Μην χασετε

5 τροφές και 1 ρόφημα που μπορούν και θα σας αδυνατίσουν!

Δε χρειάζεται ούτε στέρηση, ούτε και κομπιουτεράκι παραμάσχαλα που θα μετρά τις θερμίδες, για να χάσετε τα κιλά που θέλετε. Και σε αυτό το πρόβλημα, η λύση είναι, όπως σε όλα στη ζωή, να κάνουμε τις σωστές επιλογές: ελέγξτε τις μερίδες σας και φροντίστε να κάνετε κάποιου είδους δραστηριότητα.
Η λέξη δίαιτα είναι αρνητικά φορτισμένη και όσοι ξεκινάνε μια περιοριστική διατροφή, έχουν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους, πως κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν και θα έχουν πετύχει τον σκοπό τους ή μέρος αυτού, θα την σταματήσουν ώστε να χαρούν τη ζωή τους τρώγοντας ελεύθερα ό, τι και σε όποια ποσότητα επιθυμούν. Μέχρι η ζυγαριά, μετά από λίγο, να τους θυμίσει ότι ήρθε πάλι η ώρα για δίαιτα.

Και ενώ για τους περισσότερους δίαιτα σημαίνει φαγητά διαίτης, ανακαλύπτουν και οι ίδιοι στην πορεία, ότι τα φαγητά διαίτης έχουν ένα πρωτεύον μειονέκτημα. Μια μπάρα δημητριακών διαίτης για παράδειγμα, που μετρά λίγες θερμίδες, δεν ικανοποιεί την πείνα με τον καλύτερο τρόπο και στην αναγκαία έκταση, ώστε να αποζητάμε και δεύτερη και τρίτη μπάρα, χάνοντας το μέτρο που απαιτείται στα πλαίσια της δίαιτας που υπαγορεύει μονάχα, μια μπάρα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και για άλλους τόσους, το συμπέρασμα είναι πως δε χρειάζεται ούτε στέρηση, ούτε και κομπιουτεράκι παραμάσχαλα που θα μετρά τις θερμίδες, για να χάσετε τα κιλά που θέλετε να χάσετε.

Και σε αυτό το πρόβλημα η λύση είναι, όπως σε όλα στη ζωή, να κάνουμε τις σωστές επιλογές: ελέγξτε τις μερίδες σας και φροντίστε να κάνετε κάποιου είδους δραστηριότητα.

Advertisements

Αντί λοιπόν να «κολλάτε» σε δίαιτες αστραπή, σκεφτείτε σοβαρά να μην κάνετε ποτέ ξανά δίαιτα, αλλά να ξεκινήσετε μια διατροφή, που θα χαρακτηρίζει τη γενική σας νοοτροπία και καθημερινότητα και όχι μόνο ένα μήνα πριν μπει το καλοκαίρι. Ακολουθήστε αρχικά μερικές από τις παρακάτω επιλογές και βοηθείστε το σώμα σας να αποκτήσει ένα καλύτερο βάρος, χωρίς να το εξαναγκάσετε σε στέρηση και «πείνα».

Πράσινο τσάι

Τα αναψυκτικά διαίτης με τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, μπορεί να μην έχουν θερμίδες, αλλά καταλήγουν σε άλλες επιλογές που έχουν θερμίδες. Η αποτυχημένη ικανοποίηση της λαχτάρας μας για κάτι γλυκό, οδηγεί ξανά μετά από λίγο στην αναζήτηση κάτι «πραγματικά» γλυκού και υπό το πρίσμα της ήδη καθυστερημένης ικανοποίησης, καταλήγουμε σε λάθος διατροφικές επιλογές για να ικανοποιήσουμε τη λιγούρα μας.

Αντί λοιπόν να επιλέγετε ποτά που δεν σας παχαίνουν, πιείτε καλύτερα πράσινο τσάι που θα σας αδυνατίσει.

Advertisements

Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού είναι φυσικά πολλά και έρευνες έχουν δείξει πως άτομα που κατανάλωναν 2 κούπες από το αφέψημα κάθε μέρα και για 3 μήνες, έχασαν αισθητά πόντους από την περιφέρειά τους. Απλά θυμηθείτε και σε αυτή την περίπτωση να το φτιάξετε μόνοι σας το τσάι και να αποφύγετε τις επιλογές του εμπορίου.

Μήλα

Τα μήλα είναι καλές πηγές φυτικών ινών, που όχι μόνο βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τη μείωση της χοληστερίνης, αλλά ικανοποιούν το αίσθημα της πείνας, χωρίς να προσθέτουν θερμίδες στον οργανισμό. Σχετική έρευνα, έδειξε πως γυναίκες που συμπεριλάμβαναν στην καθημερινή τους διατροφή, τρία μήλα ή τρία αχλάδια, έχασαν περισσότερα κιλά σε βάθος χρόνου από εκείνες που κατανάλωναν τρία μπισκότα βρώμης την ημέρα, ακόμα και αν τα μπισκότα και τα φρούτα είχαν ακριβώς την ίδια ποσότητα φυτικών ινών.

Η δε εξήγηση πίσω από αυτό το αποτέλεσμα, είναι ακόμα πιο περίεργη από το ίδιο το αποτέλεσμα. Οι τροφές που απαιτούν περισσότερο μάσημα, οδηγούν στην ταχύτερη εκπλήρωση της ικανοποίησης της πείνας. Εν ολίγοις, όσο περισσότερο μασάμε, τόσο περισσότερο νομίζει και ο οργανισμός ότι τρώμε.

Αμύγδαλα

Advertisements

Για τις φορές που πεινάτε αλλά δε θέλετε να φάτε ολόκληρο γεύμα, οι ξηροί καρποί και πιο συγκεκριμένα τα αμύγδαλα είναι μια εγγυημένη επιλογή. Μελέτη του 2009, έδειξε πως οι γυναίκες που κατανάλωναν δυο φορές την εβδομάδα αμύγδαλα, τα κατάφερναν πολύ καλύτερα στη διατήρηση του βάρους τους, από εκείνες που δεν τα προτιμούσαν.

Τα αμύγδαλα, μάλιστα, έχουν τόσους υποστηρικτές καθώς έχουν λίγες θερμίδες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην ικανοποίηση της πείνας. Επιπλέον και τα αμύγδαλα δημιουργούν σε σύντομο χρόνο το αίσθημα της πληρότητας, καθώς και αυτά εντάσσονται στην κατηγορία των τροφών που απαιτούν πολύ μάσημα.

Σολομός

Τα ψάρια είναι πολύ καλή τροφή από όποια πλευρά και αν το δείτε. Ακόμα περισσότερο, τα λιπαρά που περιέχονται στο σολομό και στα περισσότερα ψάρια, ενισχύουν τα επίπεδα του κορεσμού της πείνας σε μικρότερο διάστημα. Αν ωστόσο δεν σας αρέσει ο σολομός, βρείτε εκείνο το ψάρι που θα σας αρέσει τόσο, ώστε να το εντάξετε σε τακτική βάση στη διατροφή σας.

Ο σολομός τέλος, όχι μόνο έχει λίγες θερμίδες, αλλά είναι και μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών.

Αυγά

Παρά την κακή φήμη των αυγών, η αλήθεια είναι ότι η πρωτεΐνη που περιέχουν, έχει τις δυνατότητες να σας βοηθήσει σίγουρα στη διατήρηση, αν όχι στην απώλεια βάρους. Σχετική με την κατανάλωση αυγών, έρευνα έδειξε πως όσοι έτρωγαν αυγά για πρωινό, πέντε μέρες την εβδομάδα, έχασαν βάρος σε ποσοστό 65% περισσότερο, από εκείνους που προτιμούσαν το πρωινό τοστ.

Η αλήθεια είναι ότι η πρωτεΐνη, όποια στιγμή της ημέρας και να καταναλωθεί, χορταίνει, ενώ αν καταναλώσετε πρωτεΐνη το πρωί, τότε θα σας «κρατήσει» όλη την ημέρα.

Ντομάτες

Είναι γνωστό πως όλα τα λαχανικά είναι ιδανικά για μια καλή διατροφή και πιο συγκεκριμένα τα μη-αμυλούχα, όπως τα καρότα, το σέλινο και το σπανάκι, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Όπως και άλλες τροφές, που θεωρούνται σημαντικές πηγές φυτικών ινών, καταφέρνουν να διατηρούν την ικανοποίηση της πείνας, γλιτώνοντάς μας από τις «αμαρτωλές» λιγούρες.

Τα λαχανικά λοιπόν, που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το βάρος σας είναι πολλά, αλλά δεν έχουν όλα την καλή γεύση που έχουν οι ντομάτες. Γιατί το θέμα είναι και να μας αρέσει αυτό που τρώμε, αλλά και όσα αυτό καταφέρνει στο σώμα και την υγεία μας.

clickatlife.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα