Μην χασετε

6 tips για να κρατήσεις φρέσκα τα φρούτα και τα λαχανικά σου

Χρήσιμες ιδέες για να μην αναγκάζεσαι να πετάς φρούτα και λαχανικά πριν της ώρας τους.

Advertisements

Η σωστή αποθήκευση τροφίμων μπορεί να σου εξοικονομήσει χρήματα αλλά και να βοηθήσει τα φρούτα και τα λαχανικά σου να μην χαλάσουν γρήγορα. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις το κλίμα της περιοχής που ζεις, επειδή αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει την ωρίμανση των τροφίμων. Όσο πιο υγρό και ζεστό είναι το μέρος που ζεις, τόσο πιο επίφοβο είναι για μερικά λαχανικά.

Διάβασε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα καταφέρεις να κάνεις τα τρόφιμά που αγόρασες να παραμείνουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, φρέσκα και τραγανά.

1. Τύλιξε τoν κορμό των μπανανών με πλαστικό ή αλουμινόχαρτο

Οι μπανάνες παράγουν αέριο αιθυλενίου κατά την περίοδο ωρίμανσής τους. Καλύπτοντας το κοτσάνι τους με πλαστικό ή αλουμινόχαρτο, μπορείς να αποτρέψεις την εξάπλωσή του σε άλλα μέρη του φρούτου, εμποδίζοντας το εσωτερικό του να μαλακώσει πολύ γρήγορα.
Έτσι, θα κρατηθούν φρέσκες για 4-5 ημέρες.

2. Τοποθέτησε τα κρεμμύδια σε νάιλον κάλτσες, στρίψτες ή κάνε κόμπους ανάμεσα στην καθεμία έτσι ώστε να χωρίζονται

Η υπερβολική υγρασία θα μπορούσε να κάνει τα κρεμμύδια να σαπίσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι λοιπόν καλύτερο να τα κρατήσεις σε δροσερό μέρος με ελάχιστο φως. Μπορείς να τα βάλεις σε νάιλον κάλτσες ή σε καλσόν που έχουν τρύπες και να τα κρεμάσεις για να κρατηθούν καλύτερα.
Η περίοδος αποθήκευσης μπορεί να παραταθεί μέχρι 6-8 μήνες.

3. Στο σκόρδο αρέσουν τα σκοτεινά μέρη με χαμηλή υγρασία

Ο ιδανικός τρόπος για να αποθηκεύσεις τα σκόρδα είναι να τα βάλεις σε ένα δοχείο ή μια χάρτινη σακούλα που βρίσκεται σε σκοτεινό και ξηρό μέρος.
Εάν διατηρήσεις τα κεφάλια του σκόρδου ανέπαφα, μπορούν να διαρκέσουν έως και 2 μήνες. Εάν τα διαχωρίσεις σε σκελίδες, ο χρόνος αποθήκευσης τους μειώνεται σε 3 έως 10 ημέρες.

Advertisements

4. Μαϊντανός, κόλιανδρος, βασιλικός και σπαράγγια: τοποθέτησε τα ματσάκια σε ένα δοχείο με νερό και άφησε τα σε θερμοκρασία δωματίου (χωρίς να τα πλύνεις)

Εάν δεν θέλεις να τα βάζεις στο ψυγείο, είναι σημαντικό να τα κρατήσεις στο νερό, όπως θα έκανες με τα λουλούδια σου.
Αν τα αγοράσεις σε καλή κατάσταση, μπορούν να διαρκέσουν από 4 έως 5 ημέρες.

5. Κράτα τις πατάτες σε σκοτεινό και δροσερό μέρος

Απόφυγε να τις αφήνεις μέσα στις πλαστικές σακούλες. Είναι καλύτερο να τις τοποθετήσεις σε τσάντες από χαρτί ή πλέγμα. Μια άλλη επιλογή για τη διατήρησή τους μπορεί να είναι ένα κουτί με πλέγμα που θα καλύψεις με εφημερίδα ή απορροφητικό χαρτί στο κάτω μέρος. Η ιδανική θερμοκρασία αποθήκευσης τους κυμαίνεται από 6 έως 10 βαθμούς Κελσίου
Οι σωστά αποθηκευμένες, ακατέργαστες πατάτες θα κρατηθούν φρέσκες 1 έως 2 εβδομάδες.

 

6. Οι ντομάτες πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 10 βαθμών για να διατηρήσουν καλύτερα τη γεύση τους

Όσο πιο ώριμες είναι οι ντομάτες, τόσο πιο γεμάτη είναι η γεύση τους. Όταν μπουν στο ψυγείο και παραμείνουν σε αυτή τη θερμοκρασία, χάνουν τη γεύση τους. Το καλύτερο που πρέπει να κάνεις είναι να τις κρατήσεις σε θερμοκρασία πάνω από 10 βαθμούς.
Ο χρόνος αποθήκευσης τους μπορεί να κυμαίνεται από 3 εβδομάδες έως 2 μήνες, ανάλογα με το πόσο ώριμες είναι όταν αγοράζονται.

Πηγή

Advertisements

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα