Μην χασετε

6 διατροφικές συνήθειες που μπορούν να αποτρέψουν την ημικρανία

Η ημικρανία είναι κάτι πολύ περισσότερο από έναν απλό πονοκέφαλο. Αποτελεί τη συχνότερη νευρολογική νόσο που ταλαιπωρεί ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού και υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής του. Οι λόγοι που ευθύνονται για την ημικρανία ποικίλλουν, ωστόσο ως βασικότεροι θεωρούνται τα γονίδια, οι ορμόνες, η έλλειψη και η κακή ποιότητα ύπνου, το στρες και η κακή διατροφή.

Οι διατροφικές συνήθειες και επιλογές φαίνεται ότι μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση της ημικρανίας ή να την επιδεινώσουν. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η διατροφή μας επηρεάζει τα πάντα, από το βάρος και το δέρμα μας μέχρι τη διάθεση και τη συγκέντρωσή μας. Ορίστε λοιπόν οι διατροφικές συνήθειες που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την ημικρανία.

 

Advertisements

 

Τι να προσέξετε στη διατροφή σας για να αποφύγετε την ημικρανία

*Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα

Όταν παραλείπετε γεύματα και μένετε νηστικοί για πολλές ώρες, μπορεί να προκαλέσετε πτώση του σακχάρου σας και κατ’ επέκταση πονοκέφαλο ή ημικρανία. Γι’ αυτό φροντίστε να έχετε μικρά και συχνά γεύματα, περίπου ανά 4 ώρες.

 

*Αποφύγετε το αλκοόλ

Αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση ημικρανίας, με τη δράση του κόκκινου κρασιού πιθανόν να είναι περισσότερο επιβαρυντική.

 

Advertisements

*Καφεΐνη με μέτρο

Τόσο το να αυξήσετε την καφεΐνη που καταναλώνετε όσο και το να την παραλείψετε (αν την καταναλώνετε τακτικά), δεν είναι έξυπνες κινήσεις αν έχετε ημικρανία. Η καφεΐνη έχει συνδεθεί με την εμφάνιση ημικρανίας, λόγω της  αγγειοσυσταλτικής της δράσης.

 

*Μείνετε ενυδατωμένοι

Ακόμη και μια ήπια αφυδάτωση (της τάξεως του 2%) μπορεί να «πυροδοτήσει» την εμφάνιση ημικρανίας. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι η πρόσληψη υγρών κατά το πρώτο μισάωρο της εμφάνισης συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την ημικρανία.

 

*Βρείτε ποιες τροφές σάς προκαλούν ημικρανία

Τα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία σε έναν άνθρωπο, δεν σημαίνει ότι θα προκαλέσουν και σε κάποιον άλλο. Επίσης, η ευαισθησία σας σε κάποιες τροφές μπορεί να επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως το πόσο αγχωμένοι είστε ή αν το έχετε κοιμηθεί καλά την προηγούμενη νύχτα.

Επομένως, καλό είναι κάθε φορά που έχετε ημικρανία να καταγράφετε ποια τρόφιμα είχατε καταναλώσει νωρίτερα, ώστε να τα αποφύγετε για ένα διάστημα. Αν μέσα σε αυτό το διάστημα, παρατηρήσετε ότι οι ημικρανίες σας έχουν υποχωρήσει, δοκιμάστε να ξαναβάλετε τα τρόφιμα αυτά στη διατροφή σας. Αν προκύψει πάλι ημικρανία, τότε θα γνωρίζετε ότι πρέπει να αποφεύγετε τα τρόφιμα αυτά.

Σε κάθε περίπτωση, ορισμένες τροφές έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση ημικρανίας.

    • Τυριά. Τα τυριά (ειδικά τα ώριμα, π.χ. παρμεζάνα, ροκφόρ, προβολόνε, τσένταρ, μπρι, καμαμπέρ, έμενταλ, γκούντα) έχουν συσχετισθεί με την εκδήλωση ημικρανίας, λόγω της τυραμίνης που περιέχουν. Τα αποξηραμένα φρούτα, τα φασόλια, τα κουκιά και ορισμένα προϊόντα ζύμωσης, όπως τα λαχανικά τουρσί και η μπίρα επίσης περιέχουν τυραμίνη.
    • Σοκολάτα. Έρευνες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται με την εκδήλωση ημικρανίας, λόγω της θεοβρωμίνης, της καφεΐνης και ορισμένων αμινών που περιέχει.
    • Παγωμένα τρόφιμα και ροφήματα. Τα τρόφιμα και τα ροφήματα σε χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση ημικρανίας, αφού προκαλούν σύσπαση των αγγείων που βρίσκονται γύρω από τον λαιμό και το στόμα.
    • Νιτρώδη άλατα. Εντοπίζονται κυρίως σε αλλαντικά και προμαγειρεμένα τρόφιμα και έχει φανεί ότι ίσως να επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ημικρανίας.
    • Γλουταμινικό μονονάτριο. Εντοπίζεται σε συσκευασμένα τρόφιμα, προϊόντα σόγιας, συσκευασμένα έτοιμα γεύματα ασιατικών φαγητών, προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος και πολλά κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Πρόκειται για ένα συστατικό που έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση ημικρανίας σε ανθρώπους με ευαισθησία.

 

Advertisements

*Διατηρήστε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος

Τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας, σύμφωνα με σχετικές έρευνες. Αυτό οφείλεται αφενός στην αντίσταση στην ινσουλίνη, αφετέρου στην έκκριση συγκεκριμένων ορμονών από τον λιπώδη ιστό, που ενδεχομένως «πυροδοτούν» μια κρίση ημικρανίας.

 

ΠΗΓΗ

 

 

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα