομακάρονα ή το σιρόπι) να είναι ζεστό και το άλλο κρύο. Προσωπικά προτιμώ τα μελομακάρονα να είναι κρύα και το σιρόπι ζεστό. Έτσι τα μελομακάρονα μπορούν να ψηθούν τη μία μέρα και να βαπτιστούν στο σιρόπι την επόμενη. Αυτό είναι πολύ πρακτικό, ιδίως στην περίπτωση που έχουμε φτιάξει μεγάλη δόση.

8. Extra Tip

Πάνω απ’όλα φυσικά πρέπει να έχουμε υπομονή και να δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο σε κάθε στάδιο της συνταγής. Η ζαχαροπλαστική δεν θέλει βιασύνη. Και ειδικά τα μελομακάρονα, ως κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο γλυκό, ίσως θέλουν και μερικά μικρά χεράκια να μας βοηθούν τριγύρω. Ας προσθέσουμε λοιπόν στη συνταγή μας 1/2 χαρούμενες φωνές & 1/2 παιδικής ανεμελιάς κι ας απολαύσουμε όσο τίποτα αυτές τις μοναδικές στιγμές στην κουζίνα.

ΠΗΓΗ

 

Advertisements

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα