Μην χασετε

6 λόγοι για να εντάξετε το ακτινίδιο στη διατροφή σας

Το ακτινίδιο αποτελεί ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, περιέχοντας μεγαλύτερη ποσότητα και από το πορτοκάλι, βιταμίνη Κ, χαλκό, βιταμίνη Ε, κάλιο, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο.

Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γι’ αυτό αποτελεί συνήθως την πρώτη σύσταση γιατρών και διαιτροφολόγων σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, ανεξάρτητα από την αιτιολογία της (ευερέθιστο έντερο, εγκυμοσύνη, συμπληρώματα σιδήρου κ.α).

Λόγω της γλυκόξινης γεύση του, πολλοί το αποφεύγουν, σίγουρα θα αλλάξετε γνώμη όμως μόλις μάθετε τα σημαντικά οφέλη του στην υγεία:

Advertisements

Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και αποτοξινώνει τον οργανισμό:

Περιέχει σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και την απομάκρυνση των τοξινών του εντέρου από τον οργανισμό.

Τονώνει το ανοσοποιητικό:

Η βιταμίνη C που περιέχει μπορεί να συντομεύσει τη διάρκεια του κρυολογήματος και συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών. Ο λόγος είναι ότι συμβάλλει σε πολλές μεταβολικές διεργασίες που σχετίζονται με την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C φαίνεται ότι ενισχύει την παραγωγή ουσιών όπως οι κυτοκίνες και η ιντερλευκίνη, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς που εισέρχονται στο σώμα.

Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση:

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε κάλιο, το οποίο είναι ένα σημαντικό στοιχείο των κυττάρων και των σωματικών υγρών που βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και στην αρτηριακή πίεση, αντιμετωπίζοντας τις βλαβερές συνέπειες από την τυχόν μεγάλη ποσότητα νατρίου.

Βελτιώνει την όραση:

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η κύρια αιτία της απώλειας όρασης και το ακτινίδιο μπορεί να σας βοηθήσει να προστατέψετε τα μάτια σας από αυτή, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση στο κεντρικό μέρος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού.

Advertisements

 

Ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου:

Τρόφιμα όπως οι φακές και το σπανάκι είναι εξαιρετικές πηγές σιδήρου, αλλά με χαμηλό ποσοστό βιοδιαθεσιμότητας (ειδικά το σπανάκι), πράγμα που σημαίνει ότι, ακόμη και αν καταναλώσετε μια μεγάλη μερίδα σπανακόρυζο, δε θα πάρετε επαρκείς ποσότητες σιδήρου, αφού αυτό το θρεπτικό συστατικό βρίσκεται στο σπανάκι σε τέτοια χημική μορφή που δεν μπορεί να αφομοιωθεί καλά από τον οργανισμό. Aν όμως μετά την κατανάλωσή τους φάτε ένα ακτινίδιο, τότε η βιταμίνη C που περιέχει δε θα αφήσει τον σίδηρο να χαθεί, αλλά αντίθετα θα διευκολύνει την απορρόφησή του από τον οργανισμό.

Ιδανικό για δίαιτα:

Έχει ελάχιστες θερμίδες (ένα μεγάλο ζουμερό ακτινίδιο δίνει περίπου 60 θερμίδες), πολλές φυτικές ίνες και μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Έτσι, προκαλεί κορεσμό και αποτρέπει την υπερφαγία.

onmed.gr

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα